In een relatie minder kans om te sterven aan kanker

Meer vrouwen dragen geen ondergoed
Begeleiding bij hervatting seksleven na borstkanker kan beter
ziek-bed-vrouw

Bron flickr.com

Hoewel het huwelijk een dikmaker is, heeft het toch veel zowel psychische als fysieke voordelen. Zo is ook de kans op overleving bij kanker groter met een vaste partner aan je zijde.

Zo blijkt uit onderzoek van Cancer Prevention Institute of California, waarover is gepubliceerd in het vakblad ‘Cancer’. Wetenschappers analyseerden de gegevens van 783.167 patiënten, waarvan 386.607 het niet overleefden.

De vorsers ontdekten dat getrouwde mensen vroeger de diagnose kregen, voordat de tumoren zich konden verspreiden en dat ze vaker levensreddende operaties ondergingen.
Bij sommige types, zoals borst- en darmkanker waren de voordelen van getrouwd zijn groter dan het voordeel van chemotherapie. Het effect was ook groter bij mannen dan bij vrouwen. Bij ongetrouwde kankerpatiënten, waaronder ook weduwenaars, ontdekten artsen 17 procent vaker kanker in de metastase, wat betekent dat je uitzaaiingen hebt. Ook liepen ze 53 procent minder kans om de juiste therapie te ontvangen. Ongehuwde mannen en vrouwen lopen respectievelijk 27% en 19% meer risico te overlijden dan getrouwden.

De verklaring kan bij economische factoren gezocht worden: wie getrouwd is staat er op financieel vlak natuurlijk net iets beter voor dan ongehuwde mensen. Maar volgens het onderzoek was dat minder van belang. Het was vooral de mentale en sociale steun die de mensen van hun partner ontvingen, die belangrijk was.

Het is tevens een verklaring voor het feit dat verweduwden dikwijls vrij snel na hun partner overlijden.

Bronnen

http://relatie.blog.nl/onderzoek/2016/04/13/met-een-geliefde-aan-je-zij-sterf-je-minder-snel-aan-kanker

http://www.goedgevoel.be/

https://www.hln.be/nina/seks-relaties/huwelijk-bestrijdt-kanker-beter-dan-chemo~aad9561c/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge