Elke dag seks is niet nodig om gelukkig te zijn

Groep seksloze koppels neemt toe
“Seksuele aspect blijft onderbelicht, maar we moeten erover praten”

Hoe vaak heb je in een perfecte wereld seks? Dagelijks? Twee keer per dag? Continu?

Photo by Mia Harvey

Vooral mannen denken dat je pas echt gelukkig bent als je constant seks hebt. Maar is dat echt zo?

Wat blijkt? Je hoeft niet elke dag seks te hebben om gelukkig te zijn. Integendeel psychologe Amy Muise beweert dat de gelukkigste mensen slechts één keer per week seks hebben.

Muise onderzocht meer dan 25000 Amerikanen gedurende veertig jaar. Ze keek daarbij naar de relatie en hoe vaak de koppels seks hadden.

Er was een link tussen seks hebben en gelukkig zijn, maar dat stopte het. Je hebt volgens het onderzoek genoeg aan één keer seks per week om gelukkig te zijn. Vaker seks hebben is leuk, maar je wordt er niet nóg gelukkiger van.

Wetenschappers bestudeerden de gegevens van meer dan 25.000 Amerikanen die tussen 1982 en 2012 deelnamen aan de General Social Survey. Binnen dit onderzoek werd deelnemers naar tal van onderwerpen gevraagd, waaronder seks en geluk.

Onduidelijk is of er sprake is van een causaal verband, oftewel of meer seks verantwoordelijk is voor het grotere geluksgevoel. Het zou ook kunnen dat het grotere geluksgevoel veroorzaakt wordt door een fijne relatie die weer resulteert in meer seks.

Een tweede onderzoek, uitgevoerd onder 335 mensen die al heel lang een relatie hadden, leverde dezelfde resultaten op. Alleen werd de proefpersonen dit keer ook gevraagd naar hun inkomen. Uit het onderzoek blijkt dat er een groot verschil zat tussen het geluksgevoel van mensen die minder dan één keer in de maand seks hadden en mensen die één keer in de week seks hadden. Dat verschil was groter dan het verschil tussen het geluksgevoel van mensen die jaarlijks tussen de 15.000 en 25.000 dollar verdienen en mensen die jaarlijks tussen de 50.000 en 75.000 dollar verdienen. Het suggereert dat seks nauwer met ons geluksgevoel samenhangt dan geld.

Het onderzoek wijst uit dat het belangrijk is om intieme relaties te onderhouden met je partner, maar je hebt niet elke dag seks nodig. Je kan overigens ook te veel seks hebben, maar dat heeft een negatief effect. Koppels die vaker seks moesten hebben voor een onderzoek, waren minder gelukkig dan de koppels die het deden wanneer ze wilden.

Veel koppels piekeren over hoe (on)gezond hun seksleven is. Volgens seksuologen is de schrik om niet voldoende te vrijen heel menselijk, maar tegelijkertijd ook schadelijk. Dergelijke kopzorgen kunnen namelijk rake klappen uitdelen aan je zelfbeeld. De stress en negatieve emoties verscheuren bovendien relaties die – los van het fysieke – zeer succesvol zijn.

Wie de grote online zoekmachines even raadpleegt, krijgt al snel een waaier aan statistieken te zien, die helaas zelden wetenschappelijk onderbouwd zijn. Zo zouden jonge koppels volgens de laatste cijfers ongeveer 111 keer per jaar vrijen, goed voor een gemiddelde van iets meer dan 2 keer per week. Eens op tram 3 zou de seksfrequentie elke 10 jaar met ongeveer 20 procent dalen.

Los van geaardheid en persoonlijke voorkeuren, wordt ons libido beïnvloed door zoveel factoren. Denk maar aan leeftijd, fysieke en emotionele gezondheid, relatiestatus, levensomstandigheden, medicatie, de aan- of afwezigheid van kinderen, hormonale stoornissen, stress, drug- of alcholmisbruik, trauma’s, gebrek aan vertrouwen, … Zolang je seksueel gedrag niet illegaal is, je zelfbeeld niet verstoort en je relatie niet dreigt te vernielen, hoef je dus niet te piekeren.

Bronnen

https://www.health.com/sex/how-often-couples-have-sex

http://www.zita.be/lifestyle/4046521_hoeveel-seks-heb-je-nodig-om-gelukkig-te-zijn.html

http://www.scientias.nl/stelletjes-die-een-keer-in-de-week-seks-hebben-zijn-het-gelukkigst/

https://www.hln.be/nina/seks-relaties/is-jouw-seksleven-on-gezond~ac590c76/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge