Single zijn kan je doden: in een relatie heb je minder kans om hartziekten te ontwikkelen

Mensen met een persoonlijkheidsstoornis zijn meer geïnteresseerd in toevallige seks
Meer biseksuelen dan ooit in de VS

Alleenstaanden die mompelen en grijnzen bij de bruiloften van vrienden, willen misschien de volgende keer het boeket vangen: nieuw onderzoek suggereert dat alleenstaand zijn juist gevaarlijk kan zijn.

Alleenstaanden hebben een groter risico op hart- en vaatziekten en beroertes dan gehuwden, en hebben over het algemeen een hogere sterfte, vonden onderzoekers in een studie die in het tijdschrift Heart werd gepubliceerd. Degenen in geëngageerde relaties vertrouwen op de steun van hun partners om de gezondheidsresultaten te verbeteren, aldus de studie, dus de burgerlijke staat zou dan een indicator kunnen zijn voor de gezondheid van het hart.

In een analyse van 34 onderzoeken en meer dan 2 miljoen deelnemers, ontdekte een internationaal team van onderzoekers dat nooit-gehuwde mensen bijna anderhalf keer meer kans hebben om hart- en vaatziekten te ontwikkelen, terwijl getrouwde stellen zich beter kunnen aanpassen aan stress, omdat hun partners meer emotionele steun en middelen bieden om gezondheidsproblemen te voorkomen of aan te pakken.

Leven met een partner kan levensreddend zijn: een partner kan eerder symptomen herkennen dan iemand die alleen woont, wat kan leiden tot eerdere doktersbezoeken en ziektedetectie. Bij tweeverdieners kan een gezonde financiële situatie een betere gezondheidszorg betekenen, inclusief toegang tot revalidatie na ziekte.

Wanneer het huwelijk eindigt, kan de gezondheid van het hart kelderen. Gescheiden mannen en vrouwen hebben een verhoogd risico op coronaire hartziekten, terwijl weduwen die een weduwschap hebben vaker een beroerte ervaren, hoewel vrouwen het slechter doen dan mannen. Vrouwen zijn waarschijnlijk ouder wanneer ze alleen wonen en een groter aantal gezondheidsproblemen hebben.

Partnerverlies en echtscheiding verhogen vaak de stressniveaus en remmen het vermogen van mensen om ziekten te voorkomen of om op te sporen. Conflicten bij stress kunnen bestaande risicofactoren verergeren, zoals hypertensie, diabetes en hartslagvariatie. Degenen die alleen wonen, zijn ook minder snel om de dokter te bezoeken of bestaande gezondheidsproblemen te behandelen, terwijl getrouwde mensen vaak elkaars gezondheid bevorderen en elkaar aanspreken op het gezond blijven. Singles hebben ook twee keer zoveel kans om hun medicatie over te slaan, volgens de studie.

De sociale en fysiologische voordelen van samenwonen bleken zich te manifesteren in fysieke gezondheid. Een artikel in 1995 zei dat “geïsoleerde mensen” minder snel zouden overleven na een hartinfarct omdat ze het “gevoel van verbondenheid en intimiteit” missen en de zelfvoorziening bij het aanpakken van hun ziekte misten.

De eb en vloed van huwelijken in de loop van de tijd worden ook weerspiegeld in gezondheidsresultaten, zo blijkt uit studies. Door de jaren heen verbeterde huwelijken zorgden ervoor dat koppels gezondere gewichten en een lager cholesterolgehalte in stand hielden, maar toen de huwelijken afnamen, hadden paren meer kans op het ontwikkelen van hoge bloeddruk.

Bronnen

http://www.newsweek.com/being-single-could-kill-you-study-claims-984770

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge