Beter geheugen door meer seks bij vrouwen

De vrouwelijke poep zegt veel over haar vruchtbaarheid
Internetporno oorzaak van impotentie bij 1 op 10 jonge mannen
body, body part, woman

blickpixel (CC0), Pixabay

Een onderzoeksteam aan de McGill Universiteit in Canada heeft een link ontdekt tussen seks en het zenuwweefsel in de hippocampus of het deel van de hersenen dat onze emoties, ons geheugen en het zenuwstelsel controleert.

Seks zou goed zijn voor het geheugen. Canadees onderzoek heeft namelijk aangetoond dat vrouwen die vaker seks hebben, makkelijker woorden onthouden.

 

Er zijn tientallen gezondheidsvoordelen aan het hebben van een actief seksleven. Maar er komt er weer eentje bij en die is nogal verrassend. Vrouwen die veel seks hebben, hebben namelijk een beter geheugen. Zo blijkt uit onderzoek van de Canadese Mc Gill University.

Een groep van 78 vrouwen van onder de dertig jaar werd bij een uitgebreide geheugentest gevraagd gezichten van mensen en moeilijke woorden te onthouden. De vrouwen werd ook gevraagd om een vragenlijst in te vullen over hun studies en opleidingsniveau.  Uit de resultaten blijkt dat de vrouwen die het meest seks hadden, beter waren in het onthouden van de woorden. Maar het vermogen om gezichten te herkennen bleef dan weer gelijk over de hele groep.

De hormonen en neurotransmitters die vrijkomen bij beloning blijken zowel met het geheugen als met seksuele activiteiten te maken hebben. Seks stimuleert het gedeelte van de hersenen waar de impulsen binnenkomen, de hippocampus (vertaling: zeepaardje) genoemd, de gedeeltes aan beide slapen van het hoofd. Deze spelen ook een belangrijke rol bij het omgaan met stress, omdat ze het signaal afgeven voor de productie van het broodnodige stresshormoon cortisol.


Het onthouden van gebeurtenissen en woorden gebeurt voor het grootste gedeelte in de hippocampus zelf, het visuele geheugen daarentegen zit op andere plekken van ons brein. Dus de seksueel meer actieve vrouwen hebben een actievere hippocampus, mogelijk een gevolg van de frequente seks, redeneren de wetenschappers. “De hormonen en neurotransmitters die beloning signaleren aan de hersenen, worden zowel geassocieerd met geheugen als met seksuele activiteit”, aldus Jens Pruessner, professor psychologie aan de McGill Universiteit.
hippo_0

Het kleiner worden van de hippocampus is meestal het eerste signaal van de ziekte van Alzheimer. Het kortetermijngeheugen is dan aangetast. De definitieve opslag van kennis in het langetermijngeheugen vindt plaats hogerop, in gebieden van de neocortex, die volgen bij hersenziektes meestal later.

Seks is uiteindelijk een work-out, die ook nog eens stress en spanning wegneemt. Een boost voor je mentale toestand en je geheugen dus.

Eerder dit jaar ontdekten experts van Coventry University dat mannen en vrouwen in hun vijgtiger, zestiger en zeventiger jaren die een actief liefdesleven hadden een lager risico laten noteren op dementie.

De studie van bijna 7000 ouderen toonde aan vrouwen die regelmatig seks hadden tot 14 procent hogere cijfers scoorden in woorduitdagingen, terwijl de meest seksueel actieve mannen 23 procent hoger scoorden dan hun rivalen.

De universiteit van Manchester voerde een onderzoek uit waarbij zo’n 1.700 mensen tussen 58 en 98 jaar oud ondervraagd werden. En wat blijkt? Zij die nog steeds een actief seksleven hadden, troefden de anderen af op het vlak van denkvermogen. Nog meer positief nieuws: het onderzoek onthulde eveneens dat maar liefst één derde van de proefpersonen boven de 70 jaar nog steeds op regelmatige basis seks hadden.

Dit is echter niet de eerste studie die het positieve effect van seks op onze hersenen aantoont. In 2010 was er al een onderzoek dat blootlegde dat seksuele activiteit de groei van hersencellen in de hippocampus (het gedeelte dat het lange-termijngeheugen bepaalt) bevordert.

Uit een onderzoek van de Duitse Rostock University in 2012 is naar voren gekomen dat door seks het geheugen beter wordt. Voor de studie werden 170 mensen tussen de 63 en 74 jaar ondervraagd en daarnaast neuropsychologisch onderzocht. Zo werd gekeken naar de executieve functies, oplettendheid en geheugen.

Volgens onderzoeker Peter Kropp kwam onder meer naar voren dat zeventigers met een gezond seksleven minder vaak last hebben van verwarring en geheugenverlies. “Het resultaat laat duidelijk zien dat tot op hoge leeftijd actief blijven, en daar hoort ook seks bij, helpt om je cognitieve vaardigheden actief te houden,” meldt Kropp.

Verder bleek uit het onderzoek 57 procent van de 63-jarigen tevreden is over zijn seksleven en bij 75-jarigen is dit 70 procent. Daarnaast zegt Kropp dat hoe jonger een persoon is, hoe negatiever deze denkt over seks op latere leeftijd. Zo denkt een 20-jarige dat seks al op je 50ste voorbij is, terwijl vijftigers denken dat ze nog tot hun 80ste vrijen.

Kropp hoopt dat mensen door dit onderzoek gaan inzien dat seks op later leeftijd niet alleen mogelijk is, maar dat het je ook geestelijk fit houdt. Mocht seks er fysiek niet meer inzitten dan is volgens de onderzoekers intimiteit, zoals elkaars hand vasthouden, een goed alternatief.

Volgens de onderzoekers heeft het geheugen baat bij dopamine, het hormoon dat vrijkomt tijdens seks. Het behouden van een gezond seksleven op latere leeftijd kan een manier zijn om de cognitieve functies en het welzijn van iemand te behouden, zo besluiten de onderzoekers.

Met de vergrijzing van de bevolking van Groot-Brittannië, zijn wetenschappers wanhopig op zoek naar manieren om de hersenfunctie op oudere leeftijd te behouden.  Alzheimer en andere vormen van dementie kwamen onlangs naar voren als de grootste doodsoorzaak in het Verenigd Koninkrijk, waarbij hart-en vaatziekten op de tweede plaats wordt verdrongen.

Bronnen

https://link.springer.com/article/10.1007/s10508-016-0890-4?wt_mc=Affiliate.CommissionJunction.3.EPR1089.DeepLink&utm_medium=affiliate&utm_source=commission_junction&utm_campaign=3_nsn6445_deeplink&utm_content=deeplink

http://seks.blog.nl/lijf-leden/2016/12/03/veel-seks-geeft-vrouwen-een-beter-geheugen

http://www.rtlnieuws.nl/nederland/geheugen-vrouwen-beter-als-ze-veel-seks-hebben

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3996088/Women-active-love-life-score-better-memory-tests.html

http://www.hln.be/hln/nl/14/Nina/article/detail/2275207/2015/04/04/Slecht-geheugen-Meer-seks-is-de-oplossing.dhtml

http://www.vrouwblog.nl/seks-goed-voor-geheugen/0210/

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=20791

https://www.nationalezorggids.nl/ouderenzorg/nieuws/29612-actief-seksleven-als-oudere-is-goed-voor-geheugen.html

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge