Mannen van boven de 85 zijn seksueel nog actief

Meeste mensen houden niet van orale seks
Energiedrankjes zetten aan tot meer en onveilige seks

Ruim een kwart van de mannen van 85 jaar of ouder had het afgelopen jaar nog seks. Bij de vrouwelijke leeftijdgenoten 18is dat met 10% een stuk minder……

older adult, dance, couple

MFranciscr (CC0), Pixabay

Hoe is het met je libido gesteld op je 85ste? Op die vraag komt het International Longevity Centre met een antwoord. Het centrum bevroeg verschillende Britse senioren.

De conclusie: meer dan een kwart van de mannen ouder dan die leeftijd gaf aan het afgelopen jaar nog seks te hebben gehad. Hun vrouwelijke evenknieën scoorden opvallend minder: daar gaf slechts een op de tien toe nog een actief seksleven te hebben.

De onderzoekers stelden ook vast dat beide geslachten met ouder worden niet alleen minder seks hebben, ook denken ze steeds minder aan de daad. Het verschil tussen mannen en vrouwen is wat dat betreft weer opmerkelijk. Waar in de leeftijdsgroep van 81 tot 85 nog 20 procent van de mannelijke bevraagden aangeeft wekelijks aan seks te denken, doet bij vrouwen van hun leeftijd dat haast niemand meer.

Het is niet verrassend dat beide geslachten bij de ouderen aangeven dat met het ouder worden de frequentie van seks minder wordt en ook het denken aan erotiek afneemt.

Toch gaat dit niet voor alle 85 jarigen op. Seks eindigt bij de meeste mensen op de leeftijd van 70 jaar, zo blijkt uit een studie waarvan de resultaten gepubliceerd werden in het British Medical Journal. De conclusies van het onderzoek lijken enigszins in tegenstelling te staan tot een algemene veronderstelling dat mensen tot op zeer late leeftijd seks hebben. Uiteraard zijn er ook de uitzonderingen die de regel bevestigen, sommige mensen hebben nog tot op zeer late leeftijd seks.

Het onderzoeksteam van de University of Chicago kwam nog tot andere opmerkelijke vaststellingen. Zo duurt het seksleven van vrouwen korter dan dat van mannen. Mannen met een leeftijd van 30 jaar mogen nog een gemiddelde leeftijd van 35 jaar van seksuele activiteiten tegemoet zien, bij vrouwen is dat maar 31 jaar. Het onderzoek is gebaseerd op rondvraag bij 3.000 mensen.

De cijfers mogen niet zonder meer geëxtrapoleerd worden, zoals bijkomend onderzoek blijkt. Mannen met een leeftijd van 55 jaar zouden nog een gemiddeld seksleven van 15 jaar voor de boeg hebben, bij vrouwen is dat maar 10 jaar. Naar de reden van deze verschillen hadden de onderzoekers het gissen, op het eerste gezicht waren er geen duidelijke verklaringen beschikbaar. In ieder geval speelt de factor gezondheid een rol in het seksleven.

Mannen en vrouwen die in goede gezondheid verkeerden, waren bijna twee keer zo veel geïnteresseerd in sex als mensen die ziek waren of in minder goede conditie verkeerden. Opvallend was dat mannen meer jaren van seksuele activiteit vanwege gezondheidsredenen verloren als vrouwen. Volgens de onderzoekers kan dit worden geïnterpreteerd als een oproep tot de mannen om gezonder te gaan leven.

Het onderzoek uitgevoerd door een team onder leiding van Stacy Tessler Lindau maakte gebruik van data uit de periode 1995-1996, toen een groep proefpersonen in de leeftijd tussen 24 en 75 jaar werd onderzocht, en van een groei van nogmaals 3.000 mannen en vrouwen in de periode 2005-2006. Bij laatstgenoemde proefgroep bedroeg de leeftijd 57 tot 85 jaar. Een opvallende vaststelling was dat mannen meer kansen hadden om seksueel actief te blijven dan vrouwen. De mannen waren over het algemeen meer tevreden over de kwaliteit van seks op oudere leeftijd en legden er ook meer interesse voor aan de dag. Waarom dit zo, moet het onderwerp van verder onderzoek worden.

De kloof tussen mannen en vrouwen was het grootst in de leeftijdscategorie tussen 75 en 85 jaar. In die leeftijdscategorie was ongeveer 40% van de mannen nog altijd seksueel actief, tegenover slechts 17% van de vrouwen. Dit verschil kon door de onderzoekers niet worden verklaard.

Bronnen

http://seks.blog.nl/onderzoek/2016/02/18/vooral-veel-mannen-van-boven-de-85-zijn-seksueel-nog-actief

http://www.demorgen.be/wetenschap/kwart-mannen-boven-85-heeft-actief-seksleven-bc2342a4/

http://www.gezondheidsweb.eu/sex/sex-eindigt-bij-de-meeste-mensen-op-de-leeftijd-van-70-jaar

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge