Gebruik sociale media om over je relatie te vertellen : relfie!

Seksuele voorlichting in de eindtermen: het debat
Door porno kijken minder of meer erectieproblemen ?

Nog nooit van een ‘relfie’ gehoord? Dat is best mogelijk, maar vrouwen in een relatie

hands, smartphone, porn

geralt (CC0), Pixabay

hebben er vast ooit al eentje genomen. Een relfie is immers een ‘relationship selfie’ oftewel een selfie die je maakt samen met je lief of man. En een nieuw onderzoek wijst uit dat zo’n relfie best veel over je relatie kan vertellen.

Iedereen heeft ze wel op Instagram of Facebook: koppels die regelmatig romantische selfies posten. Reden genoeg voor de Amerikaanse wetenschapper Benjamin Le om onderzoek te verrichten naar het fenomeen. In zijn studie, die verscheen in het vakblad ‘Personal Relationships’, zocht Le antwoord op twee vragen:

– Zeggen onze relfies iets over onze relaties?
– Vinden we mensen die hun relaties documenteren op Facebook leuk?

Gelukkige relfie = gelukkige relatie
Om de eerste vraag te beantwoorden, liet Le 200 koppels een vragenlijst invullen. Daarna bezocht hij hun Facebookprofielen en wat bleek? De meeste koppels die op regelmatige basis gelukkige relfies posten, zijn ook tevreden over hun relatie.


Voor de tweede studie creëerden Le en zijn team valse Facebookprofielen en testten ze een aantal foto’s en posts. Daaruit bleek dat gebruikers van sociale media het oké vinden als je je partner online je liefde verklaart, maar niet als je de melige toer opgaat. Posts als ‘Ik hou van Robby’ werden oké bevonden, dingen als ‘Robby is de allerbeste van de hele wereld en we gaan voor altijd en altijd samenblijven’ niet.

Mag de hele wereld weten hoe blij, blessed en bijzonder je relatie is? In het begin is dit allemaal nog schattig, maar er zijn grenzen.
Het onderzoek, dat werd gepubliceerd in Personality and Social Psychology Bulletin, onderzocht de hechtingsstijl van iemand (ben je plakkerig of heb je juist bindingsangst?) en de zichtbaarheid van je relatie op social media.

Wat blijkt? Als je het moeilijk vindt om je aan iemand te binden, heb je weinig behoefte om met je relatie op social media uit te pakken. Wanneer je last heb van verlatingsangst dan ga je net veel op social media posten.

“Als mensen onzeker zijn over de gevoelens van hun partner, willen ze hun relatie juist meer zichtbaar maken en gaan ze alles met iedereen delen”, aldus de onderzoekers.

Op Refinery29.com werd een onderzoek gepubliceerd over de verhoudingen tussen de Facebook-profielen van stelletjes. Er werd onderzocht hoe close de partners zich voelen in verhouding tot de mate waarin hun Facebook-profielen raakvlakken hebben met elkaar. Er werd onderzocht hoe close de partners zijn, of ze zich meer betrokken voelen en hoeveel ze investeren in hun relaties. Er werd ook onderzocht of echte relaties en Facebook relaties op dezelfde manier voorspeld kon worden.

De raakvlakken binnen hun relatie
Om te meten hoeveel partners binnen hun relatie vonden dat ze raakvlakken met elkaar hadden werd er gebruik gemaakt van een aanduiding van de raakvlakken in cirkels. Elke cirkel stond voor een partner. Hoe meer raakvlakken de partners dachten te hebben, hoe meer de cirkels elkaar zouden overlappen. De deelnemers moest kiezen welk paar cirkels het meest overeen kwam met hun relatie.

Daarnaast werden de raakvlakken van hun Facebook-profielen gemeten door de volgende drie punten te checken:
1. Het aantal wederzijdse Facebook vrienden van binnen relatie ten opzichte van hun individuele vrienden.
2. Het aantal foto’s waar ze met hun partner opstaan ten opzichte van alle op Facebook gepubliceerde foto’s.
3. Het aantal gemeenschappelijke Facebook likes (gemeenschappelijke interesses) ten opzichte van de individuele interesses.

De onderzoekers veronderstelden dat stelletjes die dachten dat ze veel raakvlakken hadden binnen hun relatie, ook met hun Facebook-profielen veel raakvlakken hadden. Partners die aangaven dat ze meer betrokken waren bij hun relatie, hebben vaak inderdaad ook meer gelijkenissen op Facebook, wat terug te zien is in wederzijdse vrienden, foto’s en likes.

 

Bronnen

http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/2228977/2015/02/23/Dit-zegt-jouw-relfie-over-je-relatie.dhtml

http://www.elle.be/nl/121312-zegt-social-media-relatie.html

http://www.ze.nl/p/160476/dit_zegt_jouw_facebook-profiel_over_je_relatie

http://www.refinery29.com/2017/09/171252/social-media-friends-sickness-respiratory-infections

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge