Klimaatverandering en seks : ecoseksualiteit in 2020

Bizarre studie vindt dat pilgebruikende vrouwen een kleinere hypothalamus hebben
Voordelen van KEGEL oefeningen

 

Photo by Hamzah Hanafi op Unsplash.com

Reeds in november 2015 waarschuwden wetenschappers dat er een gevaarlijke impact kan zijn van de klimaatverandering op de geboortecijfers.  Door de klimaatopwarming smelten gletsjers, door de talrijke branden worden dieren in het wild gedood; de zeespiegel stijgt en we hebben meer te kampen met dramatische weerrampen zoals stormen, tornado’s, overstromingen, enz. Onrechtstreeks is er ook een gevolg op het libido, stelt het onderzoek.

Drie economen onderzochten 80 jaar vruchtbaarheids- en temperatuurgegevens in de VS  en vonden bijvoorbeeld dat het aantal geboorten aanzienlijk daalde tussen 8 en 10 maanden na een dag waarop het kwik boven de 40 graden steeg, meldt Bloomberg. Een van de voornaamste redenen is dat het libido vermindert als het extreem warm is, aldus de onderzoekers van Tulane University, de University of California-Santa Barbara en de University of Central Florida.

Het onderzoeksdocument – getiteld “Maybe Next Month? Temperature Shocks, Climate Change, and Dynamic Adjustments in Birth Rates” – werd gepubliceerd door het National Bureau of Economic Research. Extreme temperaturen kunnen de coïtale frequentie beïnvloeden, volgens de onderzoekers. Het kan hormoonspiegels en seksuele driften in de war brengen. Bovendien kunnen hoge temperaturen de reproductieve gezondheid of de spermakwaliteit aan de mannelijke kant en de ovulatie aan de vrouwelijke kant negatief beïnvloeden.

Mensen hebben de neiging om een ​​verloren dag van seks goed te maken wanneer de temperaturen afkoelen, zeiden ze. Maar seks op koelere dagen maakt het verminderde aantal geboorten niet goed. Niet iedereen is het daar mee eens. Sommigen zeggen dat een temperatuursverhoging juist het libido ophitst al is het alleen maar omdat men veel meer bloot ziet en daardoor meer opgewonden geraakt. Maar het is een feit dat vanaf een bepaalde hitte, men zodanig verhit is, dat er van seks geen sprake meer kan zijn. Gelukkig bestaan er koelere nachten en airco’s. Deze laatste vragen dan weer veel energie en de gassen die er in gebruikt worden, zijn zeer schadelijk voor het milieu.

Dat er implicaties zijn van de temperatuursverhoging op het leven van dieren is door onderzoek aangetoond.  F J Janzen bestudeerde in 1994 de impact van temperatuurschommelingen op de vruchtbaarheid van schildpadden. Hij volgde nesten van een populatie van typisch gekleurde schildpadden (Chrysemys picta) gevolgd met temperatuurafhankelijke geslachtsbepaling om het oorzakelijk verband tussen de lokale klimatologische variatie in temperatuur en de geslachtsverhouding van de nakomelingen te onderzoeken. In overeenstemming met theoretische voorspellingen, was de jaarlijkse geslachtsverhouding van de nakomelingen sterk gecorreleerd met de gemiddelde luchttemperatuur in juli, wat de bezorgdheid over het effect van klimaatverandering op de bevolkingsdemografie valideert.

Deze correlatie houdt in dat zelfs een bescheiden toename van de gemiddelde temperatuur (<2 graden C) de geslachtsverhouding drastisch ging scheeftrekken bij de schildpadden. Statistische evaluatie van de variantie in klimaatverandering geeft zelfs aan dat een toename van de gemiddelde temperatuur van 4 graden C de productie van mannelijke nakomelingen effectief zou elimineren. Kwantitatieve genetische analyses en gedragsgegevens suggereren dat populaties met temperatuurafhankelijke geslachtsbepaling mogelijk niet snel genoeg kunnen evolueren om de negatieve fitnessgevolgen van snelle wereldwijde temperatuurverandering tegen te gaan.

Bij het overwegen van oplossingen voor de crisis rond klimaatverandering zijn seksuele en reproductieve gezondheidsdiensten misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar ze kunnen wel een zeer belangrijke rol spelen in positieve milieustrategieën schrijft het IPPF.

Klimaatverandering is grotendeels het gevolg van overconsumptie en productie in sommige delen van de wereld  terwijl de effecten ervan het moeilijkst zijn in andere. Het zijn in de zwaarst getroffen gebieden de reeds gemarginaliseerde groepen, waaronder vrouwen en meisjes en mensen die in armoede leven, die de grootste gevolgen hebben.

In deze context is het bereiken van duurzame ontwikkeling van cruciaal belang om zwaar getroffen gemeenschappen beter in staat te stellen zich aan te passen aan de veranderingen als gevolg van milieucrises.

214 miljoen vrouwen en meisjes die anticonceptie willen, hebben hier momenteel nog steeds geen toegang toe en er zijn wereldwijd 99,1 miljoen ongeplande zwangerschappen. Deze twee cijfers zijn onmiskenbaar met elkaar verbonden en veel landen met een grote onvervulde behoefte aan moderne anticonceptie zijn toevallig ook zeer kwetsbaar voor klimaatverandering.

Wanneer vrouwen en meisjes naar keuze in plaats van toeval kinderen kunnen hebben en hun gezinsgrootte kunnen plannen als een kwestie van autonomie en waardigheid, hebben ze betere gezondheidsresultaten en zijn ze meer betrokken bij hun gemeenschap.

Empowerment door middel van onderwijs is ook van cruciaal belang omdat meisjes die zijn opgeleid op latere leeftijd waarschijnlijk minder (en gezondere) kinderen hebben, en beter  uitgerust zijn om milieuschokken zoals cyclonen, overstromingen en droogtes aan te pakken wanneer ze toeslaan.

Veerkracht opbouwen voor deze situaties door de seksuele en reproductieve rechten van vrouwen en meisjes te vervullen, speelt een belangrijke rol in het vermogen van een land om klimaatgerelateerde uitdagingen het hoofd te bieden.

De Klimaatovereenkomst van Parijs (april 2019) – de door de VN geleide wereldwijde inspanning om klimaatverandering te bestrijden waarvoor bijna 200 landen zich hebben aangemeld – omvat al een verplichting tot “het recht op gezondheid”, waarvan toegang tot anticonceptie een cruciaal onderdeel is. Bovendien onderstreept de overeenkomst haar verplichting tot gendergelijkheid en de empowerment van vrouwen.

Daarom heeft IPPF zich samen met 11 andere organisaties aangesloten bij de ondertekenaars van de Overeenkomst van Parijs om het belang te erkennen van het empoweren van vrouwen en meisjes door ervoor te zorgen dat ze toegang hebben tot seksuele en reproductieve gezondheidsdiensten, en de sleutelrol die dit speelt in nationale strategieën voor klimaatverandering.

Het is niet te laat om de impact van de opwarming van de aarde om te keren, maar er moeten nu beslissende maatregelen worden genomen om de meest effectieve te zijn, met name voor de meest kwetsbare gemeenschappen ter wereld.

Ecoseksualiteit

Hoewel het wellicht niet zoveel kan bijdragen aan het stoppen van de klimaatverandering, kunnen alle kleine beetjes helpen.

Veel mensen die wel recycleren, een zuinige wagen hebben, vaak fietsen en biologische voeding eten vergeten een belangrijk uit aspect uit hun leven ook groen te maken. Volgens auteur Stefanie Iris Weiss is het even belangrijk een milieuvriendelijk seksleven te leiden.

Photo by Jonathan Leppan

“Als je nog geen ecologisch seksleven leidt, dan ben je slechts een groene beginneling.” Met haar handboek Eco-Sex wil Weiss helpen om de activiteiten in de slaapkamer minder belastend voor de planeet te maken. Groene seks moet meer centraal komen te staan.  Mensen moeten volgens haar beginnen te beseffen dat hun meest intieme gewoonten ook verband houden met de crisis die het milieu nu doormaakt.

Ze geeft tips voor milieuvriendelijke seksspeeltjes, eco-ondergoed tot datingssites voor ecologische singles. De schrijfster leert hoe je ecologische voetafdruk op een leuke manier te verkleinen. Weiss probeerde alles waar ze over schreef zelf uit, dat gaat van opwindende maaltijden voor twee, suggesties voor ecodates tot de beste, milieuvriendelijke matras en biologisch afbreekbare condooms.

Een controversiële uitspraak van Weiss is dat ze pleit om minder kinderen te hebben. Je gaat de aarde minder vervuilen, al is het maar dat het luierverbruik mindert. Maar minder kinderen, betekent ook minder consumptie en minder vervuiling. Er zijn zelfs studies die dit aantonen.

In sommige landen is er een sterke tendens naar ecoseksualiteit of sexecology (seksecologie).
Van het vinden van een partner tot het kiezen van milieuvriendelijke slaapkamerartikelen, duurzame seks kan volgens deze mensen een trend zijn in de levensstijl.

Openstaan voor ecologie maakt je meer sexy, leert onderzoek. Op zoek naar een nieuw lief? Laat dan tijdens je volgende date eens vallen dat je een hart hebt voor het milieu schrijft Metro. Een studie van datingsite Zoosk beweert dat dit je aantrekkingskracht een boost geeft.

Iemand die milieubewust is en om de Aarde geeft, scoort bij 78% van de 123.257 vrijgezellen die actief zijn op de datingsite. Het is bovendien voor 58% van alle bevraagden een aantrekkelijke kwaliteit.

Bij vrouwen is het milieucriterium net iets belangrijker dan bij mannen: 85% wil niet op date gaan met een potentiële partner die een grote ecologische voetafdruk heeft. Dus mannen, laat je van je groenste kant zien!

Tot slot nog dit: de woorden ‘hergebruik’ en ‘recycleer’ in je biografie gebruiken kan je tot 82% meer berichtjes opleveren. Naar het type mensen dat die berichtjes stuurt, is helaas geen onderzoek gebeurd.

Paren komen al meer dan 20 jaar samen via een gedeelde passie voor het milieu in de VS en UK en ontmoeten elkaar via datingsites met een groen thema zoals GreenSingles.com en ConcernedSingles.com.

In Nederland bestaat de Wandeldate. DeWandeldate is dé datingsite voor wandelaars, fietsers, hardlopers en natuurliefhebbers schrijft de website.  Met een nieuwe manier van daten: WANDELDATEN! Spreek één-op-één af met andere leden. Of wandel mee met een groep. Voor actieve, sportieve singles in Nederland en België. Alle leeftijden vanaf 18 jaar. Met 60% vrouwen zijn mannen extra welkom!

Vrijgezellen die betrokken zijn bij groen en de natuur konden vroeger terecht bij de website EcoDater, een community gericht op dating speciaal voor groene bewuste mannen en vrouwen die leven volgens een “holistische lifestyle”. De doelgroep van de site bestaat uit veganisten, vegetariërs, biologische boeren, outdoor liefhebbers, yoga beoefenaars, activisten en avontuurlijke singles. Maar de site bestaat blijkbaar niet meer.

Ecoseksualiteit is de trend van mensen die milieubewuste sekslevens leiden (niet te verwarren met mensen die echt geloven dat seks hebben met Moeder Natuur de planeet zal redden) Zie ook hier.  In Vlaanderen en Nederland is het nog maar weinig bekend. Toch willen we enkele tips meegeven.

Het HBvL  baseert zich o.a. op de tips die Greenpeace reeds in 2010 verspreidde.  Gebruik geen oesters en andere zeevruchten als pepmiddel. Ga op zoek naar afrodisiaca op basis van groenten of fruit. Zo zouden onder meer selder en asperges natuurlijke lustopwekkers zijn. Doe de lichten uit. Als u het lichaam van uw partner toch wilt zien, vrij dan uitsluitend overdag. Verwarm elkaar met je lichaam. Dan heb je minder verwarming nodig.

Niet vies van een seksspeeltje? Ga op zoek naar de pvc-vrije variant. Bedaccessoires uit pvc en vinyl zijn schadelijk. Niet alleen is de fabricatie ervan weinig eco-vriendelijk, het bevat ook giftige chemicaliën. Niet voor niks wordt pvc in kinderspeelgoed in vele landen verboden. Ga op zoek nar natuurlijkere materialen als rubber en leder.

An advertising campaign for Sustain Natural condoms. Image: Sustain Natural

Gebruik seksspeeltjes zonder ftalaten & gadgets zonder rubber en kies voor een vibrator op zonne-energie of oplaadbare batterijen. Ook aan seksspeeltjes zitten narigheden verbonden. Denk aan: gifstoffen en oneerlijke arbeidsomstandigheden. Gelukkig zijn er ook groene seksspeeltjes, waarvan sommige zelfs werken op zonne-energie Kies een organisch glijmiddel of op zijn minst producten op waterbasis en niet silicone. Gebruik een glazen dildo ipv een siliconen.

Wie volledig eco wil zijn, zegt bijvoorbeeld zijn siliconen speeltje vaarwel en kiest voor een glazen exemplaar. De Double Trouble vereist het nodige handwerk maar is de meest cleane en veilige (zonder toxische stoffen) dildo op de markt. Beleef een heel ander niveau van plezier door te spelen met temperatuurverschillen. Houd je glazen vriend onder de warm- of koudwaterkraan al naargelang de gewenste sensatie.

Double Trouble Dildo Bron www.elle.be

Om veilig te vrijen, zijn condooms de beste keuze. Maar de latex exemplaren zijn niet echt afbreekbaar en hergebruiken is ook niet zo’n best idee. Volgens bepaalde bronnen zouden condooms uit schapenhuid een eco-vriendelijk alternatief zijn. Maar of ze ook voldoende bescherming bieden, is nog maar de vraag. Wat er ook van zij, spoel je gebruikte condooms niet door het toilet. Het verstopt de afvoer, maar vervuilt ook de fauna en flora.

Bij het productieproces van een condoom wordt meestal caseïne gebruikt, een dierlijk eiwit. Bij vegan condooms wordt de caseïne vervangen voor een niet-dierlijk product. Goed nieuws: je hoeft niet bang te zijn dat je extra risico neemt tijdens je stomend hete vrijpartij, want vegan condooms beschermen minstens zo goed. Meer info over duurzame condooms hier.  Fairtrade condooms hier.

Bron https://www.sustainnatural.com/products/condoms

Beperk het gebruik van genetisch gemodificeerde producten. Neem samen een douche om het waterverbruik te beperken.

Bio is sexy! Wat dacht je bijvoorbeeld van strings uit organisch katoen? Investeer ook in lakens van bamboe. Of ga voor duurzaam linnen beddengoed. Het ziet er niet alleen heel mooi uit, maar het voelt ook fantastisch. Ze zijn niet alleen eco-vriendelijk, maar zijn superzacht, lijken wel van zijde, en hebben antibacteriële eigenschappen. Op de webshop Sustainnatural kan je allerlei ecologische duurzame spullen aanschaffen. En trend die navolging gaat kennen?

Gebruik geen tissues of zeker geen vochtige doekjes na het vrijen. Ze zijn biologisch niet afbreekbaar en zorgen voor verstoppingen in het toilet. Gebruik gewoon een handdoek.

Ook het tijdschrift Flair geeft 9 tips voor duurzame seks zoals ecologisch glijmiddel op waterbasis, een recycleerbare vibrator, een string of uit gerecycleerde stoffen (Zalando), een ecologische geurkaars, duurzame condooms in een kartonnen verpakking, vegan shoker, vegan massagekaars en biologische massageolie. Bij Elle ontdek je duurzame speeltjes.

Het Nieuwsblad voegt er nog aan toe :Heb eens seks in de tuin of in de vrije natuur. Daarmee help je het milieu niet echt een stap vooruit, maar je voelt je wel een beetje meer verbonden met de natuur. In de tuin rollebollen is pure fun. Maar dan wel alleen als je geen pesticiden en chemische verdelgers gebruikt. Wie wil er nu met zijn blote kont in de onkruidverdelger liggen? Stap over naar natuurlijke onkruidbestrijders en waag je dan met een gerust gemoed aan een avontuurtje in het gras…

Bondage fan? In plaats van echt leder, kan je vegan leder gebruiken. Half-designer, half-bondage. De accessoires van Bijoux Indiscrets zitten op het randje, maar willen vrouwelijke empowerment symboliseren. Je kunt met hun producten domineren in vegan leer. Met de plantaardige attributen heb je geen koeien meer nodig om van het zweepje te geven. Draag je halsband overdag als mode-statement en ’s nachts als wapenuitrusting.

Bijoux Indiscrets Bron www.elle.be

Je hoeft dus maar een paar kleine aanpassingen te maken om je seksleven duurzaam te maken. Het kost je weinig moeite en je krijgt er veel voor terug.

Bronnen

https://www.proximus.be/pickx/nl/111163/eco-seks-de-trend-voor-2010

https://www.hbvl.be/cnt/aid1173133/ecoseks-is-nieuwe-trend-in-de-liefde

https://www.demorgen.be/tech-wetenschap/hoe-groen-is-jouw-seksleven~bf95e456/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

https://www.ippf.org/sexual-health-climate-change

https://edition.cnn.com/2015/11/06/health/climate-change-sex-drive-birth-rate/index.html

https://www.cosmopolitan.com/sex-love/news/a48751/climate-change-bad-for-sex/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC44426/

https://www.seksonderzoek.be/fertiliteit/studie-toont-verband-aan-tussen-klimaat-en-geboortes/

https://www.seksonderzoek.be/relatie/minder-seks-als-gevolg-van-de-klimaatsverandering

http://www.environmentalistonline.com/2019/07/20/is-climate-change-killing-your-sex-drive/

http://sexecology.org/research-writing/charts-and-graphs/

https://today.oregonstate.edu/archives/2009/jul/family-planning-major-environmental-emphasis

https://www.eco-business.com/news/50-shades-of-green-a-guide-to-ecosex/

https://www.dewandeldate.nl

https://www.flair.be/nl/lifestyle/duurzaam-seksleven-sexy-ecologische-items/

https://www.elle.be/nl/277841-ecologische-seksspeeltjes-voor-duurzame-wilde-nachten.html

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge