Wanneer teveel testosteron bij vrouwelijke sporters?

Mensen met tattoos hebben meer sekspartners en meer mentale gezondheidsproblemen
Erectiestoornissen medicijnen kunnen hartfalen behandelen - nieuwe studie

Ajale / Pixabay

De Zuid-Afrikaanse atleet, Caster Semenya, heeft haar zaak tegen het atletische bestuursorgaan IAAF verloren, wat betekent dat ze medicijnen zal moeten nemen om haar testosteronniveaus te verlagen als ze internationaal wil blijven concurreren in hardloopevenementen.

Vorig jaar introduceerde de IAAF nieuwe regelgeving voor vrouwelijke atleten met “verschil in seksuele ontwikkeling” (DSD). Atleten met circulerend testosteron van vijf nanomol per liter bloed (5 nmol / L) of hoger en die androgeengevoelig zijn, moeten aan bepaalde criteria voldoen als zij internationaal willen concurreren. Een criterium is dat de DSD-atleet medicatie moet gebruiken om zijn bloedtestosteronspiegel te verlagen tot onder 5 nmol / L gedurende een ononderbroken periode van ten minste zes maanden.

Semenya vond dat de IAAF specifiek op haar was gericht. Ze bracht haar zaak naar het Court of Arbitration for Sport (CAS), maar de rechtbank verwierp de uitdaging van de 28-jarige atleet tegen de nieuwe regels van de IAAF. Hoewel CAS vond dat de regels discriminerend waren, zei het ook dat ze “noodzakelijk, redelijk en proportioneel” waren.

Verschil van seksuele ontwikkeling

Dus wat is DSD precies en levert een serumtestosteronspiegel boven 5 nmol / L een oneerlijk voordeel op bij hardloopevenementen? DSD’s zijn een groep van zeldzame aandoeningen die vóór de geboorte zijn verkregen, waarbij de voortplantingsorganen en geslachtsorganen zich niet ontwikkelen zoals verwacht. Hoewel de aandoening kan worden overgenomen, gebeurt deze meestal willekeurig.

Een persoon met DSD heeft mogelijk een mix van zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken. Ze kunnen bijvoorbeeld genetisch vrouwelijk zijn, maar met voortplantingsorganen van het andere geslacht (of andersom), een combinatie van zowel mannelijk als vrouwelijk, of niet duidelijk.

Omdat de teelballen de primaire plaats zijn voor de productie van testosteron, zal een testosteronspiegel, als een vrouw met deze mannelijke voortplantingsorganen wordt geboren, hoog zijn en vaak het mannelijke niveau bereiken.

Testosteron is betrokken bij veel factoren die atletisch voordeel kunnen opleveren, waaronder een grotere spieromvang en -kracht, en het vermogen van het bloed om zuurstof te leveren aan die werkende spieren. Daarom zijn elite mannelijke atleten over het algemeen sneller en sterker dan vrouwen – en ook waarom mannen in de meeste sporten niet tegen vrouwen vechten. Semenya heeft hoge testosteronspiegels, dus ze zal ongetwijfeld op zijn minst enkele geassocieerde metabolische voordelen hebben.

Hoeveel voordeel testosteron aan vrouwelijke atleten geeft, is moeilijk te definiëren omdat vrouwen testosteron niet in zijn krachtiger vorm kunnen omzetten en niet dezelfde aantallen testosteronreceptoren (om zijn acties uit te voeren) als mannen hebben. Het IAAF-niveau van 5 nmol / L is nog steeds hoog voor vrouwelijke niveaus, die normaal variëren van 0,1 – 1,8 nmol / L. Het beoordelen van het werkelijke voordeel van testosteron en waar deze lijnen te tekenen zou veel meer onderzoek en onderzoek vereisen.

Waar stopt het?

Semenya heeft haar testosteronniveaus echter niet kunstmatig veranderd en terwijl haar toestand zeldzaam is – en haar een groot voordeel geeft als atlete, ze komen van nature voor – dus is het geen discriminatie om haar van lichaam te laten veranderen? Neemt dit de zin “alle mannen zijn gelijk” tot het uiterste en proberen iedereen hetzelfde te maken, zelfs door kunstmatige maatregelen? En waar stopt dit? Veel genetische fysieke kenmerken kunnen bijdragen aan atletische prestaties zoals lengte, spiercompositie en aerobe capaciteit.

Dutee Chand, de vrouwelijke sprinter die in 2014 ook was uitgesloten van het strijden tegen vrouwen omdat haar natuurlijke testosteronspiegels de richtlijnen voor vrouwelijke atleten overtroffen, drukte publiekelijk haar ongeloof uit waarom ze bestraft werd voor haar natuurlijke lichaam wanneer ze concurreert met vrouwen die groter zijn en van rijkere achtergronden, wat hen zeker in het voordeel stelt.

Zaken zoals Semenya en Chand zullen altijd controversieel zijn en meer vragen dan oplossingen oproepen, en er zal altijd onenigheid zijn onder atleten en fans over de juiste manier om dit gevoelige onderwerp in topsport aan te pakken.

Bron

http://theconversation.com/caster-semenya-how-much-testosterone-is-too-much-for-a-female-athlete-116391

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge