Alcohol drinken tijdens conceptie is schadelijk (studie bij ratten)

Ontwikkeling van een Rwandees peer educatieprogramma over seksuele en reproductieve gezondheid (SRH)
Steeds meer vrouwen bevriezen hun eicellen - maar slechts 21% van degenen die ze gebruiken zijn moeder geworden

Concord90 / Pixabay

Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een verwoestende invloed hebben op de zich ontwikkelende baby, wat leidt tot slechte cognitie en gedrag. Van alcohol is ook bekend dat het het risico op miskramen, doodgeboorte en andere placenta-complicaties verhoogt. Maar wat als een moeder drinkt voordat ze weet dat ze zwanger is? Gezondheidsrichtlijnen in het VK, de VS en Australië zeggen dat het het beste is om alcohol tijdens de zwangerschap te vermijden. Maar dit advies wordt met de nodige voorzichtigheid geboden vanwege het gebrek aan wetenschappelijk bewijs, dus het is vrij gebruikelijk dat vrouwen het afwijzen.

Een onderzoek uit 2016 wees uit dat tot 30% van de Australische vrouwen in de vroege stadia van de zwangerschap alcohol dronken. Dezelfde studie toonde aan dat 18% van de vrouwen in grote hoeveelheden (vijf of meer standaard alcoholische dranken in één sessie) dronk voordat ze erachter kwamen dat ze zwanger waren. Aangezien ongeveer de helft van de zwangerschappen wereldwijd ongepland is, en de meeste vrouwen stoppen met drinken nadat ze hebben ontdekt dat ze zwanger zijn, kunnen veel baby’s vroeg in de zwangerschap worden blootgesteld aan alcohol. We weten gewoon niet wat schadelijk drinken in de tijd van conceptie zou kunnen veroorzaken, bijgevolg werd een studie met ratten opgezet om dit uit te vinden.

De studie, gepubliceerd in Development, vond dat het geven van alcohol aan vrouwelijke ratten in de zeer vroege stadia van de zwangerschap ervoor kan zorgen dat de foetussen slecht groeien. Voor de studie aan de universiteit van Queensland meedeed, gaf man vrouwelijke ratten alcohol vlak voor en na de conceptie. De timing in de zwangerschap voor de mens heeft betrekking op de week voor de conceptie en de eerste week van de zwangerschap. Dit is zelfs voordat er organen van de baby zijn gevormd. Hoewel er veel verschillen zijn tussen ratten en mensen, lijkt de periode rond de conceptie erg op elkaar.

Deze eerste week van de zwangerschap is belangrijk voor de ontwikkeling van het embryo. De genen van het embryo beginnen hun eigen eiwitten tot expressie te brengen en ze vormen een placenta, die nodig is om een ​​zwangerschap te behouden. Dit maakt het een gevoelige tijd tijdens de zwangerschap omdat het genetische programma dat de groei van de baby regelt, vatbaar is voor veranderingen in de omgeving.

Dit onderzoek toont aan dat alcohol de groei van het vroege embryo en de stamcellen die de placenta worden, kan belemmeren. Nadat de ratten waren blootgesteld aan alcohol, was de placenta slecht gevormd en was niet in staat om de foetus alle voedingsstoffen te geven die hij nodig had om te groeien. Dit effect was ernstiger bij vrouwelijke foetussen dan bij mannelijke foetussen.

De foetussen blootgesteld aan alcohol waren ook veel kleiner dan die welke geen alcohol ontvingen. Dit is een heel belangrijk resultaat, omdat menselijke baby’s die klein worden geboren een groter risico lopen op ziekten zoals diabetes type 2 en hoge bloeddruk op latere leeftijd. Ze hebben ook meer kans zwaarlijvig te zijn. Deze ziekten zijn niet alleen schadelijk voor de gezondheid van de mens, ze zijn ook een grote last voor de volksgezondheid. Weten hoe ze worden veroorzaakt, kan het volksgezondheidsbeleid informeren en helpen voorkomen.

Baby’s die klein worden geboren lopen een groter risico op obesitas op latere leeftijd. Deze  studie laat zien dat de effecten van alcohol op het embryo te wijten waren aan een afname van de hoeveelheid choline – een belangrijke voedingsstof. Choline is een essentiële voedingsstof, wat betekent dat het nodig is om het lichaam normaal te laten functioneren. De lever maakt kleine hoeveelheden, maar de meeste choline wordt verkregen via een dieet. Choline wordt gevonden in voedingsmiddelen zoals runderlever, sojabonen, eieren, broccoli en spinazie.

Studies hebben aangetoond dat een hogere inname van choline door de voeding rond het tijdstip van conceptie gepaard gaat met een lager risico op neurale buisdefecten bij de baby. Neurale buisdefecten, zoals spina bifida, zijn afwijkingen die optreden bij de ontwikkeling van het ruggenmerg en de hersenen.

De volgende stap voor wetenschappers aan de Universiteit van Queensland in dit onderzoek is om ratten aanvullende choline te geven om te zien of het de negatieve effecten van alcohol tijdens de zwangerschap voorkomt. Als het werkt, kan het een nuttige aanvulling zijn voor vrouwen die tijdens de conceptie alcohol dronken.

Bronnen

Jacinta Kalisch-Smith  Postdoctoral Researcher, University of Oxford

Karen Moritz Professor, The Univeristy of Queensland, The University of Queensland

http://theconversation.com/drinking-alcohol-at-conception-shown-to-harm-rats-new-study-118419

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge