Meer kopen tijdens menstruatie?

Lesbiennes hebben de meeste orgasmes
Vitamine D is goed voor seks?

Een heuse koopwoede – op één en dezelfde dag vallen voor een paar pumps, een leren rok en twee of drie topjes, het overkomt ons allemaal wel eens en we zijn er ook niet altijd trots op.

Maar als het een geruststelling mag zijn , het is uw schuld niet, het is de schuld van uw hormonen, beweren onderzoekers. Volgens een studie van de British Psychological Society lopen vrouwen 10 dagen voor hun maandstonden extra veel kans om gegrepen te worden door een drang om te kopen.

Shoppen boven het budget

De studie werd uitgevoerd bij 443 vrouwen tussen 18 en 50 en peilde naar hun koopgedrag. Het besluit: ongeveer twee derde van de deelnemende vrouwen die in de laatste fase van hun cyclus zaten, gaven toe één of twee dwangmatige aankopen te hebben gedaan. Sommigen bekenden zelfs dat ze hun budget met bijna 300 euro overschreden hadden!

Een deel van deze vrouwen verklaarde ook er achteraf spijt van te hebben gehad.Stemmingswisselingen, hoofdpijn, neerslachtigheid, slaapproblemen… Aan dit rijtje van symptomen die het begin van de maandstonden aankondigen, kan nog een ander, ietwat apart symptoom worden toegevoegd: de dwangmatige drang om te kopen!

Vrouwen geven meer geld uit tijdens het winkelen als ze de laatste tien dagen van hun menstruatiecyclus doormaken. Dat hebben Britse wetenschappers ontdekt. Onderzoekers van Hertfordshire University ondervroegen ruim vierhonderd vrouwen over hun recente winkelgedrag.

Ze vonden daarbij een duidelijk verband tussen het uitgavenpatroon van de ondervraagden en de fase van hun menstruatiecyclus.

Vrouwen die in de laatste tien dagen voor hun menstruatie een winkel hadden bezocht, bleken veel meer te hebben gekocht dan andere proefpersonen. Ruim twee derde gaf toe één of meerdere impulsaankopen te hebben gedaan.

Gemiddeld spendeerden de vrouwen die het einde van hun menstruatiecyclus doormaakten ongeveer 25 tot 250 euro meer dan ze van tevoren hadden gepland.
Heftige emoties

Volgens hoofdonderzoeker Karen Pine blijkt uit de onderzoeksgegevens dat vrouwen een winkelsessie vaak gebruiken om de heftige emoties te verwerken die vlak voor de menstruatie kunnen optreden.

Hoe verder de vrouwen waren gevorderd in hun menstruatiecyclus, hoe meer ze hun budget overschreden aldus Pine in de Britse krant Daily Telegraph.

Vrouwen met geldproblemen kunnen de resultaten van het onderzoek volgens Pine gebruiken om hun uitgavenpatroon onder controle te houden.

De aangehaalde hypothesen

Volgens de auteurs van de studie zou dit gedrag mogelijk te verklaren zijn door de hormonale veranderingen die wijzen op de nakende maandstonden. Een andere naar voren gebrachte hypothese is dat aangezien het einde van de cyclus samenvalt met de periode waarin we vruchtbaar zijn, we ons door deze aankopen aantrekkelijk proberen te maken voor de mannen. Gaan shoppen zou ook een heel efficiënte manier zijn om de sterke – en vaak negatieve – emoties te compenseren die we in deze periode van de cyclus voelen. De koopwoede zou sterker zijn bij vrouwen die veel last hebben van het premenstrueel syndroom.

 

Bronnen

Bijgewerkt door Aurélie Bastin, Gezondheidsjournaliste op 05/07/2016
Origineel artikel geschreven door Aurélie Bastin, Gezondheidsjournaliste op 04/05/2009

Bronnen: British Psychological Society

http://www.e-gezondheid.be/einde-van-de-menstruatiecyclus-koopwoede/2/actueel/1048

http://www.nu.nl/wetenschap/1940595/vrouw-koopt-meer-op-dagen-voor-menstruatie-.html

http://www.hln.be/hln/nl/37/Psycho/article/detail/801171/2009/03/30/Menstruatie-doet-meer-shoppen.dhtml

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge