Meer firma’s moeten seksspeeltjes voor personen met een handicap op de markt brengen

Wie joint rookt heeft meer seks
Open VLD pleit voor expertisecentrum voor seksuele dienstverlening aan zorgbehoevenden

Bron Wikipedia

Niet-raadpleging van gehandicapte mensen bij het ontwerpen van seksspeelgoed is niet alleen onwetend, het laat ook inkomsten achterwege.

Een paar jaar geleden werkte Ernesto Morales, een ontwerpspecialist van de Universiteit van Laval, aan plannen voor een nieuw type douche die gemakkelijker te gebruiken zou zijn voor jonge volwassenen met hersenverlamming. Morales, die onderzoek doet naar manieren om de fysieke toegankelijkheid van woonartikelen en stedelijke omgevingen te verbeteren, dacht toen ook aan masturbatie. De spiercontroleproblemen van veel van deze mensen hebben verhinderd dat ze zichzelf volledig kunnen wassen, peinsde hij, maar het betekent ook dat sommigen hun geslachtsdelen in het algemeen niet kunnen bereiken. “Dus ik vroeg mezelf,” zegt hij, “hoe in hemelsnaam masturberen ze?”

Zoals elke goede academicus, veranderde Morales deze toevallige nieuwsgierigheid in een volwaardige onderzoeksvraag. In de afgelopen jaren heeft hij verschillende artikelen gepubliceerd waarin hij onderzoekt hoe personen met een handicap masturbatie zien en benaderen. Tijdens dit proces leerde hij over het belang van seksspeeltjes voor velen, maar ook over de schaarste aan speelgoed op de markt die perfect past bij de behoeften of beperkingen van veel bevolkingsgroepen.

Morales is niet de eerste die dit dilemma leert kennen of beschrijven, niet door een lange poging. Mensen met een handicap hebben lang opgemerkt dat maatschappij en cultuur de neiging hebben om hen de-seksualiseren. Als gevolg daarvan zegt Erika Lynae, een recensent voor seksspeeltjes met het oog op functionaliteit voor gehandicapte gebruikers, dat “de meeste speelgoedbedrijven echt niet denken dat gehandicapte mensen hun producten kunnen gebruiken of willen gebruiken.”

Dat betekent dat, zoals de meeste bedrijven hun producten ontwerpen, ze niet overwegen dat iemand met lage spiercontrole misschien niet in staat is om een ​​vibrator met een bepaalde grip vast te houden wanneer de motor in beweging komt. Of dat ze misschien niet in staat zijn om een ​​dildo in positie te krijgen met behulp van enkele handgrepen. Ze denken ook niet dat veranderde sensaties in hun geslachtsdelen (of een totaal gebrek aan sensatie) kunnen betekenen dat sommige mensen verschillende typen of niveaus van stimulatie nodig hebben van een bepaald soort seksspeelgoed. De lijst met potentiële belemmernissen is bijna oneindig, gezien de grote verscheidenheid aan handicaps en ervaringen die daarbij horen.

Gehandicapten hebben dit lang aangepakt door uit te zoeken welke producten op de markt  toegankelijk zijn. Mensen schrijven hele gidsen over welke apparaten werken onder bepaalde omstandigheden, of hoe ze kunnen worden gebruikt om bepaalde sensaties te bereiken voor mensen met beperkingen. Mensen zoeken ook naar manieren om seksspeelgoed te hacken, zodat ze kunnen werken met idiosyncratische behoeften of verlangens.

Dit proces wordt gemakkelijker naarmate seksspeeltjes zichtbaarder, gewoner en diverser worden. Nick Mahler, de eigenaar van Dallas Novelty, een seksspeeltjeswinkel gericht op het helpen van mensen met een handicap om speelgoed te vinden dat werkt voor hun behoeften, merkt op dat er meer handsfree en digitaal aangestuurde apparaten zijn dan ooit tevoren, wat geweldig is voor mensen met mobiliteitsproblemen. Er is ook meer flexibel seksspeelgoed dat kan worden gebogen in de gewenste vorm, harnassen en riemen die kunnen gebruikt worden om seksspeelgoed te monteren of  op zijn plaats te houden tijdens seks, en zelfs siliconen dildo’s die in nieuwe vormen kunnen worden gegoten.

Mensen zoals Mahler maken het gemakkelijker dan ooit om over dit speelgoed te leren en hoe mensen met verschillende handicaps ze kunnen gebruiken. Hij zegt dat zelfs enkele grote speelgoeddistributeurs “gratis online training vrijgeven om hun verkoopmedewerkers beter te informeren over … seks en handicap.”

Dergelijke vooruitgang leidt vaak tot het geloof, onder degenen in de seksspeeltje-industrie die wel aan handicap denken, dat er al genoeg speelgoeddiversiteit is om voor alle lichamen te werken. Ariana Rodriguez, uitgever van plezierproducten voor de vakpers voor volwasseneneducatie xBiz, beweert dat het enige echte probleem is dat men zich niet bewust is van alle opties die er zijn en hoe ze voor verschillende personen kunnen werken. In werkelijkheid zegt Lynae: “Er zullen veel seksspeeltjes zijn die bijna perfect zijn, maar dan is er één aspect – moeilijk te drukken knoppen, niet-ergonomische handvatten, enz. – die ze verpesten.” En pleitbezorger voor mensen met een handicap, zegt Andrew Gurza, zegt dat veel mensen met een beperking nog steeds niet worden gerespecteerd, soms nog niet goed verzorgd worden door iets dat al op de markt is – vooral de apparaten  met fijne motorische vaardigheden of zintuiglijke beperkingen.

Dit zijn, zegt Lynae, “meestal dingen die de fabrikant slechts een kleine hoeveelheid moeite kostten om toegankelijk te maken als ze deze hadden ontworpen met aandacht voor mensen met een handicap.” Het eindresultaat kan nog steeds een massapublieksproduct zijn, gewoon ondergebracht voor meer lichamen. Voor Gurza betekent dit niet alleen het nalaten van het raadplegen van mensen met een handicap tijdens het ontwerpen van speelgoed, maar gewoon het verzaken van extra inkomsten.

Erkenning van enkele van deze hiaten en het belang van inbreng van de gemeenschap bij het ontwerpen van toegankelijke apparaten, besloten Morales en een team van medewerkers om hun eigen speelgoed te bouwen met behulp van het soort directe feedback dat veel ontbreekt in de branche.

Ze publiceerden een paper waarin ze beschreven hoe ze mensen met een handicap raadpleegden en een product creëerden – een lange steel voor seksspeeltjes die het gemakkelijker maakte voor vrouwen met beperkte motoriek om hen te navigeren – in het tijdschrift Sexuality and Disability eind vorig jaar. De ontvangst van hun inspanningen was, helaas, gemengd. Morales bevestigt dit aan het feit dat ze geen echte fabrikanten zijn; ze moesten een bepaald soort plastic gebruiken dat compatibel was met de 3D-printer op zijn universiteit, wat leidde tot broze handgrepen met de neiging te breken tijdens gebruik.

Gelukkig hebben een paar fabrikanten van seksspeeltjes de afgelopen jaren geprobeerd om gehandicapte gemeenschappen in gedachten te houden. IntimateRider maakt een seksstoel gespecialiseerd voor mensen met mobiliteitsproblemen die het gemakkelijker maken om seks te hebben. Hot Octopuss maakt gebruik van medische technologie die wordt gebruikt voor patiënten met ruggenmergletsel, waardoor ze kunnen ejaculeren zonder erecties of penisgevoel (om hun partners te insemineren) om handsfree masturbators te maken voor mannen met motorische problemen of erectiestoornissen.

Tantus maakt lichtgewicht en ergonomische producten specifiek, zodat mensen die gemakkelijk vermoeid raken of een slechte spiercontrole hebben, deze kunnen gebruiken. En het bondage-gerichte bedrijf Sportsheets heeft riemen en harnassen voor gehandicapte gebruikers gemaakt, soms op maat gemaakt en met directe inbreng van gehandicapten die hun team op conventies ontmoet.

Maar deze apparaten met een handicap zijn beperkt in omvang. Er lijkt geen gemeenschappelijk protocol te bestaan ​​tussen deze bedrijven om gehandicapte gemeenschappen te raadplegen; als er geen vast initiatief is voor het regelmatig horen van stemmen met een handicap, beperkt dit  hoeveel ze kunnen bijdragen. Tom Stewart, oprichter van Sportsheets, vertelt  ​​dat hij niet denkt dat de bredere sector veel aandacht heeft besteed aan het succes dat deze bedrijven hebben gevonden door de handicap in het achterhoofd te houden. Hij en anderen geloven niet dat de industrie in het algemeen zal ontwaken met het potentieel dat deze bedrijven hebben ontdekt, of hun werk verder brengen.

Dus wat kan er gedaan worden om de aandacht voor handicaps in de seksspeeltjesindustrie te vergroten om de toegankelijkheid te verbeteren? Morales gelooft in het hameren op meer onderzoek; hij vraagt ​​momenteel een beurs aan om seksuele voorlichtingssystemen te ontwikkelen voor mensen in het autismespectrum. Niet aflatende signalen over hoe belangrijk het erkennen en aanpassen van seksueel genot voor gehandicapte personen is cruciaal.  En modelleren hoe hun input te krijgen in ontwerpprocessen kan uiteindelijk een effect hebben. Hij speculeert ook dat tijd kan helpen, als een generatie comfortabeler met seksspeeltjes leeft en begint met het ontwikkelen van mobiliteitsproblemen en massaal meer van de producenten eist.

Gurza denkt dat de kwestie hier dieper gaat dan het modelleren van goede manieren om dingen te doen en dringt aan op het belang van seksuele bevrediging voor iedereen. Hij is van mening dat we de sociale kernbeleving moeten veranderen door actief gehandicapten te laten zien in advertenties en de popcultuur waarin seksualiteit tot uiting komt. Hij denkt dat dit zou kunnen aantonen dat er een consumentenbasis is die van meet af aan in het ontwerp- en productieproces moet worden betrokken.

Meer info https://link.springer.com/

Bronnen

https://tonic.vice.com/en_us/article/neqpkz/sex-toys-for-disabled-people

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge