Fruit eten tegen prostaatkanker

Kanker kan probleem vormen voor relaties
Tamponspel moet menstruatie bespreekbaar maken

congerdesign / Pixabay

In de Westerse landen is prostaatkanker de meest voorkomende kanker bij mannen en op longkanker na, de frequentste oorzaak van aan kanker gerelateerde overlijdens bij mannen.

De vroegtijdige opsporing van prostaatkanker is de laatste jaren vergemakkelijkt door de ontwikkeling van de zgn. PSA-test. De test bestaat uit een eenvoudige bloedafname, die kan uitgevoerd worden door de huisarts, en het meten van het prostaat specifiek antigen (PSA) in het bloed. Een toename van de PSA duidt op een verhoogd risico voor de ontwikkeling van prostaatkanker.

Mannen vanaf 50 jaar zouden, naast het klassiek rectaal toucher, deze eenvoudige opsporingsmethode regelmatig kunnen laten uitvoeren. Vroegtijdig onderzoek is zeer belangrijk omdat de kans op complete genezing in grote mate afhangt van het zo vroegtijdig mogelijk ontdekken van de ziekte in zijn beginstadium. Wat de redenen voor het ontstaan van de aandoening betreft wijzen gegevens naar zowel erfelijke als omgevingsfactoren (vooral de eetgewoonten).

Prostaatkanker komt het meest voor bij Europeanen en Amerikanen, het minst bij Aziatische bevolkingsgroepen zoals Japanners, Chinezen, … voor zover deze in hun geboorteland leven. Indien deze echter naar Amerika migreren neemt hun risico in belangrijke mate toe. De laatste jaren is het risico op prostaatkanker eveneens toegenomen in Japen, dit door het invoeren van Westerse eetgewoonten. Ons Westers dieet staat bekend als rijk aan dierlijk vet en proteïnen en arm aan vezels, dit in tegenstelling met de Aziatische gemeenschappen waar de voeding bijzonder rijk is aan zetmeel, groenten, vruchten met een hoog vezelgehalte en weinig dierlijke vetten. Naast het verbruik van vet en vezels is het voornaamste verschil tussen een Westers en Aziatisch voedingspatroon het verbruik van soja.

Hoe het risico verkleinen?

Soja-isoflovonoïden

De gunstige effecten van soja worden toegekend aan de grote hoeveelheid insoflovonoïden die het bevat (vnl. genisteïne, daidzeïne en glyciteïne). Zo wordt het gemiddeld verbruik van deze isoflovonoïden in de Aziatische landen op 50 tot 100 mg per dag geraamd. De gemiddelde Westerling verbruikt er nauwelijks enkele milligrammen per dag van.

Selenium

Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek wijst erop dat selenium een belangrijke rol kan spelen in kankerpreventie bij de mens.

Vitamine E

De vroegtijdige diagnose van prostaatkanker is belangrijk. Een preventieve aanpak tegen prostaatkanker zou kunnen bestaan uit een beperking van het verbruik van dierlijk vet en eventueel het gebruik van voedingssupplementen zoals vitamine E, selenium en isoflovanoïden.

 

Bronnen

http://www.bristol.ac.uk/news/2014/august/tomatoes-prostate-cancer.html

http://www.jessazh.be/deelwebsites/urologie/prostaat–externe-genitalia–incontinentie/prostaat/kwaadaardig-gezwel/prostaatkanker-en-voeding

https://www.gezondheidsnet.nl/prostaatklachten/zo-houd-je-je-prostaat-gezond

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge