Seks of eten?

Rechtop zitten geeft betere seks
Meer Twitter en Facebook = minder seks?!

Als je man meer geïnteresseerd is in een stomende vrijpartij dan samen van een gezellig

congerdesign / Pixabay

diner te genieten, dan kun je het hem niet kwalijk nemen. Het is namelijk allemaal de schuld van de manier waarop zijn brein geprogrammeerd is.

Nieuw onderzoek gepubliceerd in het blad Current Biology suggereert dat mannen seks boven voeding verkiezen door de manier waarop hun brein in elkaar zit. De wetenschappers besluiten dit na onderzoek op een soort van microscopisch kleine rondwormen. Er zijn twee geslachten van deze rondwormen, mannelijke en zelfbevruchtende hermafrodiete organismen. Er bestaat geen vrouwelijke soort. De resultaten kunnen dus niet aantonen of vrouwen voor seks of voeding zouden kiezen.

Daaruit bleek dat wanneer mannelijke wormen voor zowel voeding als naar een partner moesten zoeken, ze bijna altijd voor de laatste optie gingen. En soortgenoten die genetisch gemanipuleerd werden om hongerig te zijn, bleken 10 keer minder succesvol te zijn in de voortplanting omdat ze dicht bij een voedingsbron wilden zijn. Daaruit leiden de onderzoekers af dat mannen van nature geprogrammeerd is om een partner te vinden in plaats van naar eten te zoeken.

Assistent-professor Douglas Portman van de universiteit van Rochester legt uit: “We weten dat het menselijke gedrag door heel wat factoren beïnvloed wordt, waaronder culturele en sociale normen. Deze resultaten tonen biologische mechanismen aan die niet alleen kunnen helpen de verschillen in gedag te verklaren tussen mannen en vrouwen, maar ook waarom de verschillende geslachten vatbaarder zijn voor bepaalde neurologische stoornissen.”

Meer wetenschappelijke uitleg

In een ontdekking die misschien zelfs voor sommige mensen waar is, hebben onderzoekers aangetoond dat mannelijke hersenen – althans in nematoden – het vermogen om voedsel te lokaliseren onderdrukken om zich in plaats daarvan te concentreren op het vinden van een partner.

De resultaten kunnen wijzen op hoe subtiele veranderingen in de circuits van de hersenen verschillen in gedrag tussen mannen en vrouwen dicteren.

“Hoewel we weten dat menselijk gedrag wordt beïnvloed door tal van factoren, wijzen deze bevindingen op fundamentele biologische mechanismen die niet alleen sommige gedragsverschillen tussen mannen en vrouwen helpen verklaren, maar waarom verschillende geslachten gevoeliger kunnen zijn voor bepaalde neurologische aandoeningen,” verklaarde Douglas Portman, universitair hoofddocent aan de Universiteit van Rochester.

De experimenten betroffen C. elegans, een microscopische rondworm. Er zijn twee geslachten van C. elegans – mannen en hermafrodieten.

Hoewel de hermafrodieten zelf kunnen bevruchten, zijn ze ook paringspartners voor mannen en worden ze beschouwd als gemodificeerde vrouwtjes.

Eerder is waargenomen dat mannetjes voedselbronnen achterlaten en “afdwalen” omdat ze op zoek zijn naar een partner.  De onderzoekers ontdekten dat de sensorische mechanismen die chemoreceptoren worden genoemd, werden gereguleerd door de seksuele identiteit van deze cellen. Deze regelen de expressie van een receptor genaamd ODR-10.

“Bij mannen zijn minder van deze receptoren actief, waardoor ze in wezen hun vermogen onderdrukken – en misschien zelfs verlangen – om voedsel te vinden,” merkte Portman op.

In laboratoriumexperimenten ontdekten onderzoekers dat de normale wormen hun voedselbron achterlieten en uiteindelijk hun weg vonden naar het midden van de schotel waar ze met de hermafrodieten gepaard.

Portman beweert dat je uiteraard de wormen niet mag vergelijken met mensen. Maar we kunnen daardoor menselijk gedrag misschien beter begrijpen.

Het gedrag is niet weerspiegeld in mensen, maar de resultaten suggereren wel dat geslachtsspecifieke regulatie van genexpressie voor alle dieren een grotere rol kan spelen dan oorspronkelijk werd gedacht in zowel de manier waarop onze hersenen werken en vervolgens hoe we ons gedragen.

Het begrijpen van de genderspecifieke neurologische verschillen zou veel meer kunnen doen dan verklaren hoezeer een individu over seks denkt. Het zou kunnen helpen begrijpen waarom sommige aandoeningen, zoals autisme, niet evenredig over de beide geslachten verdeeld is.

“Inzicht in de manier waarop de chromosomale seksuele toestand van het zenuwstelsel de ontwikkeling en functie beïnvloedt, zal waarschijnlijk belangrijke inzichten verschaffen in de biologische basis voor sekseverschillen in vatbaarheid voor ziekten,” zei Portman.

Bronnen

Portman DS, Ryan DA, Miller RM. Sex, Age, and Hunger Regulate Behavioral Prioritization through Dynamic Modulation of Chemoreceptor Expression. Current Biology. 2014.

http://www.medicaldaily.com/sex-more-important-food-male-worms-because-their-brains-makeup-same-may-be-true-humans-307238

http://www.thehansindia.com/posts/index/Life-Style/2014-10-17/Men-prefer-sex-over-food/112148

https://www.hln.be/nina/seks-relaties/seks-of-eten-dit-is-wat-de-meeste-mannen-zullen-kiezen~a00b37af/

http://www.goedgevoel.be/gg/nl/10/Seks-en-Relaties/article/detail/2095534/2014/10/20/Seks-of-eten-Dit-is-wat-de-meeste-mannen-zullen-kiezen.dhtml

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge