Waarom je best masturbeert

Borstkankerpreventie bij vrouwen met een verstandelijke beperking
Orale seks voor en tijdens zwangerschap

Masturberen… Bijna iedereen doet het, maar niemand durft erover te praten.

Ventus17 (CC0), Pixabay

Vandaag de dag masturbeert ongeveer 38 procent van de vrouwen en 61 procent van de mannen. Deze mensen hebben groot gelijk, want masturberen is gezonder dan je denkt.

Vandaag gelooft vrijwel niemand nog dat men van masturberen doof wordt, acne krijgt of onvruchtbaar zou worden. Toch denken sommige mensen nog altijd dat masturberen ongezond is, een seksuele afwijking zou zijn of een normale (seksuele) relatie in de weg zou staan. Uit onderzoek blijkt dat zowat 10% van de jongeren er eerder negatief tegenover staat. Ouders maken zich soms zorgen wanneer ze merken dat hun kind zich masturbeert, terwijl dat een normale eerste stap is in de seksuele evolutie.

In de 18e eeuw ging men ervan uit dat masturbatie de oorzaak was van zenuwstoringen en een vroege dood. De Kerk bestempelde het bovendien als een zonde terwijl dokters van een ongezonde gewoonte spraken. Dat laatste klopt niet, integendeel. Volgens onderzoekers is masturberen zelfs heel gezond.

Jongens masturberen meer dan meisjes en ze beginnen er doorgaans ook iets vroeger mee. Onderzoek in Nederland bij 14- tot 15-jarigen vond bij jongens een percentage van 68% dat aangaf te masturberen, terwijl dit percentage bij meisjes 31% bedroeg.
Op latere leeftijd zijn er waarschijnlijk ongeveer evenveel mannen als vrouwen die haast nooit masturberen of die het frequent doen.

Er bestaat geen enkel bewijs dat masturbatie fysiek of mentaal schadelijk zou zijn. U krijgt er geen acne van, wordt er niet doof van, krijgt er geen epilepsie van, de geslachtsorganen worden er niet door vervormd en verslijten er ook niet sneller door. U wordt er niet impotent of frigide van, het vermindert de spermaproductie niet, enzovoorts
Bij volwassenen wordt masturbatie beschouwd als een veilige seksuele activiteit. Het wordt zelfs aangeraden als een manier om meer vertrouwd te raken met het eigen lichaam en de eigen seksuele responsen. Anderzijds is het ook geen ‘must’: als u er geen behoefte aan hebt dan is dat ook perfect oké.
Ook bij jonge kinderen is masturbatie niet schadelijk, noch lichamelijk, noch geestelijk. Het kan, uitzonderlijk, wel gebeuren dat er bij de genitaliën een infectie ontstaat door het met vieze handen vaak betasten. Door veelvuldig wrijven kan de huid rood en geïrriteerd raken.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

1. Het helpt tegen depressie

Een orgasme laat endorfine vrij in het lichaam, en dat helpt tegen depressie. Een potje soloseks helpt je bloeddruk te verlagen en geeft een boost van endorfine, wat zorgt voor een heerlijk ontspannen en vrolijk gevoel.

Ooit chagrijnig geweest na een orgasme? Onmogelijk, tijdens het masturberen ben je even lekker alleen met jezelf bezig en staat je eigen plezier voorop. Bovendien komt het gelukshormoon dopamine vrij, wat zorgt voor een happy gevoel.

2. Het kan het risico op baarmoederhalskanker reduceren

Onderzoek wijst uit dat vrouwelijke masturbatie beschermt tegen baarmoederhalskanker omdat orgasmes de baarmoederhals regelmatig buigen.

3. Het is goed voor je zelfvertrouwen

Mensen die zich comfortabel voelen tijdens het masturberen, voelen zich volgens experts beter in hun lichaam. Het helpt ook bij het klaarkomen, vooral bij vrouwen.

Heel veel vrouwen hebben weleens moeite om klaar te komen tijdens de seks. 91 procent van deze groep masturbeert nooit. Reden genoeg dus om wat vaker alleen de slaapkamer in te duiken, want vrouwen die juist vaker masturberen hebben meer kans op een orgasme tijdens de seks.

4. Je slaapt er beter van

Een orgasme verlaagt de bloeddruk en ontspant de endorfines. Hierdoor val je nadien makkelijker in slaap. Is het je wel een opgevallen hoe lekker je slaapt na een vrijpartij? Dit komt doordat er een stofje vrijkomt die je diepe slaap bevordert. Hetzelfde stofje komt vrij tijdens het masturberen.

5. Het helpt tegen menstruatiepijn

Veel vrouwen lieten weten dat menstruatiepijnen verminderen of stoppen wanneer ze masturberen.

6. Het vermindert de kans op prostaatkanker

Mannen die minstens een keer per maand klaarkomen hebben minder kans om later in het leven prostaatkanker te krijgen.

7. Je krijgt er geen SOA’s van

Jaarlijks krijgen miljoenen mensen te horen dat ze een seksueel overdraagbare aandoening hebben, en dit gaat van HIV tot syfilis. Het is duidelijk dat je geen SOA kan krijgen door te masturberen, tenzij je onlangs in aanraking kwam met iemand die een SOA heeft die via intiem contact kan doorgegeven worden.

8. Goed voor de gezondheid

Een orgasme zorgt namelijk voor een snellere hartslag, waardoor je bloed sneller wordt rondgepompt en je focus en alertheid worden getriggerd. Bovendien stimuleert het een goede functionering van je bloedvaten en weefsel.

Masturberen stimuleert je lichaam om het stresshormoon cortisol aan te maken, wat in kleine hoeveelheden goed is voor je immuunsysteem. Een teveel aan cortisol is minder gezond, maar gelukkig komt tijdens de seks ook het hormoon oxytocine vrij, wat zorgt voor een juiste balans.

9. Het versterkt je spieren

Voor een work-out hoef je niet per se naar de sportschool. Tijdens zelfbevrediging train je namelijk onder andere je bekkenbodemspieren en met een sterke bekkenbodem geniet je weer meer van sex! Bovendien zou een sterke bekkenbodem ongewild urineverlies kunnen verminderen.

10. Het verlaagt je kans op diabetes type 2

Hoewel je al genoeg redenen hebt om te masturberen, is er nog één voordeel. Vrouwen die meer orgasmes krijgen, zouden namelijk minder kans hebben op het ontwikkelen van diabetes type 2.

11. Geen ongewenste zwangerschappen

Dit is logisch: van masturberen kan je niet zwanger worden.

Bronnen

http://www.zita.be/lifestyle/4048319_daarom-is-masturberen-gezond.html?hkey=71fd2395a98b719f007295e8fd1c01ad

http://www.womenshealthmag.nl/Love-Life/masturberen-gezond

http://www.gezondheid.be/index.cfm?art_id=17418&fuseaction=art

https://www.viva.nl/sex-en-liefde/5-redenen-waarom-masturberen-gezond-is/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge