Meer mannen laten zich momenteel steriliseren

Meer oudere papa's in deze tijd
Plaats in bed bepaalt je persoonlijkheid

Image by wikipedia.org

Wie geen kinderen meer wenst , kan kiezen voor anticonceptie of voor definitieve sterilisatie.

Sterilisatie is een vorm van definitieve anticonceptie. De ingreep gebeurt chirurgisch en kan zowel bij mannen als bij vrouwen gebeuren. Bij mannen heet dit vasectomie, bij de vrouw worden de eileiders afgebonden. Een vasectomie is eigenlijk veel simpeler en veel goedkoper dan een sterilisatie bij de vrouw. Bovendien is de kans op een zwangerschap kleiner als de man zich heeft laten steriliseren dan als de vrouw zich heeft laten steriliseren.

Onderzoek eind 2016 toont aan dat anticonceptie meer dan ooit ook een mannenzaak aan het worden is: een recordaantal Belgische mannen, ruim 8.750, liet zich in 2015 steriliseren. ­Experts juichen die evolutie toe omdat ze vinden dat anticonceptie  voor koppels een gedeelde verantwoordelijkheid is.

Sommige mannen aarzelen bij de gedachte aan een operatie die hen onvruchtbaar maakt. Maar steeds meer mannen overwinnen die schrik, zo blijkt uit cijfers van de ziekteverzekering. Vorig jaar lieten 8.756 mannen zich steriliseren, of bijna 24 per dag. Sinds 2010 is het aantal ingrepen gestegen met net geen 20 procent.

De grootste groep is tussen de 35 en 40 jaar oud. Het gaat meestal om mannen in een stabiele relatie voor wie de kinderwens vervuld is.  Hun vrouwelijke partner die al jaren de pil slikte heeft hen laten weten dat het nu hun beurt is.

Spermacellen

“Een sterilisatie heeft een dubbel voordeel”, zegt Thomas Adams van de Belgische vereniging van urologen. “Enerzijds verlost het de vrouw van hormonale bijwerkingen. Anderzijds is het een eenvoudigere oplossing dan elke dag opnieuw een pil slikken.”

Een vasectomie is een relatief eenvoudige ingreep, die ook onder lokale verdoving kan of in de dagkliniek. Chirurgen knippen een stukje uit beide zaadleiders. Vrijwel meteen na de operatie kan de man opnieuw seksueel actief worden. Hij is wel pas onvruchtbaar na een paar weken of maanden, als na controle blijkt dat er geen zaadcellen meer in het prostaatvocht aanwezig zijn.

Omkeerbaar?

Expertisecentrum Sensoa benadrukt dat een vasectomie niet volledig omkeerbaar is maar het is niet geheel zeker dat het terug lukt. Dokters kunnen de onderbroken zaadleiders herstellen, maar er is geen garantie dat je nadien nog op een natuurlijke manier kinderen kan krijgen.

 

Afbeelding https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161207_02614621

De ingreep is eenvoudig en duurt ongeveer 15 minuten. Ziekenhuisopname is niet nodig en de ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving. De ingreep kan gedaan worden door een algemene chirurg, een uroloog of door een gynaecoloog. Tijdens de ingreep ligt de man op zijn rug met zijn penis en balzak bloot.

De verdovingsstof wordt ingespoten in de balzak, de lies en de omliggende delen. De ingreep is absoluut niet pijnlijk: het enige wat de patiënt voelt, is dat hij wordt aangeraakt. Er wordt met een dun operatiemesjes een kleine incisie gemaakt in de huid van de balzak. Omdat de voortplantingsorganen twee zaadballen en dus ook twee zaadleiders bevatten, moeten er meestal twee incisies worden gemaakt, één per zaadleider.

Er zijn technieken waarbij één incisie genoeg is, maar de chirurg beslist zelf welke techniek hij gebruikt. Via de incisie wordt de zaadleider naar buiten gehaald en doorgesneden. De beide uiteinden van de doorgesneden zaadleiders worden gehecht en blijven zo gescheiden van elkaar. Zo kunnen de zaadcellen niet meer passeren. Tenslotte wordt de incisie gehecht. De zaadballen blijven zaadcellen aanmaken, maar omdat ze niet weg kunnen, gaan ze dood en worden ze door het lichaam opgeruimd.’

‘Vasectomie werkt niét onmiddellijk: na de ingreep zijn er ongeveer 20 zaadlozingen (zo’n drie maanden) nodig om er zeker van te zijn dat er geen zaadcellen meer in het sperma voorkomen. In afwachting kan je best een condoom gebruiken.’

Ongedaan maken

Met behulp van microchirurgie bestaat de mogelijkheid om de ingreep ongedaan te maken. Dit proces heet vasovasostomie. Dit proces is echter duur, gecompliceerd en niet altijd betrouwbaar. Voor het weer met elkaar verbinden van de zaadleiders is een operatie van 4 uur en volledige verdoving nodig. De kans op slagen is slechts 50%. Technisch kan de operatie wel 100% slagen, maar sommige gesteriliseerde mannen maken antilichamen aan tegen hun eigen zaadcellen, waardoor ze minder beweeglijk worden en dus een kleiner bevruchtend vermogen hebben.

Impact op libido

Er is volgens de meeste artsen geen enkele impact op het libido. Jammer genoeg bestaat er nog steeds een gebrekkige voorlichting over en een negatief vooroordeel tegen vasectomie.

Sterilisatie van de man lijdt, nog meer dan sterilisatie bij de vrouw, onder een taboevooroordeel omdat bij vele mensen verwarring blijft bestaan tussen seksualiteit en vruchtbaarheid.

Veel mannen leven onbewust met de idee dat vruchtbaarheid en seksueel vermogen gepaard gaan. Dit is niet het geval. De zaadballen blijven zaadcellen aanmaken en de hormonen die de zin in seks reguleren worden nog steeds aangemaakt in de zaadballen en komen direct in het bloed terecht. De man heeft ook nog steeds een zaadlozing. Het enige verschil is dat er geen zaadcellen meer in het sperma zitten.

Voor mannen is er nog een interessant voordeel, maar het is maar de vraag of de partner dit graag wil horen. Als een man vreemd gaat, bestaat er altijd de kans dat de minnares, ook al beweert ze dat ze anticonceptie neemt of gesteriliseerd is, zwanger geraakt en met de baby op de arm onderhoudsgeld komt eisen. Menig rijke man is daar reeds ingetrapt. Als een man onvruchtbaar is, kan hij zonder problemen vreemd gaan : kans op een ongewenste baby is er dan niet meer. Maar vasectomie beschermt niet tegen SOA en AIDS. Daar moet men voor blijven opletten als men met meerdere partners seks heeft.

Bronnen

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161207_02614621

http://www.knack.be/nieuws/belgie/recordaantal-mannen-liet-zich-steriliseren/article-normal-787013.html

http://www.goedgevoel.be/gg/nl/656/Sterilisatie/article/detail/28329/2008/01/01/Sterilisatie-jij-of-hij.dhtml

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge