Gewichtstoename na een huwelijk

Vrouwen in Engeland niet tevreden over seksleven.
Aan de liefde hangt een prijskaartje bij personen met een handicap


Een van de meest aangehaalde clichés over het getrouwde leven is dat een goed huwelijk ervoor zorgt dat je hier en daar wat kilo’s optelt als teken van geluk en een gezond leven.

Als je als man of vrouw met de juiste persoon trouwt, moet je dat zien in de kilootjes die er bij komen.
Is er een relatie tussen gelukkige huwelijken en gewichtstoename?

Uit onderzoek blijkt dat getrouwde mensen het gezondst zijn. Ze hebben minder rugpijn, geen hoofdpijn, minder psychologische stress, ze roken minder, drinken minder en doen meer aan sport dan weduwen, weduwnaars, nooit getrouwde mensen en mensen die gescheiden zijn. Opvallend genoeg hebben mensen die samenwonen ook een minder goede gezondheid dan getrouwde mensen.

Daar staat tegenover dat getrouwde mensen juist dikker zijn dan ongetrouwde mensen. Vooral getrouwde mannen zijn erg zwaar. Uit een ander onderzoek blijkt dat mannen die hertrouwen snel in gewicht aankomen. Ze blijken meer groenten te gaan eten en minder alcohol te drinken, maar de broekmaat gaat wel snel omhoog. Is het allemaal het resultaat van het huwelijk of zorgen mensen die alleen zijn gewoon wat minder goed voor zichzelf?

Volgens een studie uitgevoerd door psychologie professor, Andrea Meltzer en haar collega’s van Southern Methodist University, Texas was er een positieve associatie tussen partner tevredenheid met veranderingen in gewicht. Dit kwam voort uit een enquêtegegevens die tweejaarlijks worden verzameld gedurende vier jaar bij 169 nieuwe huwelijkskoppels.


Ze merken ook op dat: “Echtgenoten die minder tevreden waren dan gewoonlijk of partners hadden die minder tevreden waren dan normaal, zouden eerder geneigd zijn om te gaan scheiden en daardoor minder snel aankomen”.

De publieke opinie zegt dat het trouwen met de juiste persoon een wereld van ononderbroken gelukzaligheid voor je opent en in die gelukzaligheid is de neiging om er frisser uit te zien, wat [of veel] gewicht toe te voegen, enz.

Sommigen beweren dat  de gewichtstoename echt is en dat het allemaal neerkomt op de gemoedsrust die men krijgt in de relatie / het huwelijk.

Wanneer je met de juiste persoon trouwt en tevredenheid en gemoedsrust hebt, is het normaal om in gewicht bij te komen.

Een studie uit 2009 van onderzoekers van de University of North Carolina ondervroeg 7.000 mensen in een reeks van jaren en ontdekte dat wanneer koppels trouwden samengingen, ze twee keer zoveel kans hadden om aan te komen in vergelijking met hun vrienden die single bleven.

Niet alleen het huwelijk maar ook het vroege vaderschap zou voor de nodige extra kilo’s zorgen. Getrouwde mannen blijken een hogere BMI te hebben en gemiddeld 1,4 kilo zwaarder te zijn dan hun vrijgezelle tegenhangers. Een bevestiging van de logische gedachte dat singles meer gemotiveerd zijn om fit te blijven dan getrouwde mannen.

Ook bevestigt het eerdere theorieën dat het huwelijk zorgt voor meer sociale gelegenheden waarbij grotere maaltijden worden gegeten. Eén van die gelegenheden kan simpelweg het eten als gezin zijn. Het onderzoek weerlegt juist de theorie dat getrouwde mannen dankzij meer social support gezonder zouden zijn.

Tijdens de zwangerschap is er voor de man nog geen effect op het gewicht, maar vooral in de eerste jaren na de geboorte van kinderen stijgen mannen gemiddeld in gewicht. Maar gelukkig daalt dat gewicht ook weer kort voor en direct volgend op een scheiding. Dat brengt het weer in balans. Volgens dit onderzoek althans

De Britten keken voor hun onderzoek naar de data van Amerikaanse heteroseksuele koppels uit het Panel Study of Income Dynamics, over de periode 1999 – 2013. Ze publiceerden hun bevindingen in Social Science and Medicine.

In 2013 bleek uit een  Diet Chef gesponsord onderzoek dat meer dan 60 procent van de mensen in gewicht toenamen als ze in een stabiele relatie zaten. Diet Chef is een Brits bedrijf dat zich richt op het bieden van gezond voedsel aan mensen.

Maar soms kan ‘gemoedsrust’ een connotatie zijn voor iets onaangenaams, zoals een flagrante veronachtzaming van goede diëten en een soort van ongezonde zelfgenoegzaamheid die gehuwde mensen bekend zijn en die geloven dat, omdat ze al getrouwd zijn en alles in het huwelijk goed is, hun echtgenoot klaagt niet, waarom de moeite nemen om er goed uit te zien of in vorm te blijven om welke reden dan ook?

Gezien vanuit deze context, wordt het meer als gevolg van echtelijke gelukzaligheid meer het resultaat van slechte keuzes dan een kleurrijk, geweldig leven.
Andere verklaringen zijn bij de vrouw het hebben van kinderen wat iedere keer wat extra gewicht meebrengt wat er achteraf moeilijk af te krijgen is. Sommigen beweren dat veel eten ook juist een teken kan zijn van stress en/of echtelijke moeilijkheden. Bij problemen zijn er mensen die juist veel eten (snoepen) om hun stress kwijt te geraken.

Het gebruik van sommige geneesmiddelen, bijvoorbeeld antidepressiva, doet zowel mannen als vrouwen in gewicht toenemen.

Bronnen

http://www.pulse.ng/lifestyle/relationships-weddings/this-is-why-people-gain-weight-after-marriage-id8384795.html

https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/eten-drinken/dik-door-het-huwelijk/item62583

https://www.fitsociety.nl/afvallen/huwelijk-en-gewicht-trouwen-maakt-mannen-dik/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge