Geschiedenis van de menstruatie

Helpt seks als work out?
Seks wordt beter met de leeftijd

ivanovgood / Pixabay

De menstruatie of ongesteldheid is dat gedeelte van de menstruatiecyclus waarin de verdikte wand van de baarmoeder, het endometrium, dat klaargemaakt was om een embryo op te vangen, wordt opgeruimd om voor de volgende ovulatie opnieuw te kunnen worden opgebouwd. Het woord menstruatie is afkomstig van mensis, Latijn voor maand; menstruatie treedt ongeveer elke maand op, tenzij de vrouw zwanger is. Tijdens de menstruatie verliest gedurende een vrouw gedurende enkele dagen bloed en slijm, dat afkomstig uit de baarmoeder, via de vagina.

Het onderwerp menstruatie blijft nog te vaak een taboe. Nochtans is het een natuurlijke gang van zaken voor ongeveer de helft van de wereldbevolking. Mannen weten vaak niet wat er precies gaande is in het lichaam van vrouwen tijdens hun menstruatie en vrouwen worden niet aangespoord er openlijk over te praten.

Bloed werd in verband gebracht met geboorte en dood. En menstruatie paste hierin niet. Niemand wist waar het vandaan kwam en waarom het bloeden niet stopte na enkele minuten, zoals bij wondjes. En dus werden de vrouwen tijdens hun menstruatie opgesloten in afgelegen hutjes, zodat er verder niemand in aanraking zou komen met deze ‘kwade krachten’

In het Oude Testament worden menstruerende vrouwen beschreven als onrein. Tot op de dag van vandaag weigeren orthodoxe joden dan ook een hand te geven aan vrouwen, omdat de kans bestaat dat ze menstrueert. Katholieken verboden de toegang tot de kerken voor menstruerende vrouwen.

De menstruatie is een onderdeel van het vrouwelijke leven waarover weinig wordt gesproken, laat staan dat het gevierd wordt. In heel wat culturen werd de 1e menstruatie van een meisje ritueel gevierd. Bij de Navajo-stam bijvoorbeeld, wordt nu ook de 1e menstruatie nog steeds gevierd met speciale gewaden.

In het oude Egypte gebruikten de vrouwen tijdens hun menstruatie stroken zachte papyrus, die ze oprolden en inbrachten. Romeinse vrouwen gebruikten daarvoor stukjes opgerold linnen. Er gaan ook verhalen rond dat actrices en danseressen in het begin van deze eeuw hun eigen tampons maakten met behulp van proppen watten en verbandgaas.

Lange tijd was het gebruik van tampons taboe, maar in 1950 bracht o.b. de eerste verpakking op de markt. Dit was werkelijk een revolutionaire ontwikkeling. De levenskwaliteit voor menstruerende vrouwen werd een stuk beter. Ze kon zich vrijer bewegen en zich gewoonweg beter voelen.

Honderden jaren geleden gebruikten vrouwen al ‘tampons’; een soort natuurlijk sponsje.

Vrouwen verbleven in de middeleeuwen en daarvoor, het meeste van hun tijd onder andere vrouwen, ook als ze ‘getrouwd’ waren. Dus ook hun hygiënische verzorging was een vrouwenzaak.
Een vrouw die in de menstruatie was gebruikte toen waarschijnlijk al linnen doeken of lappen van dierenhuid om het ergste ongemak op te vangen waarbij ze geholpen werd door uitsluitend de vrouwen waarbij zij hoorde. Ook bij geboorten van kinderen was zij van die vrouwen afhankelijk.

Dat gebeurt nu nog in allerlei landen waar mensen, primitief of niet, nog in stammenverband leven of bepaalde religies aanhangen.

In veel religies is de vrouw een ‘onreine’ zodra ze menstrueert. Dan is ze voor haar echtgenoot door de ‘duivel bezeten’. Zo was dat ook in de middeleeuwen al werd daar dan anders tegenaan gekeken. De man was vaak langere tijd van huis voor de jacht of om oorlog te voeren.

Daarom trokken vrouwen zich toen terug als ze aan voelden komen dat hun periode er aan zat te komen. Ze werden dan opgevangen door andere vrouwen die zich dan over hen ontfermden.

Overigens liepen vrouwen in die tijd vaak allerlei infecties op die soms ook een dodelijke afloop hadden. De persoonlijke hygiëne was niet al te best wat voor allerlei ziekten zorgde. Allerlei geslachtsziekten waarvan men toen geen weet had werden gemakkelijk overgedragen

Bijna de hele geschiedenis bestond er een groot taboe over menstruatie over de hele wereld. Bloed werd in verband gebracht met geboorte en dood. En menstruatie paste hierin niet. Niemand wist waar het vandaan kwam en waarom het bloeden niet stopte na enkele minuten, zoals bij wondjes.

Momenteel hebben we in de westerse wereld gelukkig heel wat opties om onze menstruatie door te komen – tampons, maandverband, cups, of zelfs een tijdje de pil doornemen. Dat was vroeger wel anders. Papier en vodden waren voor de uitvinding van maandverband de niet zo aangename oplossingen om het bloed op te vangen. Eind negentiende eeuw kwamen ze op de proppen met een riempje, waarin herbruikbare maandverbanden werden bevestigd. Sindsdien wordt er duchtig geëxperimenteerd met nieuwere, betere, meer hygiënische en praktische manieren om menstruatiebloed op te vangen.

Hoe actiever de levensstijl van de vrouw werd, hoe beter de oplossingen werden. Vandaag de dag denkt men, net zoals in de jaren zestig, bovendien opnieuw na over meer ecologisch verantwoorde manieren om onze menstruatie door te komen.

 

Op school leren we allemaal wat menstruatie betekent, maar niet overal worden er evenveel details onderricht en ook niet alle informatie blijft even goed hangen. Voor mannen is menstruatie vaak een mysterieuze aandoening waar vrouwen enkele dagen per maand mee te kampen krijgen.

In onderstaande video krijgen enkele mannen vragen voorgeschoteld, die ze niet altijd even goed kunnen beantwoorden. Het goede nieuws is dat ze er allemaal voor open staan om meer te leren over het onderwerp.

Een greep uit de vragen: wat verliezen vrouwen tijdens hun menstruatie? Kan je zwanger raken tijdens je maandstonden? Welke symptomen gaan gepaard met menstruatie?

Lees ook Masterthesis Kim Vancouwenberghe Schaamrood De ervaring van menstruatie bij katholieke Vlaamse vrouwen (1920-1960)

Bronnen

http://weekend.knack.be/

http://weekend.knack.be/l

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/16499-geschiedenis-van-het-maandverband-en-de-tampon.html

https://nl.wikipedia.org/wiki/Menstruatie

https://plazilla.com/page/4295059920/menstruatie-door-de-eeuwen-heen

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge