Seks is seizoensgebonden

Acceptatie door maatschappij van seksuele geaardheid leidt tot meer geluk.
Vrouwen vinden succesvolle atleten aantrekkelijk

Pexels / Pixabay

Onze patronen van seksuele activiteit lopen het hele jaar door, maar het blijkt dat tijdens de zomermaanden seksuele handelingen pieken.  Justin Lehmiller deed er een studie rond.

• Volgens onderzoeken zeggen mensen dat ze meer seks hebben in de zomer. Meer tieners melden dat ze in deze tijd van het jaar ook hun ‘seksuele debuut’ (of allereerste seksuele ervaring) hebben.
• Google-zoekopdrachten voor pornografie, prostitutie en online dating stijgen allemaal in de zomer. Dit komt niet omdat mensen in de zomermaanden gewoon meer tijd online doorbrengen. Als dat het geval was, zien we dat zoekopdrachten naar alles een vergelijkbaar patroon volgen, maar dat doen ze niet – deze trend is specifiek voor seksgerelateerde inhoud.
• De verkoop van condooms stijgt ook in de zomer en, enigszins paradoxaal genoeg, stijgt ook het optreden van SOA’s op hetzelfde moment (dus misschien gebruiken mensen niet al die condooms die ze kopen, of misschien gebruiken ze ze niet correct? ).

Waarom is er een toename in seksueel gedrag wanneer het weer aangenamer is? Er is hier geen eenvoudig antwoord voor. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het over een complex biopsychosociaal fenomeen.

Aan de biologische kant kunnen mensen in de zomer beter in de stemming zijn dan in de winter vanwege de grotere blootstelling aan zonlicht. Blootstelling aan zonlicht verhoogt de productie van serotonine, een neurotransmitter die een sleutelrol speelt bij het reguleren van de stemming, omdat het ons een goed gevoel geeft. Het spreekt vanzelf dat als mensen zich over het algemeen beter voelen in de zomer, ze uitgaan en meer dingen doen die de kansen op seks vergroten – weet je, zoals uitgaan en dansen.

Goed humeur kan ook de manier waarop je met andere mensen omgaat beïnvloeden,  misschien zal je meer lachen, en dit kan mogelijk helpen om meer dates te hebben of meer seksueel getinte activiteiten te organiseren.
Psychologisch gezien, weten we dat mensen in de zomer meer leuke en opwindende dingen doen – activiteiten die ons niveau van fysiologische opwinding vergroten, zoals het bezoeken van pretparken en het spelen van buitensporten. Er is veel onderzoek dat aantoont dat wanneer we spannende dingen doen, we de neiging hebben om de opwinding die we ervaren van die activiteiten toe te schrijven aan de mensen om ons heen. Met andere woorden, soms verwarren we een racehart voor seksuele aantrekking, zoals wanneer we sporten en we zien een aantrekkelijke persoon die we nog nooit eerder hebben gezien (lees hier meer over het onderzoek dat dit idee ondersteunt).

Ten slotte, op het sociale en milieuvlak, hebben mensen meer vrije tijd in de zomermaanden. Wanneer mensen voor langere tijd de kans hebben om van het werk of van school te blijven, kan de bijbehorende stressverlichting helpen als het gaat om in de stemming komen voor seks omdat je geest niet ergens anders naartoe wordt getrokken. Tegelijkertijd hebben veel van de omgevingen waarin we ons in de zomer bevinden meer seksuele aanwijzingen, zoals op een druk strand zijn met mensen in badpakken. Misschien laten die signalen ons meer nadenken over seks.

Kortom, er zijn dingen die op meerdere niveaus plaatsvinden tijdens de zomer en die waarschijnlijk meer kansen voor seks zullen creëren, en dat is waarschijnlijk de reden waarom we in deze tijd van het jaar zoveel seksuele indicatoren zien piekeren.

Bronnen

Justin Lehmiller

https://www.lehmiller.com/blog/2019/6/24/people-have-more-sex-in-the-summer

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge