Helft van 50 plussers heeft nog maar zelden seks

Seks bij ouderdom en mentale aftakeling?
Elke dag ejaculeren beschermt tegen prostaatkanker

Bron Wikimedia Commons.

NOS meldt dat ruim de helft van de vijftigplussers met een relatie nog maar zelden tot nooit seks heeft. Bij alleenstaande ouderen is dat percentage bijna 70 procent.

Hoewel er veelvuldig over wordt gesproken, is seks onder senioren een uitzondering. De seksuele activiteit neemt al vrij voeg af, boven de vijftig beweegt de curve zich naar beneden.

Dat is gebleken uit een enquête onder 1100 vijftigplussers. Meer dan de helft van deze leeftijdsgroep heeft zelden tot nooit seks, dat geld took voor mensen met ene partner. Voor alleenstaanden is het de sksuele activiteit nog aanzienlijk lager.

Het seksuele contact neemt af door impotentie, overgangsklachten en andere gezondheidsproblemen. Onvoldoende Zo’n 40 procent van de ouderen met een partner geeft hun seksleven een onvoldoende, toch zoekt maar slechts 16 procent hulp. De enquête werd gedaan voor een nieuw opinieprogramma van omroep MAX. In totaal hebben 1.296 panelleden van 50 jaar of ouder aan het onderzoek meegewerkt.

In het algemeen wordt aangenomen dat seks voor senioren gezond is, onder meer voor het voorkomen van hart- en bloedvaatproblemen. Hartinfarcten en beroertes blijken voorkomen te kunnen worden door seks wanneer die regelmatig plaatsheeft. “One-night-stands” en soortgelijke onregelmatige activiteiten zijn dan weer minder gezond omdat zij teveel een piekbelasting voor het lichaam vormen.

Dat blijkt uit een enquête onder elfhonderd vijftigplussers.
Het merendeel van de ondervraagden zegt geen zin meer te hebben in seks, dat hoort volgens hen bij het ouder worden. Het seksueel contact neemt af door impotentie, overgangsklachten en andere gezondheidsproblemen.

Onvoldoende

Zo’n 40 procent van de ouderen met een partner geeft hun seksleven een onvoldoende, toch zoekt maar slechts 16 procent hulp. De enquête werd gedaan voor een nieuw opinieprogramma van omroep MAX.
Dit resultaat staat haaks op wat eerder werd gedacht, namelijk dat juist ouderen seksueel actief zijn. Het is niet duidelijk of de 1100 ondervraagden representatief zijn voor de gehele groep 50plussers in Nederland.
Oudere mensen hebben geen seks en worden niet meer verliefd, dat is wat iedereen denkt. Maar niets is minder waar.

Taboe

Er lijkt een taboe te zitten op het idee dat ook ouderen seks hebben of verliefd raken. Dat blijkt uit een gepubliceerd onderzoek door de universiteit van Gotenburg in Zweden. Deed in 1971 slechts 1 op de 10 van de getrouwde vrouwen op haar 70ste aan seks, dertig jaar later is dat toegenomen tot ruim 3 op de 10 vrouwen. Bij de getrouwde mannen steeg dit aantal van bijna 5 naar ruim 6 op de tien.

Bronnen

http://50plusje.blogspot.be/2011/06/helft-van-50-plussers-heeft-nog-maar.html

https://www.nationalehulpgids.nl/nieuws/seks-onder-senioren-uitzondering/

http://nos.nl/artikel/245730-helft-ouderen-heeft-zelden-seks.html

https://www.express.co.uk/life-style/health/647027/revealed-sexual-habits-of-older-people-sex-at-65-sex-at-85

http://www.nytimes.com/2007/08/22/health/22iht-22sex.7216942.html

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge