Zijn er gezondheidsrisico’s aan geen seks hebben?

Met regelmatige seks stel je menopauze uit.
Condoomgerelateerde erectieproblemen (CAEP)?

Photo by Patrick Malleret

We weten allemaal dat seks goed is voor de fysieke  en mentale gezondheid. De positieve gezondheidsvoordelen zijn door de jaren heen goed gedocumenteerd, met veel studies die suggereren dat frequente seks wonderen kan doen voor je mentale en fysieke welzijn.  Onderzoek rond menopauze  jan 2020 voegde daar nog extra voordelen aan toe.

Onderzoekers van het University College London ontdekten dat vrouwen die minstens één keer per week seks hebben hun risico op vroege menopauze verminderen. De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Royal Society Open Science, was bedoeld om de theorie te testen dat het lichaam van vrouwen mogelijk stopt met het vrijgeven van eicellen wanneer het lichaam voelt dat een vrouw waarschijnlijk niet meer zwanger kan worden – bijvoorbeeld omdat ze geen seks meer heeft. Onderzoekers keken echter alleen naar vrouwen in de veertig en vijftig.

Wat betekent dit voor jongere vrouwen die langdurig geen seksuele activiteiten ondergaan? Volgens een onderzoek uit 2016 hebben millennials sinds de jaren 1920 minder seks dan enige andere generatie, en uit gegevens van 2019 bleek dat degenen jonger dan 25 en momenteel single zijn minder waarschijnlijk seksueel actief zijn.
Er zijn veel redenen waarom mensen zich onthouden van seks, van aseksualiteit tot het hebben van een lage seksuele drang of gewoon ervoor kiezen om er niet aan deel te nemen. Voor sommigen kan het niet hebben van seks belangrijk zijn voor hun geestelijke gezondheid.

De vraag is dus : kan het hebben van minder of geen seks de gezondheid schaden?
Het korte antwoord is nee, zegt dr. Leila Frodsham, consultant-gynaecoloog en woordvoerder van het Royal College of Obstetricians and Gynaecologists. Er is volgens haar wijdverbreid bewijs van regelmatige seksuele activiteit en gezondheidsvoordelen bij beide geslachten, maar er is weinig duidelijk bewijs van schade door niet regelmatig seks te hebben. “In feite kunnen mensen met zowel geestelijke als lichamelijke gezondheidsproblemen seks moeilijker vinden om van te genieten en vormen seksuele relaties moeilijker.”

Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatig seks hebben kan leiden tot bepaalde gezondheidsvoordelen, zoals een verbeterde immuunsysteemfunctie, lagere bloeddruk, lagere stressniveaus en minder risico op cardiovasculaire gebeurtenissen. De fysiologische voordelen van seks – zoals verminderde stress – kunnen echter ook worden bereikt door masturbatie.

“Er zijn talloze voordelen aan frequente seks – het telt als lichaamsbeweging en verbetert uw cardiovasculaire gezondheid en vermindert uw bloeddruk. Regelmatige seks kan ook uw bekkenbodemspieren versterken, wat kan helpen bij blaascontrole,” zegt ook Dr. Eleanor Draeger, een specialist in urogenitale geneeskunde en woordvoerder van de British Association for Sexual Health and HIV. Orgasmen worden geassocieerd met een afgifte van endorfines en serotonine en kunnen daarom helpen om pijn te verlichten, waaronder menstruatiekrampen. En één onderzoek toonde aan dat masturbatie migraine kon verbeteren.

“Hoewel zowel seks als masturbatie beide voordelen voor de gezondheid hebben, is dit niet noodzakelijk ongezond. En er zijn andere manieren om ervoor te zorgen dat je dezelfde gezondheidsvoordelen ondervindt als die worden geboden door reguliere orgasmen.”

Dr. Draeger suggereert dat je je cardiovasculaire gezondheid kunt verbeteren door een andere vorm van oefening te doen, zoals hardlopen of fietsen. Andere manieren om stress en angst te verlichten zijn onder andere een warm bad nemen en een goed boek lezen.
Ze voegde eraan toe dat hoewel regelmatige orgasmen de vaginale lubrificatie en bloedtoevoer naar het vulvale gebied kunnen verhogen, evenals het verhogen van je libido, “dit niet betekent dat je zonder orgasme onvermijdelijk vaginale droogheid zult ervaren.”

Dr. Draeger concludeert: “Het is belangrijk op te merken dat het heel gezond is om te willen masturberen en seks te hebben,  of je nu een relatie hebt of niet, maar dat betekent niet dat het ongezond is als je dat niet wilt of niet in de gelegenheid bent om regelmatig seks te hebben”

Er bestaat ook veel onderzoek waar je twijfels kunt hebben of het wel klopt. Zo beweert een onderzoek van Archives of Sexueal Behavior dat vrouwen sipper worden wanneer ze langere tijd zonder seks leven. Toch hoeft het niet per se aan het gebrek aan seks te liggen: de onderzoekers ontdekten dat de vrouwen die seks hadden met condoom hetzelfde gevoel ervoeren. Dit zou kunnen komen door de stoffen die in sperma zitten, die een humeur verbeterend effect zouden hebben.

Bronnen

https://www.refinery29.com/en-gb/health-implications-not-having-sex

https://www.nsmbl.nl/dit-is-wat-er-met-je-lichaam-gebeurt-als-je-geen-seks-meer-hebt/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge