Praat met je patiënten ook over seks

Hoe knapper de vrouw, hoe minder men veilig vrijt
Amerikaanse studenten en schaamhaarverwijdering

Let’s talk about sex – niet altijd even evident in de huisartsenpraktijk. En toch moet het,

doctor, dentist, dental

Free-Photos (CC0), Pixabay

want soa’s als chlamydia (link is external) en syfilis (link is external) blijven gestaag toenemen in ons land. Terwijl een snelle detectie en behandeling ze kan indijken.

Sensoa werkt aan een betere bespreekbaarheid van de seksuele gezondheid. Samen met enkele partners, zoals huisartsenvereniging Domus Medica (link is external), ontwikkelden we een opleidingspakket voor studerende en praktiserende huisartsen.

Bespreekbaarheid helpt ziektes indijken

Tijdens consultaties praten huisartsen nog niet voldoende over soa’s en seksuele gezondheid. Iets wat ook dokter Karen Smets opmerkt. Zij zet zich bij Domus Medica, de Vlaamse beroepsvereniging voor huisartsen, in voor alles wat met seksuele gezondheid te maken heeft – van richtlijnontwikkeling tot praktische ondersteuning.

“Ook artsen hebben soms moeite met seksuele onderwerpen”

“Ik merk jammer genoeg te vaak dat er nogal wat schroom bestaat bij onze huisartsen. Niet alleen de patiënt heeft moeite met seksuele onderwerpen, ook de arts kaart ze niet vlot aan. En dat is een probleem: de cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (link is external) tonen aan dat het aantal gevallen van chlamydia, gonorroe en syfilis gestaag blijft toenemen in ons land. De vaakst gediagnosticeerde soa is chlamydia, maar slechts een minderheid van die vele diagnoses wordt door de huisarts gesteld. Terwijl die, als eerste aanspreekpunt, de soa toch als eerste zou moeten detecteren.

Huisdokters denken echter nog te vaak ‘mijn patiënt hoort niet tot een risicogroep’ of ‘hier, op het platteland, komt dat niet voor’. Maar dat is het nu net: chlamydia kan altijd en overal voorkomen, en hoewel er weinig klachten bij komen kijken, kan de soa wel vergaande gevolgen zoals onvruchtbaarheid hebben. Belangrijk dus dat we de bespreekbaarheid van zulke zaken vergroten, want wanneer dokters meer aandringen op soa-testen kunnen we die ziektes ook beter indijken.”

Leren praten over seks

“Een stuurgroep met daarin vertegenwoordigers van Domus Medica, de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie (link is external), OCMW Antwerpen (link is external), de VUB huisartsenopleiding (link is external), het vaardighedenteam van de UA (link is external) en Sensoa werkte een opleidingspakket uit dat huisartsen over seksuele gezondheid leert praten. Het pakket voor dokters in opleiding bestaat uit drie delen: ‘praten over seks’, ‘seksuele disfuncties’ en ‘seksuele geaardheid’. De focus ligt op het overwinnen van de spreekhinder, daarom zitten er ook enkele rollenspelen tussen.

De lessen werden tijdens het voorbije academiejaar al gegeven en ook volgend jaar staan ze weer ingepland.” Vandaag hebben we ook een navormingsaanbod voor praktiserende huisartsen. We  trainden gemotiveerde seksuologen en artsen om in duo deze navormingen te begeleiden in de lokale kwaliteitgroepen (LOK). Deze kunnen aangevraagd worden via Domus Medica (link is external)

Bronnen

http://www.sensoa.be/nieuws/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge