Helpt seks als work out?

Tampons versus menstruatiecups
Geschiedenis van de menstruatie

Volgens een recent onderzoek van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid

ivanovgood (CC0), Pixabay

(WIV) blijkt dat dat het aantal Belgen met overgewicht sinds 1998 tot 32,4 procent is gestegen, terwijl het aantal gevallen van obesitas 12,7 procent bedraagt. Nochtans heeft de dieetindustrie de laatste twee decennia niet stil gestaan. Van dure maaltijdvervangers over de diëtist tot hippe dieetapps voor je smartphone: de verschillende mogelijkheden om de kilo’s er te laten afvliegen zijn eindeloos.

Toch waarschuwen experts dat de wereldwijde obesitasepidemie van kwaad naar erger gaat. Wat doen we dan verkeerd? Waarom vindt het beleid maar geen antwoord op het probleem van de 21e eeuw?

Dan maar veel seksen om gewicht te verliezen? Seks als work out? Telt seks als sport? Vele mannen en misschien vrouwen zouden dat wel willen, maar telt het echt?

Uit een artikel uit 2013 in het New England Journal of Medicine (NEJM) blijkt dat mythes over gewichtsverlies nogal wat bijval kennen. Volgens Tammy Chang en Angie Wang van de universiteit van Michigan zijn het net die onwaarheden die ervoor zorgen dat we er maar niet in slagen om het obesitasprobleem op te lossen.

Het gerucht: je verbrandt 100 tot 300 calorieën in een sekspartij.

We lezen en horen constant hoe goed geweldig seks is als lichaamsbeweging. Soms wordt zelfs beweerd dat je niet meer naar de sportschool hoeft, als je maar genoeg seks hebt. Maar hoeveel seks moet je daarvoor hebben? Waar ligt het gemiddelde aantal calorieën dat per geslachtsdaad wordt verbrand?

Een studie van het New England Journal of Medicine ontkracht het idee van seks als vervanging voor een rondje hardlopen: gemiddeld duurt seks slechts 6 minuten en je verbrandt in die tijd zo’n 21 calorieën.

Celeste Robb-Nicholson van de Harvard Medical School in de Verenigde Staten zet de feiten op een rij. Tijdens de geslachtsgemeenschap klimt de hartslag bij mannen zelden boven 130 slagen per minuut en verbrand je ongeveer 3,5 meer zuurstof dan tijdens je slaap. Reken op ongeveer 5 kcal energieverbruik per minuut. Gewone seks kan je dus hooguit een lichte tot matig intensieve inspanning noemen.

Volgens WebMD verbrand je met een half uur seks 85 tot 100 calorieën. Als je vindt dat jouw seksleven intensief is, zit je waarschijnlijk aan de hoge kant van die getallen.

Zoals met elke vorm van lichaamsbeweging, is het met seks belangrijk om te steeds nieuwe dingen te blijven proberen. Door nieuwe seksuele uitdagingen en avonturen aan te gaan, blijf je je lichaam steeds weer verrassen, om nog maar te zwijgen van je partner. Als je constant hetzelfde standje doet, en datzelfde standje telkens weer op dezelfde locatie doet, is het tijd om te variëren. Door variatie verbruik je meer calorieën.

Een goede workout verbetert de bloedtoevoer en maakt je hart sterker. Het werkt cholesterolverlagend, verlicht stress en helpt je gewicht onder controle te krijgen. Bovendien bevordert een goede seks-workout de nachtrust en geeft het meer energie. Kortom: het verhoogt de levenskwaliteit.

Maar seks een lange duurinspanning noemen, is de waarheid geweld aandoen, de uitzonderingen daargelaten. En dan moet je ook nog een partner vinden die meewil.

Mannen lijken meer energie te verbruiken door aan seks te denken of erover te praten dan door het te doen, vindt Robb-Nicholson

Tijdens stomende seks verhoogt wel vaak de hartslag. Maar is dat razende hart geen risico voor hartfalen of andere onheil. Er zijn wel gevallen bekend van oudere mannen die tijdens seks sterven en velen wensen zichzelf zo een mooie dood toe, voorzover het niet leuk is voor de achterblijvende weduwe als de seks gebeurde met een minnares. Volgens Robb-Nicholson loopt de gemiddelde 50-jarige man tijdens seks een risico van 2 op 1 miljoen op een hartaanval. Slechts het dubbele van zijn gewone risico. Dus toch niet zo erg om je zorgen  over te maken.

Draai het ook eens  om. We weten dus dat seks niet als primaire vorm van lichaamsbeweging telt en zeker niet dient om af te vallen. Maar waarom zouden we  niet bewegen om onze seks te verbeteren? Onderzoek toont aan dat bijvoorbeeld vrouwen die regelmatig bewegen een actiever seksleven hebben, sneller klaarkomen en makkelijker opgewonden raken.

Het testosteronniveau van mannen wordt hoger als zij regelmatig bewegen en hun conditie verbetert en het cholesterolniveau zakt. Dat zou ook zowel hun interesse in seks als hun gedrag in bed stimuleren.

Bronnen

http://www.knack.be/

http://www.knack.be/nieuws/gezondheid/telt-seks-als-sport/article-normal-27076.html

http://www.in2health.nl/invloed-voeding-lichaam/metabolisme-afvallen/hoeveel-seks-telt-als-lichaamsbeweging/

http://www.in2health.nl/invloed-voeding-lichaam/calorieverbranding-door-sekswork-out/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge