Fietsen goed voor de seks?

Grootte doet er wel toe bij one night stands
Ook in rusthuis behoefte aan seks
fietsn

Bron pixabay.com

Fietsen verbetert volgens Brits onderzoek de kwaliteit van het seksleven.  Dat schrijft Daily News 724 op basis van een onderzoek dat werd uitgevoerd door een Brits fietsverhuurbedrijf.

Bijna 90 procent van de 2.500 deelnemers aan het onderzoek, is van mening dat ze door van het werk naar huis te fietsen, de stress van het werk achter zich kunnen laten en daardoor een beter humeur hebben als ze thuiskomen.

Ze hebben daardoor meer aandacht voor hun partner, vrienden en familie. Ruim 65 procent van de deelnemers zegt door het fietsen een betere relatie te hebben met hun echtgenoot en 39 procent denkt door het fietsen zelfs een beter seksleven te hebben.

De nieuwssite Dailynews724 schrijft over het onderzoek. 89 procent van de mensen die naar hun werk fietsen stelt dat het dagelijkse ritje hen in staat stelt om de werkdag goed van zich af te kunnen zetten. Dat zorgt weer voor een beter humeur thuis. Want 66 procent van de ondervraagden stelt dat hun relatie door te gaan fietsen is verbeterd.

Ook de baas kan blij zijn met werknemers die op de fiets komen. De helft van de ondervraagde mensen stelt door fietsen productiever te zijn geworden. 82 procent ervaart bovendien minder werkstress. En ook leuk: fietsen zorgt voor nieuwe ideeën. Veel ondervraagden gaven aan hun beste ideeën te hebben wanneer ze op hun tweewieler zitten.
En er zijn nog meer redenen dan die befaamde bewegingsnorm om na te denken over een dagelijks fietstochtje. In Nederland, hét fietsland bij uitstek, wordt weleens gesteld dat fietsen als medicijn kan dienen, en gelijk hebben ze. Meerdere studies hebben al uitgewezen dat fietsen een goede invloed uitoefent op je gezondheid, en dat op de meest uiteenlopende vlakken: zo verkleint het je kans op overgewicht of een te hoge cholesterol en vermindert het ook het risico op hart- en vaatziekten en bijvoorbeeld diabetes. De bewegingsvorm heeft bovendien als voordeel dat hij je gewrichten niet belast, waardoor hij heel weinig kwetsuurgevoelig is. Wie dertig minuten per dag beweegt zou bovendien het risico op bepaalde vormen van kanker, zoals darmkanker en baarmoederhalskanker, kunnen verkleinen.

En daarbij stopt het niet: naast je fysieke gezondheid zou ook je mentale weerbaarheid wel varen bij regelmatige fietstochtjes. Mensen die voldoende bewegen hebben namelijk over het algemeen een beter psychisch welbevinden en lopen ook minder risico op een mentale dip of zelfs een depressie. Wie toch kampt met een depressie zou bovendien beter herstellen wanneer beweging een onderdeel van de behandeling vormt. Méér dan redenen genoeg dus om je tweewieler weer van onder het stof te halen!

Het voordeel van fietsen is bovendien dat iedereen het kan, zij het soms mits wat aanpassingen aan de fiets. Maar ook bijvoorbeeld voor mensen die kampen met astma kan fietsen een goede optie zijn, gezien fietsen een aërobe activiteit is die je lichaam van voldoende zuurstof voorziet en een bewegingsvorm is met een matige intensiteit.
Stress

Daarnaast denkt de helft van de deelnemers dat ze op hun werk beter presteren door vaker te fietsen en 82 procent zegt minder last te hebben van stress. Een derde voelt zich creatiever, omdat ze tijdens het fietsen vaak goede ideeën krijgen.

Ook nadelen voor seks?

Rik van Lunsen, hoofd van de afdeling Seksuologie van het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) vindt: „Lekker sporten is goed voor je welbevinden, en dat is goed voor alles.” Maar als het om veel fietsen gaat, is hij minder positief. Sterker: volgens hem zijn er alleen wetenschappelijke onderzoeken bekend die een negatieve relatie tussen seks en fietsen aantonen.

“Ten eerste is er de druk op het perineum, het stukje tussen de balzak en de anus, of de vagina en de anus. Door veel te fietsen kun je daar zenuwbeschadigingen oplopen, wat erectiestoornissen bij mannen veroorzaakt, en pijn bij seks voor vrouwen.”

Ook het permanente aanspannen van de bekkenbodem kan problemen opleveren, legt Van Lunsen uit: “Die groep spieren is voor fietsers, maar ook voor marathonlopers, turners en ballerina’s, moeilijk te ontspannen, terwijl er voor de seksualiteit belangrijke structuren door naar beneden lopen.”

En er zijn meer risico’s, zoals te lezen is in het boek Sport en Seks (2011) van uroloog Mels van Driel. Hij schrijft over een mountainbiker die na een val op de stang een scheurtje in een slagader in zijn penis opliep, en anderhalf jaar lang met een erectie zat.

Verminderde vruchtbaarheid is volgens Van Driel sowieso een ‘typisch wielrennerskwaaltje’. De balzak moet immers krimpen en uitzetten naar gelang de buitentemperatuur, maar zit in een wielrenbroek opgesloten tegen het warme lichaam. Bovendien kan de combinatie van wrijving, zweten en die strakke broek leiden tot huidirritatie, zweetklierontsteking en steenpuisten. Tot wel drie centimeter groot.

Voor vrouwen zijn de gevolgen niet minder ernstig. Een voorkomende afwijking bij fietsende vrouwen is een verstoring van de lymfedrainage, waardoor een van de schaamlippen totaal vervormd raakt. Ook wel de ‘bicyclist’s vulva’ genoemd.
Als het gaat om seksuele problemen bij sporten, schrijft Van Driel, staat wielrennen ruimschoots op nummer één.

Een regelmatig fietstochtje verbetert het seksleven van mannen met hartklachten stelt een ouder onderzoek uit 2001. Uit een onderzoek van het Lancisis Heart Institute in Ancona, Italië, blijkt dat regelmatige beweging naast verbetering van het seksueel functioneren ook een verhoging van de kwaliteit van leven tot stand brengt. Deze resultaten zijn op 12 november bekendgemaakt op de American Heart Association Scientific Sessions 2001.

Bron : www.pixabay.com

Voor het onderzoek oefenden 30 mannen met chronische hartklachten veroorzaakt door ischemische hartziekte, acht weken lang driemaal per week één uur op een hometrainer. Een controlegroep bestaande uit 29 mannen deed dit niet. Na de trainingsperiode bleek dat de verwijding en versmalling van de brachiale ader als gevolg van veranderingen in de bloedstroom bij de fietsende groep significant waren verbeterd in vergelijking met de controlegroep. Volgens de onderzoekers is het waarschijnlijk dat ook andere vaten in het lichaam deze positieve effecten ondervonden.
Door middel van vragenlijsten is het seksueel functioneren en de kwaliteit van leven onderzocht. De sexual activity profile (SAP) bevat vragen over drie onderdelen van het seksleven: de relatie, de kwaliteit van de erectie en het persoonlijk welbevinden.

Met behulp van de Minnesota living with heart failure-vragenlijst is de quality of life (QOL) onderzocht. Zowel de SAP als de QOL verbeterde significant bij de fietsende patiënten.Vanwege de beperkte omvang van de onderzoeksgroep zijn de uitkomsten te beschouwen als voorlopige resultaten.

Bronnen

http://www.medischcontact.nl/archief-6/Tijdschriftartikel/03868/Fietsen-goed-voor-de-seks.htm

http://www.nu.nl/overig/3861385/fietsen-goed-seksleven.html

http://www.nrc.nl/nieuws/2014/09/01/fietsen-is-goed-voor-het-seksleven

http://www.goedgevoel.be/gg/nl/285/Fietsen/article/detail/1275415/2011/06/07/Fietsen-is-de-ideale-sport.dhtml

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge