Hoe bewuste seks hebben als uw gedachten af dwalen

Verveling tegengaan in langdurige relaties
Waarom een pandemie sommige mensen geil maakt en bij anderen libido uitschakelt.
love, heart, people

Victoria_Borodinova (CC0), Pixabay

We zijn dit decennium geobsedeerd door mindfulness. En hoewel je absoluut wantrouwend moet zijn tegenover elke spirituele theorie die je geluk garandeert, is dat niet echt de belofte van opmerkzaamheid. Mindfulness kan je niet gelukkig maken. Het kan ook niet de oorzaken van ongeluk wegnemen, zoals armoede of systemische onderdrukking. Wat mindfulness-oefeningen kunnen doen, is je helpen om in het hier en nu te blijven en de ongemakken van een lijdend mens beter te tolereren. En het blijkt dat mindfulness je ook kan helpen om betere seks te hebben .

Recente onderzoeken suggereren dat seksueel bewuste mensen een beter gevoel van eigenwaarde hebben, meer tevreden zijn met hun relaties en over het algemeen meer tevreden zijn met hun seksleven. Dat is geen misleidende theorie maar bewezen uit ervaringen van diverse koppels.  Hoe begin je er aan?

“We kunnen overal aandachtige aandacht aan besteden.” zegt Sarah Trivett, een psychotherapeute uit Vancouver die gespecialiseerd is in het toepassen van somatische therapie bij mensen die een trauma hebben meegemaakt. “Als we aandacht besteden aan seks, kan dat grote gevolgen hebben”, zegt ze. Mindful sex, legt Trivett uit, betekent verbonden blijven met de vijf zintuigen van het lichaam tijdens een sekservaring. 

Is het niet het hele punt van seks hebben voor het plezier dat we ons volledig verbinden met de zintuigen? Is dat niet waar seks voor de lol over gaat? Eigenlijk niet. Dat is sowieso niet wat de meeste mensen doen. Wat de meeste mensen doen tijdens seks, is fantaseren , wat een beetje het tegenovergestelde is van mindfulness.

Voor de duidelijkheid: fantaseren tijdens seks is niet verkeerd of slecht, maar het  wordt vaak in verband gebracht met angst . Het delen van fantasieën met de persoon met wie je seks hebt is in realtime niet hetzelfde als het bekijken van de enorme uithoeken van je innerlijke verhalenland. Het is het laatste dat een gevoel van loskoppeling van je lichaam kan creëren en van degene die het wel of niet aanraakt.

Oplettende seks betekent dus dat je je aandacht traint om bij je in de slaapkamer te blijven in plaats van in je angsten af ​​te dwalen. Sarah Trivett geeft volgende tips.

Begin met masturbatie

“De meeste mensen vinden dat de gemakkelijkste manier om mindfulness in seks op te nemen, is door te experimenteren met bewust zelfgenot”, zegt Trivett. De meesten van ons hebben bepaalde gangbare fantasieën die ons snel opwinden, dus als je voor het eerst zonder fantasie probeert aanwezig te zijn, legt ze uit, kan het langer duren om een ​​orgasme te bereiken. “Houd er rekening mee dat het starten van een bewuste zelfgenoegzaamheid enige geduld vereist”, zegt ze. Stap één is dan het loslaten van je fantasie om van je dromen af ​​te komen.

Dus, maar wat dan? Is het zelfs mogelijk om een ​​climax te bereiken zonder te fantaseren over je hete A / C-man ? Ja, zegt Trivett. Wanneer je geest in je denkende geest afdwaalt terwijl je aan het masturberen bent, breng je je aandacht terug naar je lichaam. “De gemakkelijkste manier om in het heden te komen, is door verbinding te maken met de vijf zintuigen”, voegt ze eraan toe. Dat betekent: voel wat je voelt, ziet, ruikt, hoort en proeft. Hoe weet je of je bewust masturbeert? “Als je volledig aanwezig bent bij de informatie die via de zintuigen binnenkomt, dan ben je opmerkzaam”, zegt Trivett.

Zet een scène op die je zintuigen prikkelt

Of je nu solo seks hebt of seks als koppel, het creëren van een sfeer die sensueel aantrekkelijk is, is een goede manier om vrienden te maken met jezelf. Het is ook een goede manier om jezelf – en anderen – uit te nodigen in een omgeving die het beoefenen van seksuele aandacht misschien wat gemakkelijker maakt. Hoewel er zeker iets te zeggen valt voor een snelle fetisj-sessie op een vuile badkamervloer, is het zorgen voor de juiste sfeer en plaats nodig  voor een meer bewuste benadering.

Trivett zegt dat dat kan betekenen: muziek opzetten die je in de stemming brengt, de ruimte zo inrichten dat het een lust voor het oog is, zachte stoffen bij de hand hebben en geurkaarsen of wierook branden. Deze kunnen allemaal een uitnodiging zijn aan je bewuste gewaarzijn om in het huidige moment te komen. Met andere woorden, zorg voor romantiek en nodig jezelf en de ander uit in het seksuele genotspaleis.

Communiceer in plaats van erover na te denken

Het loslaten van verwachtingen is misschien wel het belangrijkste onderdeel van meer bewuste seks. Het is moeilijk om aanwezig te zijn in je lichaam als je je zorgen maakt over hoe je eruitziet of dat de persoon met wie je seks hebt, het naar zijn zin heeft. “Het is het denkende deel van de hersenen dat je uit het moment haalt en seks minder plezierig maakt”, zegt Trivett.

U kunt het overdenken verminderen door er vooraf en tijdig de seks over te communiceren. Als u zich bijvoorbeeld zorgen maakt over de vraag of iemand het prettig vindt om zijn lichaam aan te raken, kunt u het hem gewoon vragen. Vragen: “Vind je het fijn hoe mijn tong nu een deel van je lichaam streelt”, is veel sexier voor alle betrokkenen dan de obsessieve interne onderzoeken waaraan we onszelf zo vaak onderwerpen.

“Als je verstrikt raakt in faalangst, je zorgen maakt over je gewicht, of gewoon nadenkt over alle dingen die je later moet doen, tijd doorbrengen in je hoofd tijdens seks haalt je uit het moment”, zegt Trivett. En op het moment, zegt ze, is precies waar de plezierige delen van seks plaatsvinden. “Plezier, sensatie, orgasme, intimiteit en verbinding worden levendiger en bevredigender naarmate we meer aanwezig zijn”, zegt Trivett.

Bronnen

https://www.mic.com/p/how-to-have-mindful-sex-when-your-thoughts-are-prone-to-wandering-48965853

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge