Waarom baby’s die borstvoeding krijgen de immuunontwikkeling hebben verbeterd

Verband tussen vitamine D en erectiestoornissen
Invloed van het coronavirus op zwangerschappen.
breastfeeding, mother, mother's love

grisguerra (CC0), Pixabay

Het leven buiten de baarmoeder is zwaar – niet in de laatste plaats vanwege de vele bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers die een baby kunnen schaden. Het immuunsysteem van een baby moet niet alleen ziekteverwekkers kunnen herkennen en elimineren, het moet ook onschadelijke stoffen en nuttige bacteriën kunnen onderscheiden die belangrijk zijn voor de gezondheid – zoals die in ons darmmicrobioom, die helpen bij het afbreken van voedsel en ons beschermen. van ziekteverwekkers.

Het is bekend dat borstvoeding belangrijk is voor de ontwikkeling van het immuunsysteem van een baby, en houdt ook verband met tal van gezondheidsvoordelen op de lange termijn, zoals lagere percentages zwaarlijvigheid, astma en auto-immuunziekten in vergelijking met degenen die kunstvoeding kregen. Maar tot voor kort wisten onderzoekers niet helemaal waarom het immuunsysteem van baby’s die borstvoeding krijgen beter uitgerust zijn in vergelijking met zuigelingen die flesvoeding krijgen.

Een studie van Neonatoloog-adviseur, Universiteit van Birmingham (studie) heeft misschien het antwoord. Hij en zijn medewerkers ontdekten dat borstvoeding belangrijk is om baby’s te helpen om in hun eerste levensweken belangrijke immuuncellen te ontwikkelen. Deze immuuncellen, bekend als regulerende T-cellen, zorgen voor balans in het immuunsysteem door de reactie op ziekteverwekkers te beheersen en auto-immuunreacties te voorkomen (waarbij het immuunsysteem per ongeluk uw lichaam aanvalt).

Ze onderzochten bloed- en ontlastingsmonsters uit een cohort van 38 gezonde moeder- en babyparen. Alle baby’s in de studie werden geboren via een electieve keizersnede en er werden monsters genomen bij de geboorte en na drie weken leven.

Ze ontdekten dat de populatie van regulerende T-cellen bijna twee keer zo overvloedig was bij baby’s die borstvoeding kregen van drie weken oud in vergelijking met baby’s die flesvoeding kregen. Dit toont aan dat het immuunsysteem van deze baby’s beter is uitgerust om te weten welke ziekteverwekkers ze moeten aanvallen en welke ziekteverwekkers onschadelijk zijn voor het lichaam. De onderzoekers toonden aan dat deze verandering waarschijnlijk wordt veroorzaakt door interactie met de moedercellen tijdens het geven van borstvoeding.

Tijdens de zwangerschap is bekend dat het immuunsysteem van de moeder en de baby interactie heeft via cellen die door de placenta bewegen. De gevonden resultaten laten zien dat hun immuunsysteem na de geboorte blijft communiceren via borstvoeding. Ze hebben dit ontdekt door immuuncellen te isoleren van zowel de moeder als de baby en ze samen te laten groeien in het laboratorium.

De cellen van de baby hadden minder kans om de cellen van de moeder als lichaamsvreemd te zien als de baby borstvoeding kreeg in vergelijking met flesvoeding – een effect dat wordt gemedieerd door regulerende T-cellen. Dit betekent dat het immuunsysteem van de baby deze moedercellen uit moedermelk ‘tolereert’ en geen immunologische reactie op gang brengt, zoals bij elke andere vreemde cel het geval zou zijn.

De vroege ontwikkeling van regulerende T-cellen is waarschijnlijk een sleutelelement in een effectieve immuunfunctie op latere leeftijd. Deze reactie is essentieel bij het voorkomen van allergieën , waarbij het immuunsysteem een ​​ongewenste reactie opbouwt tegen onschadelijke stoffen, en bij het verminderen van het risico op auto-immuunziekten , waarbij het immuunsysteem reageert tegen de lichaamseigen cellen.

Regulerende T-cellen zijn ook van groot belang bij het opbouwen van een effectief darmmicrobioom , dat geleidelijk evolueert na de geboorte. Als het immuunsysteem deze darmmicroben in het vroege leven zou elimineren in plaats van tolereren, zouden verschillende van hun gunstige gezondheidseffecten worden belemmerd. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot spijsverteringsproblemen of het risico op darminfecties vergroten.

De wetenschappers onderzochten ook de samenstelling van het darmmicrobioom in ontlastingsmonsters verzameld bij baby’s van drie weken oud om te begrijpen hoe het verband houdt met de ontwikkeling van het immuunsysteem. Ze vonden subtiele maar belangrijke verschillen tussen baby’s die borstvoeding kregen en baby’s die flesvoeding kregen. Twee verschillende bacteriestammen, Veillonella en Gemella , kwamen meer voor in monsters van baby’s die borstvoeding kregen. Van deze stammen is bekend dat ze vetzuren met een korte keten produceren die essentieel zijn voor de ontwikkeling en normale functie van regulerende T-cellen. Een grotere aanwezigheid van deze stammen in de darmen kan ertoe bijdragen dat regulerende T-cellen meer voorkomen in bloedmonsters van baby’s die borstvoeding krijgen.

Hoewel het aantal deelnemers aan deze studie misschien klein lijkt, hebben de onderzoekers met een uniek cohort baby’s gewerkt en zo de grootste studie in zijn soort tot nu toe gecreëerd. Maar onze studie had ook enkele andere tekortkomingen. Ze hebben de deelnemers bijvoorbeeld slechts tot drie weken gevolgd. Het zal interessant zijn om in toekomstige studies te zien hoelang de waargenomen veranderingen aanwezig zijn in het immuunsysteem, en of het aantal regulatoire T-cellen op latere leeftijd gelijk wordt tussen baby’s die borstvoeding krijgen en zuigelingen die flesvoeding krijgen.

En hoewel ze opzettelijk baby’s hebben bestudeerd die met een keizersnede zijn geboren om een ​​groep te observeren die wordt blootgesteld aan zo veel mogelijk vergelijkbare geboortecondities, zal het ook interessant zijn voor toekomstige studies om te zien of deze observaties ook gelden voor baby’s die normaal geboren zijn.

Hoewel borstvoeding door de Wereldgezondheidsorganisatie wordt aanbevolen voor kindervoeding , zijn er natuurlijk veel redenen waarom een ​​moeder haar baby flesvoeding moet geven. En in de meeste ontwikkelde landen is dit alternatief veilig voor baby’s, en de samenstelling van veel zuigelingenvoeding wordt vaak gewijzigd om zo veel mogelijk op moedermelk te lijken. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat moedermelk ooit volledig kan worden nagebootst, kan dit soort onderzoek helpen bij het afstemmen van flesvoeding om alle baby’s betere gezondheidsvoordelen te bieden.

Bronnen

https://theconversation.com/why-breastfed-babies-have-improved-immune-development-new-findings-156008

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge