Invloed van geslachtshormonen oestrogeen en testosteron op astma

Naakt slapen bevordert seksleven én algemene gezondheid
Midlife seksproblemen? Je bent niet alleen.

Astma kan op elke leeftijd optreden. Aan de basis liggen een chronische ontsteking van de luchtwegen en overgevoeligheid voor bepaalde prikkels.

Als reactie op de prikkels trekken de spiertjes rond de luchtwegen samen. De slijmvliezen in de luchtwegen raken ontstoken, zwellen en produceren meer slijm. Hierdoor vernauwen de luchtwegen.

De vernauwing van de luchtwegen is niet definitief, maar trekt slechts langzaam weg. Soms gebeurt dat spontaan, maar meestal moeten geneesmiddelen soelaas bieden.

Als u ernstige astma heeft, vertrouwt u op inhalatoren of medicijnen om uw luchtwegen te openen, zodat u kunt ademen. Je bent geen onbekende in het kantoor van de dokter of, voor ernstige aanvallen, in de eerste hulp. Vooral vrouwen hebben de laatste tijd meer last van astma dan mannen.

“Vrouwen worden twee keer zo vaak in het ziekenhuis opgenomen als mannen voor astma en hun sterfte is twee keer zo hoog”, zegt longspecialist Joe Zein, MD. van Clevelandclinic

Kunnen de geslachtshormonen, die onze ontwikkelings- en reproductieve jaren markeren, de reden zijn?

Uit het onderzoek van Dr. Zein blijkt dat de longfunctie lijdt wanneer:
• De niveaus van het vrouwelijke hormoon oestrogeen hoger zijn, wat gebeurt na de puberteit voor meisjes.
• Niveaus van het mannelijke hormoon testosteron lager zijn, wat vóór de puberteit voor jongens gebeurt.

Volgens Dr. Zein is er meer en meer evidentie dat geslachtshormonen gekoppeld kunnen worden aan astma.

Astma is een merkwaardige ziekte: het springt tijdens het leven heen en weer tussen de geslachten. Tot de leeftijd van 14 jaar hebben jongens meer last van astma en vanaf de puberteit meisjes. Over het algemeen zijn de prevalentie, ernst en ziekenhuisopnamen die verband houden met astma echter hoger voor oudere vrouwen, vooral die van 40 tot 60 jaar.

Zodra de oestrogeenspiegels van een vrouw na de menopauze beginnen te dalen, keren rollen opnieuw om  en hebben mannen weer meer het grootste deel last van astma op latere leeftijd.

Volgens Dr Zein zou de menopauze daadwerkelijk vrouwen beschermen tegen ernstige astma. Het is ook mogelijk dat de ernst van het astma bij mannen toeneemt naarmate hun testosteronniveau daalt, maar daar is meer onderzoek nodig om dit te bevestigen, aldus Dr. Zein.

Tijdens de vruchtbare jaren verergert astma vóór de menstruatie bij een van de drie vrouwen met deze longaandoening.

Astma-prevalentie is hoger in meerdere subgroepen van vrouwen die worden blootgesteld aan verhoogde oestrogeenspiegels:
• Vrouwen van wie de menstruatie eerder in het leven begon.
• Vrouwen die meerdere zwangerschappen hebben gehad.
• Vrouwen met hormonale stoornissen zoals polycystisch ovariumsyndroom.

Tijdens een wetenschappelijke conferentie in 2018 rapporteerde Dr. Zein ook over een verband tussen endometriose en gebruik van orale anticonceptiva bij vrouwen met astma.

Endometriose en astma

Endometriose is een pijnlijke vrouwelijke aandoening waarbij weefsels die normaal langs de baarmoeder lopen tijdens de menstruatiecyclus er buiten groeien. “Zowel astma als endometriose zijn gerelateerd aan een disbalans van de geslachtshormonen – en in het bijzonder oestrogeen”, merkt Dr. Zein op.

Bij het bestuderen van dossiers van meer dan 3 miljoen 20-tot-40-jarigen, vond zijn team dat 23,8 procent van de vrouwen met endometriose ooit astma ontwikkelde, vergeleken met slechts 13,2 procent van de andere vrouwen.

Astma en orale anticonceptiva

In een onderzoek naar astma en anticonceptiepillen (die oestrogeen bevatten) heeft het team van Dr. Zein verslagen van meer dan 6,5 miljoen 20-tot-50-jarigen beoordeeld.

Ze vonden dat vrouwen die orale anticonceptiva slikten, meer kans hadden dan andere vrouwen om astma te krijgen, met een levenslang risico van 14,3 procent versus 8,8 procent. “Maar anticonceptiemiddelen zijn niet enkel negatief voor astma. Het zijn juist de anticonceptiepillen die vrouwen met premenstrueel astma ten goede komen door hun hormonale pieken te verminderen. Maar studies waren tegenstrijdig, en dit moet verder onderzocht worden” merkt hij op.

Als u een vrouw bent met astma, moet u dan stoppen met het gebruik van anticonceptiepillen?

“Neen, absoluut niet. We willen niet dat patiënten stoppen met het gebruik van orale anticonceptiva”, benadrukt Dr. Zein. “De meeste vrouwen in de vruchtbare leeftijd verdragen ze goed.”

Orale anticonceptiva kunnen er wel voor zorgen dat premenstruele astmasymptomen aan het einde van de menstruatiecyclus verslechteren. “We vragen de patiënten gewoon om waakzaam te zijn,” zegt hij. “Vertel uw arts als u meer astma-aanvallen opmerkt terwijl u anticonceptiepillen gebruikt, zodat u kunt praten over op hormonen gebaseerde anticonceptie.”

Later, na de menopauze, zal uw astma waarschijnlijk verbeteren. Maar als opvliegers of andere symptomen ondraaglijk worden tijdens de overgang, is het dan veilig om hormoonvervangende therapie (HRT) te gebruiken?

Omdat HRT oestrogeen bevat, zegt Dr. Zein, is het mogelijk dat het de astma tijdelijk kan verergeren. Hij vindt niet dat je daarvoor geen hormoonvervangende therapie moet toepassen, maar raadt wel aan met de arts te overleggen om te zoeken naar alternatieven als de astma verergert.  Hij hoopt dat gerandomiseerde, gecontroleerde onderzoeken leiden tot betere aanbevelingen.

Uit zijn eigen onderzoek  blijkt dat de geslachtshormonen astma beïnvloeden, maar hoe ze de longen beïnvloeden, is nog helemaal niet duidelijk.

Eén theorie is dat geslachtshormonen het tempo kunnen beïnvloeden waarmee haarachtige trilhaartjes slijm uit de luchtwegen verwijderen.

“Totdat het exacte mechanisme is vastgesteld, suggereert het onderzoek dat artsen alle factoren moeten overwegen die van invloed zijn op de geslachtshormonen bij de behandeling van vrouwen voor astma,” zegt hij.

Bronnen

https://health.clevelandclinic.org/why-sex-hormones-can-help-or-hurt-your-asthma/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge