Menstruatiemythes

Seks is gezond, maar is geen seks hebben dan ongezond?
Condoomgebruik neemt af in VS tijdens pandemie
girl, beauty, fairytales

Ultra_Nancy (CC0), Pixabay

Mythe 1: Vrouwen zijn altijd op tijd in de maand’

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat de menstruatiecyclus van een vrouw niet hetzelfde is als haar menstruatie. De feitelijke tijd dat een vrouw bloedt, staat bekend als menstruatie , maar haar menstruatiecyclus is de hele tijd van de ene periode die begint tot de volgende.

Hoewel het algemeen bekend is dat de menstruatiecyclus van een vrouw 28 dagen duurt, is dat slechts een gemiddeld aantal.

De cycli van sommige vrouwen zijn veel langer , van 29 tot 35 dagen, terwijl andere korter kunnen zijn. Situaties zoals reizen, gewichtsschommelingen, emoties en medicatie kunnen allemaal van invloed zijn op de periode van een vrouw. Opmerkingen over hoe vrouwen “altijd op hun tijd van de maand zijn” worden dus niet op prijs gesteld. Elke menstruatie is zoals elke vrouw – uniek voor het individu.

Mythe 2 : Je moet je maandstonden krijgen als je 12 bent

Er is geen ‘normale’ leeftijd om je maandstonden te krijgen. De meeste meisjes krijgen hun regels tussen de leeftijd van 9 en 15, meestal op dezelfde leeftijd als de andere vrouwen in hun familie hun maandstonden kregen. Maar dit hangt af van persoon tot persoon. Misschien krijgen sommige meisjes  hun regels als ze 12 zijn en jij pas als je 15 bent, dat is de normaalste zaak van de wereld. Ben je ouder dan 15 en heb je nog steeds je maandstonden niet? Ga dan gewoon eens op controle bij de dokter.

Mythe 3 : De pijn tijdens menstruatie is vaak overdreven.

De pijn die vrouwen tijdens een menstruatie krijgen, is echt. We hebben het niet over hoofdpijn of tegen scherpe hoeken aanlopen. Sommige vrouwen kunnen niet werken of moeten de hele dag in bed blijven in de hoop dat de knellende krampen zullen afnemen omdat het zo erg is.

Bij sommige vrouwen is de menstruatie heel erg en noemt men dit dysmenorroe .

Men schat dat rond de 20 procent van de vrouwen  dysmenorroe hebben die ernstig genoeg is om hun dagelijkse activiteiten te verstoren. Deze toestand beïnvloedt het concentratievermogen, maakt angstiger en kan het dagelijkse leven ronduit onaangenaam maken.

Mythe 4: Het is oké om gevoelens te negeren als vrouwen ongesteld zijn

Er is gedurende deze tijd een zeer reële fysieke verandering in het lichaam van een vrouw. In de dagen voorafgaand aan het begin van de menstruatie van een vrouw – wanneer ze het premenstrueel syndroom heeft,  dalen haar oestrogeenspiegels, terwijl haar progesteronspiegel sterk toeneemt.

Oestrogeen is gekoppeld aan serotonine, het ‘gelukshormoon’, en progesteron is gekoppeld aan het deel van de hersenen dat angst, onrust en depressie veroorzaakt. De effecten van hormonen op de stemming zijn gecompliceerd, en hoewel progesteron sommige emoties kan onderdrukken, heeft het een stemmingsveranderende werking.

Het is misschien verleidelijk om schijnbaar drastische stemmingswisselingen af ​​te schrijven als ‘alleen maar hormonen’, maar door hormonen veroorzaakte stemmingswisselingen zijn nog steeds reëel . Het kan voor vrouwen op een meer maandelijkse basis gebeuren, maar het maakt de gevoelens niet ongeldig.

Huilbuilen, driftbuien, geroep, getier, maar ook hoofdpijn, duizeligheid, opgezwollen borsten en buikpijn zijn dus normaal. Vaak zeggen mensen dat het tussen je oren zit en dat je normaal moet doen. Maar dat is dus niet zo! PMS of Premenstrueel Syndroom. Al die dingen die je voelt voor of tijdens je regels zijn niet meer dan normaal. Ongeveer 85 % van de vrouwen heeft er last van.

Mythe 5: Hormonen dicteren vrouwen

Vrouwen worden er vaak van  beschuldigd ‘hormonaal extreem gevoelig ’ te zijn. Sommige mannen hebben deze gevoelens zelfs gelijkgesteld aan hysterie, alsof het een ziekte is, om vrouwelijk gedrag te verklaren. Maar het is een feit dat hormonen wel degelijk van invloed zijn en de stemming en het gezondheidsniveau kunnen verklaren. Maar ook mannen hebben last van hormonen. Kijk maar eens naar deze studie over anticonceptie voor mannen, die werd stopgezet omdat deelnemers de bijwerkingen van anticonceptie van acne, injectiepijn en emotionele stoornissen niet aankonden.

Vrouwen accepteren vaak wel dezelfde bijwerkingen met hun anticonceptie, zelfs als ze een negatief effect hebben op het algehele welzijn .

Mythe 6: Menstruatiebloed is vuil bloed

Menstruatiebloed is geen afgestoten lichaamsvloeistof of de manier waarop het lichaam gifstoffen wegspoelt. Zie het als ontwikkelde vaginale afscheiding – er is een klein beetje bloed, baarmoederweefsel, slijmvliezen en bacteriën.

Maar het verandert niet of vrouwen wel of niet seks kunnen hebben, en het betekent niet dat de omstandigheden daar beneden niet ideaal zijn.

Menstruatiebloed is heel anders dan bloed dat continu door de aderen beweegt. In feite is het minder geconcentreerd bloed. Het heeft minder bloedcellen dan gewoon bloed.

Mythe 7 : Alleen volledig anatomisch gebouwde vrouwen kunnen menstrueren

Niet elke vrouw krijgt haar menstruatie en niet elke vrouw die een menstruatie krijgt, beschouwt zichzelf als een vrouw. Transgender mannen kunnen nog steeds ongesteld worden , net zoals transgender vrouwen misschien geen menstruatie hebben.

Menstruatie is niet altijd een kwestie van ‘vrouwen’. Het is een menselijke kwestie.

Bronnen

https://www.hln.be/joepie/7-mythes-over-maandstonden-die-je-niet-moet-geloven~a2bc0ebe/

https://www.healthline.com/health/womens-health/period-myths#Myth-1:-Were-always-on-that-time-of-the-month

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge