Seks vanaf 14 niet langer strafbaar in België

Seks : doen we het wel goed
Payoke trekt aan alarmbel: "Meer jonge slachtoffers van tienerpooiers'

Photo https://www.maxpixel.net/Woman-Attractive-Sexy-Young-Female-Lingerie-Sex-2557063

Seks op 14 jaar zal niet meer strafbaar zijn. De voorwaarden? Het leeftijdsverschil mag niet groter zijn dan vijf jaar én er mag geen sprake zijn van een machtsrelatie. Zo zal het in het nieuwe Strafwetboek staan. Vlaams expertisecentrum Sensoa is tevreden:

Een hele resem veranderingen zijn er doorgevoerd in het nieuwe Strafwetboek: sommige misdrijven verdwijnen, anderen komen erbij of worden verzwaard. Een van de aanpassingen is dat een jongere al op 14 jaar toestemming kan geven voor een seksuele relatie.

De aanpassing van het strafwetboek stelt dat een jongere nu vanaf veertien jaar toestemming kan geven wanneer het leeftijdsverschil met de partner maximaal vijf jaar is en er geen machtsrelatie is tegenover de jongere. ‘Dit helpt de bestaande verwarring uit de wereld’, zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Tot nu toe was de wettelijke minimumleeftijd voor seksuele betrekkingen 16 jaar. Door een aanpassing van het Strafwetboek schuift die leeftijdsgrens echter terug naar 14 jaar. Zo moet de wet beantwoorden aan de realiteit zonder jongeren te kwetsen.  Op 16 ben je seksueel volwassen, zo staat het sinds 1912 in de strafwet. Seks hebben met iemand van veertien of vijftien betekent nu altijd een aanranding van de eerbaarheid ook als de jongeren beiden 15 jaar zijn.

Uit onderzoek blijkt dat de laatste jaren jongeren later met seks beginnen.  Nederlands onderzoek in 2017 plaatst de gemiddelde leeftijd op 18,6 jaar, terwijl dat in 2012 nog 17 was.  Het gaat hier uiteraard om gemiddeldes, er zijn uiteraard heel grote verschillen tussen de jongeren. Sommigen beginnen er al heel vroeg aan, anderen pas veel later.

Seks op 14 jaar zal dus niet langer strafbaar zijn, maar er zijn wél voorwaarden aan verbonden. Zo mag de partner maximum 5 jaar ouder zijn en mag er geen machts- of vertrouwensrelatie – denk aan een trainer of een leerkracht – zijn tussen de twee.
“Wet dateerde van begin 1900, intussen is de realiteit veranderd”

Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, is tevreden. “We zijn vragende partij geweest voor de aanpassingen. De wet dateerde van begin jaren 1900, intussen is de realiteit wel wat veranderd”, zegt Erika Frans.

“Het is een realiteit dat een jongere van 15 wel eens een relatie heeft met iemand die vijf jaar ouder is. En dat dat dan een keuze is. Dat is een weerspiegeling van de realiteit.” Wel benadrukt ze dat de leeftijdsgrens nog altijd een beschermende voorwaarde is. “Een 15-jarige zal niet zomaar met de 40-jarige buurman in bed kunnen duiken zonder dat dat gevolgen zal hebben. En op het moment dat er sprake is van verkrachting blijft de wet gewoon geldig.”

Bronnen

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/07/21/seks-op-14-niet-langer-strafbaar/

https://www.demorgen.be/binnenland/seks-binnenkort-toegelaten-vanaf-14-jaar-om-de-realiteit-te-weerspiegelen-b3679bde/

http://www.standaard.be

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge