Twintigers gebruiken Tinder minder voor seks, maar meer voor liefde

Sexting en jongeren
Onderzoek naar de Vlaamse man


Tinder zorgde ervoor dat online dating acceptabeler werd voor twintigers. Het ludieke

nastya_gepp (CC0), Pixabay

swipen komt minder moeilijk over dan veel tijd en moeite steken in een profiel op een online datingsite.

Er is veel geschreven in de pers over Tinder en meer en meer onderzoek wordt hierover gepubliceerd.  Communicatiewetenschappers Sindy Sumter (UvA), Laura Vandenbosch (Leuven/Antwerpen) en Loes Ligtenberg (UvA) hielden een survey onder jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar [abstract]. Ze wilden weten wat de belangrijkste motivaties waren om actief te zijn op Tinder.

Methode
De aanvankelijke steekproef bestond uit 266 respondenten, gevonden via het netwerk van de scriptiestudenten die aan het onderzoek meewerkten (studerend aan de Universiteiten van Amsterdam). Het kan dus zijn dat daar enige bias in zit. Honderd respondenten had nog nooit Tinder gebruikt. Zij zijn niet meegenomen in de analyse. Die gaat over 163 respondenten die wel eens hadden getinderd. In de steekproef zaten ongeveer evenveel mannen als vrouwen. Meer dan zestig procent was nog student.

De respondenten kregen 46 mogelijke motivaties om Tinder te gebruiken voorgelegd. Deze lijst was opgesteld op basis van bestaand onderzoek naar online dating. Het ging om stellingen als ‘om naar foto’s te kijken’, ‘om een romantische relatie mee te verkrijgen’ en ‘ik ben op zoek naar een one-night-stand’. Op de data werd een factoranalyse uitgevoerd.

Resultaten
De helft van de respondenten was wel eens op een Tinderdate geweest. Minder dan twintig procent had er wel eens een one-night-stand uit gehaald. Onder de jongens was dit aantal hoger (5 meisjes, 21 jongens).

De onderzoekers clusterden de motivaties in vijf blokken: Makkelijke Communicatie, Liefde, Casual Seks, Zelfwaardering, Voor de Kick en Hipheid (‘iedereen doet het’). De motivatieblokken die het hoogst scoorden waren Voor de Kick en Hipheid. Daarnaast was opvallend dat Liefde hoger scoorde dan Casual Seks. Makkelijke Communicatie kwam het minst voor.


Jongens scoorder hoger op alle motivatieblokken dan meisjes, maar alleen bij Casual Seks, Makkelijke Communicatie en Voor de Kick waren die verschillen significant. Daarnaast bleek dat Liefde, Casual Seks en Makkelijke Communicatie belangrijker werden naarmate leeftijd toenam. Gebruikers met een hoge motivatie voor Casual Seks hadden meer one-night-stands.

Dat jongeren niet absoluut naar seks zoeken bij Tinder bleek ook al uit eerder onderzoek. Tinder-socioloog Jessica Carbino bekeek een stapel data die was verzameld aan de hand van Tinder-enquetes. Ze vergeleek haar gebruikers met de offline daters. In totaal werd de enquete ingevuld door 7.000 Tinder-gebruikers en 2.500 offline daters in de leeftijd van 18 tot 36 jaar.

Ze kwam erachter dat de Tinder-daters meer op zoek waren naar een langdurige relatie dan de real-life daters. Ze ontdekte ook dat de Tinder-gebruikers een vijf procent grotere kans hadden om de woorden ‘ik hou van je’ uit te spreken in het eerste datejaar.

Van de mannen die in het echte leven op zoek gingen naar liefde gaf 30 procent daarnaast aan dat het lastig was om zicht te binden. Dit in vergelijking met slechts negen procent van de Tinder-gebruikers. Volgens Cabino komt dat doordat onlinedaters een betere kijk hebben wat er op de datemarkt te krijgen is. Mensen die offline daten hebben vaak een slechter beeld van het ‘marktaanbod’, waardoor ze sneller teleurgesteld zijn.

Toch spreken sommigen de resultaten ook tegen. De helft van de gebruikers van dating-app Tinder had al een afspraakje gemaakt via de app. Van deze groep wist 27 procent minstens één serieuze relatie uit te bouwen. 31 procent had via de app al een casual seksuele relatie en 23 procent een onenightstand. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van de Leuvense communicatiewetenschapper Elisabeth Timmermans, die zo’n 3.000 gebruikers ondervroeg.

Conclusie
De auteurs concluderen dat Tinder veel meer is dan zogeheten hookup culture. Het is een “multifunctional tool that satisfies various needs among emerging adults”

Bronnen

https://xyofeinstein.wordpress.com/2016/09/24/twintigers-zitten-niet-op-tinder-voor-seks-maar-voor-de-liefde-linda-duits/

http://www.dieponderzoek.nl/twintigers-zitten-niet-op-tinder-voor-seks-maar-voor-de-liefde/

http://www.menshealth.nl/Sex/Tinder-is-blijkbaar-niet-alleen-voor-seks

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/media/1.2854311

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge