Taboe op aandoening vleesbomen

Maakt Facebook depressief en relatiearm?
Door veel seks gelukkiger?

Vrouwen vinden het over het algemeen nog steeds moeilijk om over bepaalde vrouwelijke

Photo by Patrick Malleret

gezondheidsproblemen te praten. Dit blijkt uit onderzoek onder 1075 Nederlandse vrouwen*. Vaginale schimmelinfecties, ongewenst urineverlies en vaginisme zijn voor de helft van de Nederlandse vrouwen nog steeds een taboe.

Zij vinden het te privé. Het gaat over intieme delen en zij schamen zich ervoor. Ook het onderwerp vleesbomen, ook wel baarmoedermyomen genoemd, is moeilijk bespreekbaar. Een kwart van de vrouwen zeggen het vervelend te vinden om hier over te praten met anderen. Dat terwijl er nog veel onbekendheid is over wat vleesbomen zijn en hoe vaak deze aandoening voorkomt. Maar liefst 20-40% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd krijgt vleesbomen**, toch weten maar 6 op de 10 Nederlandse vrouwen dat het daadwerkelijk gaat om goedaardige gezwellen in de baarmoeder. Tijd om het taboe te doorbreken!

Klachten bij vleesbomen

Vrouwen met vleesbomen kunnen last hebben van hevige en tussentijdse menstruatiebloeding, bloedarmoede, pijn in de onderbuik, pijn bij geslachtsgemeenschap, menstruatie pijn, druk op de blaas en darm, vaker moeten plassen en vermoeidheid. Dit kan een enorm effect hebben op het dagelijks leven. Daarom is het belangrijk dat vrouwen over vleesbomen praten, op de hoogte zijn wat deze aandoening precies is en wat de behandelingsmogelijkheden zijn zodat zij niet met deze aandoening blijven rondlopen.

Gelukkig zouden 8 op de 10 Nederlandse vrouwen direct naar een arts gaan als ze vermoeden dat ze aan vleesbomen lijden. Dat zijn er veel, maar over vleesbomen zelf en de behandeling hiervan heerst nog veel onbekendheid. Hoewel bijna 9 op de 10 Nederlandse vrouwen bekend zijn met de term vleesbomen, kennen maar weinigen de aandoening baarmoedermyomen. Dat terwijl vleesbomen en baarmoedermyomen dezelfde aandoening zijn. Ook weet maar 60% van de vrouwen dat het daadwerkelijk gaat om goedaardige gezwellen in de baarmoeder.

Medicatie of operatie

Over de behandeling van vleesbomen is ook nog veel onbekendheid. Een meerderheid van de vrouwen (61%) vermoedt dat het compleet verwijderen van de tumor de meest geschikte behandeling is voor vleesbomen.

Meer informatie

Neem een kijkje op deze site om meer te weten te komen over vleesbomen en de behandelingsopties.

Bronnen:
* Kien Onderzoek, Onderzoek Weber Shandwick Gezondheid Vrouwen (maart, 2015) – online onderzoek bij 1075 vrouwen tussen 25 en 49j

** Parker WH., Etiology, symptomatology and diagnosis of uterine myomas, Fertility & Sterility 2007, Vol 87, No 4, 725-736, 83202/NL, date of creation 10-2015

Bronnen

http://www.gezondtotaal.nl/taboe-op-aandoening-vleesbomen/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge