Sperma van dikke mannen is minder gezond

Meer aandacht nodig voor seksuele gezondheid vluchtelingen
Aandacht voor seksualiteit bij personen met een handicap

Onze welvaartsmaatschappij heeft onze vruchtbaarheid bepaald geen goed gedaan. Daar wordt wetenschappelijk gelukkig steeds meer over bekend.

Photo by AllGo – An App For Plus Size People

Vrouwen met overgewicht worden moeilijker zwanger, maar ook mannen hebben flink wat kilo’s teveel effect op zijn voortplantingsmateriaal en hij zou zelfs de aanleg van obesitas kunnen doorgeven.

Dat stellen Deense onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Cell Metabolism op basis van onderzoek in de beginfase. Het wordt door ander onderzoek bevestigd.

Een deel van het onderzoek bestond uit het testen van het zaad van 6 mannen die onder het mes gingen om af te vallen. Hun sperma werd getest voor de operatie, een week erna en een jaar later. Volgens onderzoeker dr. Romain Barres waren er al na een week veranderingen te zien in het sperma en zeker een jaar verder.

Die veranderingen zijn gelieerd aan de genen voor eetlust en hersenontwikkeling. Zaadcellen van slanke en obese mannen hebben verschillende epigenetische kenmerken, die volgens de onderzoekers het gedrag van genen zouden kunnen veranderen.

“Als een vrouw zwanger is moet ze voor zichzelf zorgen”, aldus Barres bij de BBC. “Maar als de implicaties van ons onderzoek waar zijn, dan zouden die aanbevelingen ook moeten gelden voor mannen.”

Ook ander onderzoek bewijst dat obesitas doorgegeven wordt. Obesitas bij kinderen is sterk genetisch bepaald. Kinderen erven het overgewicht voor meer dan de helft van hun ouders, zo blijkt uit een Britse studie.

Onderzoekers van de Universiteit van Sussex stelden vast dat een kind 35 tot 40 procent van zijn BMI van zijn ouders erft. De meest obese kinderen erven zelfs 55 tot 60 procent van hun BMI van hun ouders. De body mass index of BMI geeft de verhouding aan tussen de hoogte en het gewicht van het menselijk lichaam en is zo een aanwijzing voor de hoeveelheid vet die zich in het lichaam opstapelt.

De vader en de moeder zijn elk verantwoordelijk voor ongeveer de helft van het geërfde BMI. Hoe dunner het kind, hoe minder BMI het van zijn ouders erft en hoe dikker het kind, hoe meer het erft.

De onderzoekers analyseerden gegevens van honderdduizend kinderen en hun ouders in zes landen: Groot-Brittannië, de VS, China, Indonesië, Spanje en Mexico.

De erfelijkheidspatronen waren in alle zes de onderzochte landen gelijkaardig, zegt hoofdauteur Peter Dolton in Economics and Human Biology. “Ons bewijs komt van data van over de hele wereld: van een van de meest obese populaties, de VS, tot twee van de minst obese landen ter wereld, China en Indonesië.”

In de studie werd op de eerste plaats gekeken naar de oorzaken van obesitas. Het werd duidelijk dat het hogere hongergevoel dat sommige mensen hebben als volwassene voorgeprogrammeerd wordt in de baarmoeder, als resultaat van het gewicht en de voedingsgewoonten van de moeder. De obesitasepidemie waar we mee te maken krijgen, kan dus het gevolg zijn van een vicieuze biologische cirkel van moeders met overgewicht.

Bronnen

https://www.health24.com/Lifestyle/Man/News/fat-men-may-have-lower-quality-sperm-20170927

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3521747/

http://relatie.blog.nl/sex-vruchtbaarheid/2015/12/04/mannen-met-obesitas-geven-dat-door-aan-de-volgende-generatie

https://www.demorgen.be/wetenschap/obesitas-bij-kinderen-is-sterk-genetisch-bepaald-b47d214b/

https://www.hln.be/nina/fit-gezond/obesitas-bij-kinderen-is-sterk-genetisch-bepaald~a33753cd/

https://www.goedgevoel.be/happy-spring/kans-op-overgewicht-wordt-al-bepaald-in-de-baarmoeder~aad18696

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge