Wegscheren schaamhaar vergroot de kans op soa’s en verwondingen

Hebben kleur en grootte schaamlippen invloed op seks?
Coffee love : kunstenaar maakt seksstandjes in cappucino

Bron pixabay.com

Steeds meer mensen ontharen hun intieme zones, al blijkt dat niet zonder gevaar. Een op vier heeft zichzelf al eens bezeerd tijdens zo’n scheerbeurt down under.

De meest voorkomende verwondingen zijn scheurtjes of snijwonden, op de voet gevolgd door brandwonden. Bij mannen blijkt vooral de balzak een ‘gevaarlijk’ lichaamdeel om onder handen te nemen, gevolgd door de penis en het schaambeen. Bij vrouwen komt het schaambeen eerst, dan de binnenkant van de dijen, de vagina en het perineum.

Momenteel is er een cultuur ontstaat waarbij vrouwen maar ook mannen hun schaamhaar wegscheren. Meestal doet men dat om esthetische of seksuele reden, maar sommigen beweren ook dat wegscheren van schaamhaar hygiënischer is. Toch blijkt uit onderzoek dat dit niet hard gemaakt kan worden.  Zo zou blijken dat juist het wegscheren van schaamhaar de kans op een SOA vergroot. Vaak is het omdat door het scheren soms kleine wondjes veroorzaakt worden, die de kans op infecties vergroten.

Steeds meer vrouwen en mannen verwijderen hun schaamhaar geheel of gedeeltelijk. Dat is niet zonder gevaar. Schaamhaar vormt namelijk een natuurlijke bescherming. Een complete ontharing of regelmatig scheren kan irritatie geven en verhoogt de kans op ontstoken haarworteltjes en een ontstoken huid met rode bultjes. Volgens onderzoek zou het ook de kans op infecties zoals waterwratjes en mogelijk ook andere seksueel overdraagbare aandoeningen vergroten.

Zo blijkt dat ongeveer een kwart van alle Amerikaanse volwassenen zich al eens bezeerd heeft tijdens een intieme scheer- of trimsessie. Gelukkig zijn erge verwondingen eerder uitzonderlijk. Slechts 2,5% onder hen moest onder het mes, in de meeste gevallen voor hechtingen.

Waxen is volgens de onderzoekers de veiligste methode om je schaamstreek te ontharen, en dan zeker voor vrouwen.

Uit ander onderzoek bleek dat de kans op een seksueel overdraagbare aandoening  ruim 80% hoger lag bij ondervraagden die weleens het schaamhaar afschoren dan bij personen die dat nooit hadden gedaan. Wie regelmatig schoor (dagelijks bijwerken of minimaal twaalf keer per jaar volledig kaalscheren), had zelfs een 3,5 tot 4 keer verhoogd risico. Dat gold vooral voor infecties die via huidcontact worden overgedragen, zoals herpes en syfilis.

Onderzoekers van onder meer de Universiteit van Californië publiceerden die bevindingen in  het tijdschrift Sexually Transmitted Infections. Mannen en vrouwen die regelmatig met wax, mesjes of apparaten hun schaamstreek ontharen hebben bijgevolg een grotere kans om een soa (seksueel overdraagbare aandoening) op te lopen dan mensen die helemaal niks doen aan de begroeiing van hun genitale zones.

Onderzoek van de Universiteit van Californië onder ruim 7500 proefpersonen tussen de 18 en 65 jaar bewees dit. Volgens de wetenschappers is de kans om een soa te krijgen bij kale mensen maar liefst 80% groter dan bij mensen met schaamhaar.

Als oorzaak voor het verhoogde risico dat scheerders lopen, opperen de onderzoekers dat scheren kleine wondjes in de huid veroorzaakt. Via die wondjes kunnen virussen en bacteriën eenvoudiger het lichaam binnendringen. Dat zou ook kunnen verklaren waarom mensen die veel scheren vooral gevoeliger lijken te zijn voor soa’s die via de huid overdraagbaar zijn.

Vaak zijn die wondjes niet of nauwelijks zichtbaar, maar ze zijn volgens de onderzoekers toch groot genoeg voor virussen om het lichaam binnen te kunnen dringen. Het gaat dan vooral om geslachtsziekten zoals herpes, syfilis en in enkele gevallen zelfs hiv.


De studie  spreekt met name over verhoogde risico’s bij mensen die zeer regelmatig scheren.
Bijna driekwart van de ondervraagden zei wel eens het schaamhaar te scheren, 17% verwijderde meer dan elf keer per jaar al hun schaamhaar. Verder trimde zo’n 22% dagelijks de schaamstreek. Van alle ondervraagden had 13% (943 personen) ooit een SOA gehad.

Voor het verwijderen van schaamhaar bestaan tal van mogelijkheden zoals harsen, epileren en laseren. De makkelijkste en meest gangbare manier om schaamhaar te verwijderen is scheren. Het scheren kan vooral de eerste keren irritatie opleveren (jeuk, rode bultjes…), omdat de gevoelige huid niet gewend is aan het scheren. Wanneer je vaker scheert zal deze irritatie verminderen.

Volgens de onderzoekers nemen de risico’s fors toe als mensen voor het ontharen van hun schaamstreek mesjes of scharen gebruiken. Een andere factor die meespeelt is het seksuele gedrag van schaamhaarloze mensen. Mensen die aandacht geven aan het scheren van de schaamstreek, zijn zich veel meer bewust van seksualiteit en aantrekkelijkheid op seksueel vlak en hebben dan vaak ook meer meer risicovolle seks en vaker wisselende contacten dan personen mét schaamhaar.

De experts doken ook nog in favoriete scheermethodes van de kale mensen. ,,De meest gebruikte manier om schaamhaar weg te halen is met scheermesjes, scharen en speciale ontharingswax. Mannen gebruiken meestal een elektrisch apparaat terwijl vrouwen de voorkeur geven aan scheermesjes of waxen.

Het onderzoeksteam raadt aan na een goede scheerbeurt liever een dag te wachten met seks. Dat geeft de huid de tijd om weer wat te herstellen, waarna de kans om een soa op te lopen beduidend minder groot wordt.

 

Tips om op een veilige manier te ontharen vind je hier.

Bronnen

http://www.ad.nl/lifestyle/wegscheren-schaamhaar-vergroot-de-kans-op-soa-s~a994ee74/

http://www.volkskrant.nl/wetenschap/-wegscheren-schaamhaar-vergroot-kans-op-soa~a4428309/

www.allesoverseks.be

www.soaaids.nl/seks_hygiene/vaginale_hygiene/scheren_van_schaamhaar

http://www.zita.be/nieuws/bizar/4052249_je-schaamhaar-scheren-is-niet-zonder-gevaar.html

 

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge