Zit seks tussen de oren?

Faecale aantrekking : coprofilie
Seksuele perversies en parafilieën: dwang, obsessie of verslaving?

Seksuele prikkels bereiken ons niet alleen visueel of door onze tastzin, maar ook langs

Bron HBvL 05/12/2020

onze neus, via feromonen. “Ons lijf produceert attractieve geuren. Ieder mens heeft een eigen geurprofiel, even uniek als een vingerafdruk. Enkel een minuscuul orgaantje in onze neus detecteert ze, maar ze zijn wel verwant aan hormonen die belangrijk zijn op het vlak van seks.” Dat beweert de Lommelse huisarts Staf Henderickx in zijn nieuwe boek over seks en lust. ‘Zit seks tussen de oren’.

Zo zouden mannen meer aangetrokken zijn tot vrouwen rond hun eisprong. “Bij vrouwen scheiden de talgklieren in de oksels, in de lies en rond de tepels feromonen af. Bij de eisprong zijn die stoffen meer aanwezig. Tegelijk is ook het reukvermogen van een vrouw het sterkst tijdens de eisprong.”

Mannen die zweten, hoeven die geur dan weer niet te verdoezelen met parfum of deodorant. “Mannelijk zweet bevat het feromoon androsteron, dat piekt bij seksuele opwinding.”

In 1996 werden verliefde zielen gevraagd naar een foto te kijken van hun vlam. “Op hersenscans was activiteit te zien in de kern van het beloningssysteem en in de productiekern van het genotshormoon dopamine. Tegelijk piekten de stresshormonen norepinefrine, adrenaline en testosteron.” Enter de typische reacties als: zweetaanvallen, ‘vlinders in de buik’, trillende handen, hartkloppingen, …

Zit seks tussen de oren? Bij seks en liefde doen biologische factoren – circuits in de hersenen, genen, hormonen – er veel toe. Maar we zijn geen slaven van de biologie. De mensen scheppen hun eigen wereld en zo maken we onszelf. Uiteindelijk kristalliseren allerlei maatschappelijke invloeden en overtuigingen uit in ieders seksuele identiteit. Daarom is er ook als het om seks gaat sprake van superdiversiteit. Iedereen verschilt en niemand hoeft te passen in een vakje – ook wanneer het gaat om relaties, van houwen is trouwen tot single of polyamorie. Heersende normen over mannen en vrouwen, over mannelijkheid en vrouwelijkheid, zijn cruciaal bij de acceptatie van die diversiteit. De seksuele emancipatie is nog volop in beweging. In zijn consultaties heeft dokter Staf Henderickx heel wat mensen uit het seksspectrum ontmoet. Heel het boek is ook een zoektocht naar welke factoren primeren in ons seksueel gedrag: het biologische dat verankert ligt in onze evolutie of het culturele dat zoveel variaties kent naargelang tijd en plaats. Meer en meer worden ook artsen in hun consulatie geconfronteerd met een grote diversiteit aan seksueel gedrag. Als huisarts schreef hij dit boek niet als een gids voor de behandeling van seksuele problemen. Henderickx graaft dieper. Op zoek naar de wortels van ons veranderend seksueel gedrag. Hij legt op een bevattelijke manier uit hoe genen, hormonen en circuits in de hersenen ingebakken zitten in een gemeenschappelijk zaadje, waaruit seksueel gedrag zich ontwikkelt en dat zelfs veel gelijkenissen vertoont met dat van de meest sociale zoogdieren. Anderzijds legt hij er de nadruk op hoe flexibel dat seksueel gedrag wordt gekneed van in de baarmoeder tot de puberteit. Door de familie, de omgeving, de culturele en sociale normen. Zo groeien en bloeien uit het gemeenschappelijk zaadje onnoemelijk van elkaar verschillende seksuele gedragingen. Daarom is ons seksueel gedrag even persoonsgebonden als onze stem en spraak. Die diversiteit legt de auteur uit op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten van de culturele antropologie, de genetica, de hersenwetenschap en de evolutiepsychologie.In dit boek verbindt hij die ervaring met nieuwe inzichten uit de culturele antropologie, de genetica, de hersenwetenschap en de evolutiepsychologie.

Bronnen

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20201203_97578411

https://www.epo.be/nl/gezondheid/4650-zit-seks-tussen-de-oren-9789462672420.html

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge