Masturberen beschermt tegen prostaatkanker?

Minder seks als gevolg van de klimaatsverandering
Als tieners met hun ouders over seks praten, leidt dit tot minder risicovol gedrag

Mythes rond de schadelijkheid van masturberen bestaan al heel lang en zijn bijzonder hardnekkig.

Photo by Steve Harvey

Op praten over masturberen rust vaak nog een taboe. Wie niet regelmatig seks heeft met een partner, is bij wijze van spreken op doktersvoorschrift gedwongen om de hand aan zichzelf te slaan. Regelmatige vernieuwing van het mannelijke zaad kan – met de nadruk op ‘kan’ – prostaatkanker voorkomen beweert nieuw onderzoek. Er zijn echter wel een aantal dingen waar rekening mee moet worden gehouden.

De lijst van alle kwalen die masturberen zogenaamd veroorzaakt, is ellenlang: blindheid, verlamming, verslaving, krankzinnigheid, depressie, paniekaanvallen, erectieproblemen, onvruchtbaarheid, harige handpalmen. Het zijn allemaal fabels die al tientallen keren zijn weerlegd, maar toch blijven ze opduiken.

Dat schrijft seksuoloog Alexander Witpas in Het Vlaamse Nieuwsblad naar aanleiding van een vraag van een bezorgde lezer.

‘Use it or lose it’, zegt collega Dr. Ruth dan ook altijd. Mannen die dagelijks ejaculeren, lopen minder risico om prostaatkanker te ontwikkelen.

Masturberen zou wel eens een probaat middel kunnen zijn tegen prostaatkanker. Een Australisch onderzoek heeft aangetoond dat mannen die meer dan vijf keer per week de hand aan zichzelf slaan, drie keer minder kans maken om prostaatkanker te ontwikkelen.
In een ander onderzoek volgde een team van de Harvard Medical School bijna 18 jaar lang 32.000 gezonde mannen tussen de 20 en 49 jaar. Van deze groep ontwikkelden 3839 mannen prostaatkanker.

Mannen die verklaarden minstens 21x per maand seks te hebben of te masturberen, bleken 22% minder vaak prostaatkanker te krijgen dan mannen die 4 tot 7x per maand klaarkomen. Ook na correctie van factoren als dieet en levensstijl bleef het verband, dat overigens ook in kleinere studies al werd aangetoond, overeind staan.

Volgens het Nieuwzeelandse rapport ‘Prostate Health ….Sex, Lies and Misconceptions’ is het voor mannen vanaf 40 jaar zaak om op natuurlijke wijze hun prostaat gezond te houden. 1 van de makkelijkste manieren is een actief seksleven.

De onderzoekers ergeren zich aan misinformatie over het verkrijgen van een gezonde prostaat. Volgens hen zijn er wereldwijd duizenden mannen die door het leven gaan met de gevolgen en bijwerkingen van onnodige prostaatmedicijnen, zoals incontinentie en het niet meer seksueel kunnen functioneren.

De relatie tussen masturberen en prostaatkanker is echter niet helemaal duidelijk. Op dat vlak spreekt de wetenschap geen duidelijke taal. Uit een Australische studie uit 2003 gepubliceerd in BJU International legde een duidelijke link tussen regelmatig ejaculeren en een verminderde kans op prostaatkanker.

In 2004 verscheen er echter een studie in The Journal of the American Medical Association waarbij deze band wordt ontkend.

In januari in BJU International verscheen opnieuw een studie waaruit ditmaal zou blijken dat bij jongeren frequent masturberen het risico op prostaatkanker zou doen toenemen. Bij oudere mannen zou dit niet het geval zijn. Verder onderzoek over dit onderwerp zou zeker welkom zijn.

Masturberen is niet zo onschuldig als je zou denken schrijft Trouw. Jongemannen tot veertig jaar verhogen er hun kans op prostaatkanker mee. Bij heren boven de vijftig werkt de handenarbeid juist beschermend, schrijven Britse wetenschappers deze week in het vakblad British Journal of Urology International.

 

Bronnen

https://www.telegraph.co.uk/news/health/news/12073116/An-orgasm-a-day-could-keep-prostate-cancer-away-scientists-claim.html

https://www.webmd.com/prostate-cancer/ejaculation-prostate-cancer-risk#1

https://www.health.harvard.edu/mens-health/ejaculation_frequency_and_prostate_cancer

http://seks.blog.nl/lijf-leden/2015/11/07/elke-dag-ejaculeren-beschermt-tegen-prostaatkanker

https://www.coventrytelegraph.net/news/coventry-news/how-often-men-should-masturbate-13304433

http://www.gezondheidsweb.eu/prostaatkanker/masturbatie-kan-prostaatkanker-helpen-voorkomen-maar%E2%80%A6

http://www.gva.be/cnt/aid713233/masturberen-helpt-tegen-ontwikkeling-prostaatkanker

http://www.standaard.be/cnt/nfle16072003_006

https://www.trouw.nl/home/-mannen-bekopen-hevige-onanie-later-met-prostaatkanker-~a4f94a44/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge