Gezondere seks met healthy food

Geluidjes maken tijdens seks geeft meer tevredenheid over seks
Kunnen dieren een orgasme ervaren?
girl, woman, erotica

Victoria_Borodinova (CC0), Pixabay

Als we het hebben over darmgezondheid, hebben we het meestal over de samenstelling van de miljarden bacteriën en en schimmels in de darm, de zogenaamde darmflora. Dit staat bekend als het microbioom en het beïnvloedt allerlei dingen in ons lichaam maar ook  de interesse in seks en algehele seksuele bevrediging.

Iets wat vaak onbekend is, maar blijkbaar toch bewezen is dat ongeveer  95 procent van serotonine, het zogenaamde gelukshormoon in het lichaam wordt geproduceerd in de darmen. Om de optimale hoeveelheid serotonine te produceren, moet de darm in topvorm zijn. Als de darmen niet optimaal gezond zijn, kunnen mogelijk het serotoninegehalte  en de algehele geluksniveaus dalen.

Volgens Dr. Anna Cabeca auteur van The Hormone Fix  wordt een lage serotonine niet alleen geassocieerd met een mogelijke depressie maar ook  geassocieerd met lagere libido Er zit ook een logica in. Als je je niet goed voelt wil je alleen maar slapen, maar dat lukt vaak niet en hebben we weinig zin in alles, dus ook geen zin in seks.

Energie

Buikbacteriën helpen bij het maken van B-vitamines, die essentieel zijn voor de aanmaak van ATP , een meer wetenschappelijke benaming voor lichaamsenergie. Minder B-vitamines betekent ook minder energie dus ook minder seksuele energie.

Bovendien communiceren sommige bacteriën met andere cellen die verantwoordelijk zijn voor de regulering van de bloedsuikerspiegel, aldus Anthony Thomas, PhD, voedingsonderzoeker.  Als uw darmbacteriën in onevenwicht geraken, kunnen uw bloedsuikerspiegels gemakkelijker crashen. Dit kan leiden tot meer – en langdurigere – energiedips. Dus dat gevoel van “te moe voor seks” zou wel eens verband kunnen houden met de darmgezondheid.

Verlangen en opwinding

Sommige onderzoeken suggereren dat wanneer de serotoninespiegel daalt, ook de fysieke reactie op seksuele gevoelens daalt. Bovendien kan wanneer het  darmmicrobioom ongezond is, dit leiden tot ontstekingen zegt dr. William W. Li , arts en wetenschapper en auteur van ” Eat to Beat Disease: The New Science of How Your Body Can Heal Itself .”

Zo blijkt bijvoorbeeld, zoals ondezoek uitwijst dat dat de seksuele gezondheidsdisfunctie vaker voor komt bij mensen met een inflammatoire artritis.

Het lijkt ook logisch dat je niet in de stemming bent voor seks met buikpijn of bij aandoeningen die je continu naar het toilet sturen.

En er zijn bepaalde darmaandoeningen die ervoor zorgen dat badkamerproblemen hun lelijke kop opsteken. Deze omvatten:

 • prikkelbare darmsyndroom (IBS)
 • inflammatoire darmziekte (IBD)
 • microscopische colitis
 • colitis ulcerosa
 • coeliakie
 • ziekte van Crohn

Naast constipatie en diarree zijn er nog andere veel voorkomende symptomen:

 • misselijkheid
 • braken
 • opgeblazen gevoel
 • winderigheid
 • vermoeidheid
 • pijn

Zowel de fysieke als de emotionele effecten van deze en andere gastro-intestinale (GI) aandoeningen kunnen uw seksleven beïnvloeden. “Libido in het algemeen is erg gecompliceerd en wordt door veel verschillende dingen beïnvloed”, zegt Cabeca. Hormonen, levensstijl en relationele factoren moeten ook in overweging worden genomen.

Dus erachter komen of uw libidoschommelingen verband houden met uw microbioom, is net zo lastig. En hoe goedbedoeld ook, ongelukken in de darmgezondheid kunnen een direct effect hebben op uw algehele gezondheid.

Sommige wetenschappers beweren dat probiotica, nuttige gisten en bacteriën die in bepaalde voedingsmiddelen en -supplementen afgegeven worden, mogelijk kunnen helpen.

Voedsel dat rijk is aan probiotica , zoals gefermenteerd voedsel zoals kimchi en yoghurt , is goed voor meer dan alleen je darmen. Ze brengen ook de pH-waarde in de vagina in evenwicht en helpen bij het voorkomen van infecties.

De levende en actieve culturen in deze voedingsmiddelen geven ons lichaam een ​​boost aan goede bacteriën, wat vooral nuttig is bij het voorkomen van schimmelinfecties . Nog beter, calcium (sterk aanwezig in yoghurt)is getoond bronom te helpen bij PMS-symptomen .

Over het algemeen zijn probiotica die in de koelkast worden bewaard van hogere kwaliteit dan die in de plank. Cabeca voegt eraan toe dat Lactobacillus- soorten doorgaans beter zijn dan andere. Probiotica kunnen ook nuttig zijn bij acute spijsverteringsaandoeningen zoals gasvorming, opgeblazen gevoel, obstipatie en diarree. Let op : probiotica zijn niet altijd goed. Als er werkelijk sprake is van een darmprobleem en tevens seksuele libidoproblemen is het toch aangeraden eerst een arts te raadplegen en niet meteen probiotica te gaan innemen.  Laat u niet misleiden door te denken dat deze probiotica een one-stop-oplossing zijn voor seksuele disfunctie of de enige beschikbare optie.

Zo wordt soms reclame gemaakt voor bepaalde probiotica die goed zouden zijn voor de bevochtiging en gezondheid van de vagina. Dit is helemaal niet bewezen en waarschijnlijk verzinsels.

De medicijnen en antibiotica die u gebruikt of heeft gebruikt, kunnen ook uw darmmicrobioom beïnvloeden. Het is ook algemeen bekend dat antidepressiva, antipsychotische, anti-epileptica, bloeddruk en cholesterolverlagende medicijnen allemaal het seksuele functioneren kunnen beïnvloeden.

Regelmatige lichaamsbeweging wordt ook geassocieerd met (onderzoek) met hogere serotoninespiegels. Gezien de relatie van serotonine met zowel je darmen als seksleven, kan het nuttig zijn om je lichaam meer te bewegen als je momenteel eerder een zittend leven leidt.

Nog andere gezondheidstips?

Verse veenbessen of 100 procent cranberrysap laten zien dat veenbessen vooral gunstig kunnen zijn bij het voorkomen van UTI’s bij vrouwen met terugkerende of recente UTI-problemen (bacteriële vaginose). Veenbessen bevatten krachtige zure verbindingen om bacteriën te bestrijden en bevatten antioxidanten, vitamine E en vitamine C om uw immuniteit te versterken.

Zoete aardappelen hebben een aantal voordelen, vooral voor vrouwen die proberen zwanger te worden. Zoete aardappelen zijn rijk aan bètacaroteen en vitamine A en helpen de baarmoederwanden te versterken en te beschermen. Beta-caroteen en vitamine A zijn onderzocht om directe effecten te hebben op vruchtbaarheid en voortplanting zowel bij mannen als bij vrouwen.

Omega-3-vetzuren helpen bij de bloedsomloop en doorbloeding, wat goed nieuws is voor je zin in seks.

Een appel per dag houdt de dokter weg… en houdt het blijkbaar interessanter in bed! Een studie uit 2014 suggereert dat vrouwen die eenmaal per dag een appel aten, een beter seksleven hadden. Van een fyto-oestrogeen dat in appels wordt aangetroffen, wordt gedacht dat het een betere seksuele functie, opwinding, lubrificatie en het vermogen tot een orgasme bevordert.

Bronnen

https://www.healthline.com/health/healthy-sex/probiotics-gut-sex-life#other-remedies

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge