1 op 3 senioren wil geen relatie zonder seks

Vrouwen zijn kieskeurig in hun sekspartner
Backpackers in Australië en toevallige seks

Photo by Kristina Paparo

Wie denkt dat seksualiteit verdwijnt bij het ouder worden, heeft het grondig mis. Een enquête van website Elitedating bewijst dat ook 60-plussers veel belang hechten aan seks. 92 procent vindt het erg belangrijk, en één derde zou zelfs geen relatie kunnen hebben zonder seks.

Elitedating neemt in de enquête enkele clichés over senioren en seksualiteit op de korrel. “Fysiek genot is niet exclusief voor jongeren”, klinkt het. Voor 92 procent van de 60-plussers is seks in een relatie immers belangrijk tot zeer belangrijk. Ook de behoefte eraan neemt niet af: 67 procent van hen zegt dat dit min of meer gelijk blijft, ongeacht de leeftijd. Ook romantiek blijft belangrijk bij senioren: 71 procent van de senioren gelooft in liefde op het eerste gezicht, alleen is het niet gemakkelijk om andere singles te ontmoeten die ze aantrekkelijk vinden.

Er is wel een verschil tussen mannen en vrouwen: tot zestigjarige leeftijd vinden vrouwens volgens Elitedating seks belangrijker dan mannen in een relatie. Eens die leeftijdsgrens bereikt wordt, is het echter andersom: oudere mannen hebben zelfs een hoger libido dan jongere mannen.

Er is verder nog goed nieuws: seks wordt écht beter met de leeftijd, zegt 91 procent van de singles boven de 60.

Seks kan met het ouder worden fijner worden. Je gaat elkaar opnieuw ontdekken. Als je meer van andere dingen van het leven kunt genieten omdat je er de tijd en de mogelijkheden voor hebt, kan de seksualiteit ook weer opbloeien. Er zijn krachten weggevallen die belemmerend kunnen zijn, zoals de drang om nageslacht te verwekken. Dat hoeft niet meer. En de biologische mannelijke machoneiging om te veroveren, niet tevreden te zijn met je eigen partner en maar steeds nieuwe relaties te zoeken, kan afnemen. Nu is dat laatste niet alleen gekoppeld aan het zaaien van het zaad – wat niet meer aan de orde is – maar zit het soms ook in het karakter. Maar zelfs dan kan er een soort ontspanning ontstaan als het niet meer ‘hoeft’. Je hebt jezelf nu wel genoeg bewezen op dat gebied.

Bij ouderenseks blijven de andere kanten over: de intimiteit, de geborgenheid, de vertrouwdheid, de acceptatie van het lichaam van jezelf en de ander, wat betekent dat je niet meer onzeker hoeft te zijn of je wel ‘mooi’ bent. Het lichaam is een instrument voor het gevoel, mooi of niet. Gevoel bij jezelf en ook gevoelopwekkend voor de ander.

De man heeft soms geen erectie meer, de vrouw heeft een gevoelige en droge vagina.[ Maar seksualiteit is meer dan een actie van de genitaliën. Je kunt elkaar strelen en dat kan heel fijn zijn. Je hebt geluk als je altijd al veel geknuffel en hartelijkheid gekoppeld hebt aan de seksuele handelingen, want die warmte gaat natuurlijk door en kan nog een heel mooie tijd geven.

En als je het niet gewend bent, is er niets tegen om het warm aanraken van elkaar alsnog te ontwikkelen, als je tenminste vriendelijke gevoelens voor elkaar hebt. Meestal zijn de vrouwen hierin de initiatiefnemers, maar de mannen waarderen het wel!

Aangeraakt worden, gestreeld worden kan een zo’n diepe behoefte zijn dat men daar apart iets voor gaat organiseren. Er zijn bijvoorbeeld de knuffelparty’s. Mensen in pyjama strelen en koesteren elkaar urenlang, maar zonder seks. Het gaat om aaien, strelen, vastpakken, wiegen en tegen elkaar aanliggen of staan.

Seksualiteit betekent dat je samen een eenheid vormt, meer ‘een’ dan door welke andere handeling ook. Het betekent niet dat het elke keer tot een diepe ervaring komt, want seks voor de gezelligheid betekent ook veel. Het is een band die je samen hebt die met niets te vergelijken is.

Bronnen

http://www.goedgevoel.be/gg/nl/602/Sekscijfers/article/detail/2330180/2015/05/20/1-op-3-senioren-wil-geen-relatie-zonder-seks.dhtml

https://www.50pluswereld.nl/seks-kan-met-het-ouder-worden-fijner-worden/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge