Hoe lang borstvoeding geven?

Abortus of tienermoeder: een duivels dilemma
Relationele en seksuele vorming tips en tricks WTF!
rose1

Image by https://www.goedgevoel.be/happy-spring/mijn-zoon-is-4-maar-ik-ga-hem-nog-jaren-de-borst-geven-dit-taboe-moet-de-wereld-uit~a200ec6a


De World Health Organisation (WHO) en Unicef bevelen aan om minimaal twee jaar borstvoeding te geven.

Omdat moedermelk de ideale voeding is, het kind beschermt tegen infectieziekten en andere ziekten. Moedermelk kent bijzondere eigenschappen: het bevordert de motorische en neurologische ontwikkeling en het speelt een belangrijke rol in de hechting tussen moeder en kind.
Iedereen weet dat elke ander voeding minder is dan de melk van de eigen moeder. Borstgevoede baby’s hebben onder andere minder oorontstekingen, maag- en darminfecties, luchtweginfecties en hersenvliesontstekingen. Iemand die als baby moedermelk kreeg, heeft een kleinere kans om diabetes, allergieën, hart- en vaatziekten en ziekte van Crohn te krijgen. Borstvoeding heeft een gunstig effect op de motorische, neurologische en cognitieve ontwikkeling van een baby. De meeste moeders zullen dan ook voor borstvoeding kiezen.

Hoe lang blijf je borstvoeding geven?

Als een vrouw haar kind -mede- aan de borst voedt, zal ze zich op een gegeven moment gaan afvragen: hoe lang zal ik mijn baby ook aan mijn borst blijven voeden? Of: hoe lang zal mijn baby willen blijven drinken?

Er is geen magische datum waarop moedermelk eensklaps niets meer bevat. Er blijven bergen antistoffen inzitten (de hoeveelheid neemt zelfs weer toe naarmate het kind mobieler wordt), het blijft uitermate uitgebalanceerd voedsel, waar heel veel essentiële mineralen en vitaminen inzitten, en er blijven essentiële vetzuren in zitten, waarvan men weet dat die bevorderlijk zijn voor de groei van het neurologische systeem en de hersenen.

Dit genomen bij het feit dat het immuunsysteem zich de eerste jaren ontwikkelt -dat duurt tot ongeveer zeven jaar-, alsook de hersenen, kan wel geconcludeerd worden dat moedermelk ook voor oudere baby’s en peuters van belang is. Nog afgezien van de psychologische voordelen.

De nieuwste voedingsrichtlijn van de consultatiebureaus van de Inspectie voor de Gezondheidszorg zegt het volgende: ‘Tot de leeftijd van ongeveer zes maanden heeft het kind over het algemeen geen andere voeding nodig dan moedermelk. Daarna kan de borstvoeding, gecombineerd met andere voedingsmiddelen, doorgaan zolang moeder en kind dat prettig vinden.’

De gezondheidsvoordelen van borstvoeding worden groter naarmate men langer borstvoeding geeft. Vanaf zes maanden heeft een kindje bijvoeding nodig, maar ook dan kan je doorgaan met borstvoeding tot 2 jaar of langer, zolang de vrouw en het kind daar plezier aan beleven.

Moedermelk blijft zich aanpassen aan de behoeften van het kind. Ze blijft een bron van beschermende stoffen, zelfs als men nog maar een enkele keer op een dag borstvoeding geeft.

Vanaf 6 maanden zal de baby leren kruipen en lopen. Borstvoeding versterkt op dat moment de weerstand tegen de bacteriën en andere ziektekiemen waarmee de baby in contact komt. Het ontdekken van de wereld kan voor het kindje bovendien erg vermoeiend en soms zelfs beangstigend zijn. Voor het kind is het fijn om dan dicht bij zijn moeder te zijn. Dit maakt hem niet aanhankelijker, integendeel, hij zal vanuit deze veilige geborgen omgeving gemotiveerd zijn om op onderzoek uit te gaan.

Met het ouder worden zal het kind geleidelijk aan wel meer andere voeding gaan eten en steeds minder om borstvoeding vragen. De meeste kindjes zullen zelf stoppen met de borstvoeding tussen 18 maanden en 3 jaar.

De Amerikaanse Academie van Kinderartsen (AAP) raadt aan om minimaal één jaar borstvoeding te geven en daarna door te gaan zolang moeder en kind dat willen (1998). En Unicef (Innocenti Declaration) ziet het liefst dat een kind in ieder geval twee jaar de borst krijgt (1992).

Sophie Rose

Sophie Rose is wel erg overtuigd van de kracht van borstvoeding. De 40-jarige Britse geeft haar zoontje van vier nog steeds elke dag de borst en dat zet ze regelmatig op haar eigen Youtube-kanaal, dat al meer dan 15.000 subscribers heeft. Daarmee wil ze andere moeders aanmoedigen om hetzelfde te doen.

Als je tijd hebt, surf eens naar “Sophie’s Joy Breastfeeding Mama” op Youtube. Je vindt er allerhande video’s van Sophie Rose met haar zoon Shaye. Rose werd geboren in Blackpool maar woont al een tijdje met haar partner Danny in Thailand. In één van haar meest recente video’s pleit ze voor het doorbreken van het taboe rond borstvoeding aan oudere kinderen.

“Ik wil dat andere moeders ook het zelfvertrouwen krijgen om hun kinderen borstvoeding te blijven geven”, stelt Rose in de video ‘My mission, in short’. “Ik wil ook dat moeders zich niet beschaamd voelen en dat ze weten dat ze het kunnen doen waar en wanneer ze willen. Zonder negatieve commentaren of angst. Borstvoeding geven aan oudere kinderen is belangrijk. Naast de kracht van melk geef je ze ook het fysieke gevoel dat je er bent voor ze.

“Ik ben soms verbaasd over de negatieve commentaren die ik krijg op mijn video’s. Dat mensen nog zo’n afkeer kunnen hebben tegenover iemand die haar kind borstvoeding geeft en dat op Youtube zet. Ik blijf video’s maken, dan weten andere moeders dat het OK is”, weet Rose. “Mijn vrienden vinden het allemaal geweldig, maar anderen zien het als porno of exibitionisme. Dat is een gevolg van onze cultuur, waarin een borst aanzien wordt als iets sexueel. Maar zo zie ik mijn voedingen van Shaye helemaal niet. Het is een leuk gevoel maar geen sexuele handeling”.

Rose deelt ook regelmatig het bed met haar zoon, geeft hem thuis les en voorziet een veganistisch dieet voor hem. “Ik geef Shaye zo lang als ik kan borstvoeding. Dat is het doel. Ik weet dat zijn zin ooit afneemt en fysiek gezien is het onmogelijk om de borst te geven aan kinderen van zeven à acht jaar. Maar ik zou er geen schrik voor hebben om hem op zijn 18e nog borstvoeding te geven, als hij naar de universiteit gaat!”

 

Bronnen

https://www.goedgevoel.be/happy-spring/mijn-zoon-is-4-maar-ik-ga-hem-nog-jaren-de-borst-geven-dit-taboe-moet-de-wereld-uit~a200ec6a

http://www.hbvl.be/

https://www.borstvoeding.com/artikelen/kindjeaandeborst/peuter-voeden/borstvoeding-voor-een-peuter.html

http://www.limburger.nl/cnt/dmf20161108_00028445/moeder-blijft-zoontje-borstvoeding-geven-tot-zijn-18e-als-het-kan

https://www.kindengezin.be/voeding-en-beweging/borstvoeding/hoe-geven/hoe-lang/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge