Ouderen met actief seksleven blijven langer gezond

Seksbeleving na bevalling
Vrouwen bereiken seksuele piek op 30 jaar

coombesy (CC0), Pixabay

Genieten van seksualiteit kan tot op hoge leeftijd. Onderzoek toont aan dat in België ruim 80% van de koppels boven de 50 seksueel actief is. Ook is de meerderheid van de 50-plussers best tevreden over zijn of haar seksleven.

Zowel vijftigers als tachtigers zijn vijftigplussers, maar er zit wel meer dan een generatie leeftijdsverschil tussen. Dé seksualiteit van de vijftigplusser bestaat dus niet. Ook individueel zijn er uiteraard heel wat verschillen die de seksualiteitsbeleving bepalen: veel of weinig behoefte aan seks, veel of weinig met seks geëxperimenteerd, een vrije seksuele opvoeding genoten of opgezadeld met een aantal taboes.
Deze veranderingen betekenen geenszins het einde van een boeiend seksleven. Bijna 90% van de 50 tot 70 jarigen zetten vandaag de dag hun seksleven voort, terwijl dit in 1970 slechts 53% was. Hoewel er een daling in de seksuele activiteit optreedt, hoeft dit geen afname in de tevredenheid te betekenen.

Opvallend is dat de kwaliteit van het liefdesleven wel schijnt samen te hangen met de kwaliteit van het seksleven voor deze veranderingen. Mensen die tevreden zijn over hun seksleven blijven dit gemiddeld ook nà deze veranderingen. Ook al loopt het wel eens mis, mensen kunnen gemakkelijker relativeren: “Ik ben wel niet klaargekomen, maar ik heb wel genoten”, “De erectie viel weg, maar we hebben verder fijn geknuffeld en gestreeld.”

Ouderen met een actief seksleven behouden betere mentale vaardigheden dan leeftijdgenoten die geen actief seksleven meer hebben. Uit ouder onderzoek van de University of Coventry bleek reeds dat een actief seksleven goed is voor de fysieke gezondheid. Een vervolgstudie toont nu aan dat seks een positieve invloed heeft op het gebied van mondelinge vaardigheden en het visueel vermogen.

De wetenschappers van de universiteiten van Coventry en Oxford publiceerden hun bevindingen in The Journals of Gerontology.

73 mensen tussen de 50 en de 83 jaar moesten noteren of ze in het voorgaande jaar nooit, maandelijks of wekelijks seks hadden en moesten ook vragen beantwoorden over hun algemene gezondheid en levensstijl. Vervolgens werden hun hersenfuncties gecontroleerd op punten zoals aandacht, geheugen, mondelinge vaardigheden, taal en visueel vermogen.

Op het gebied van mondelinge vaardigheden en visueel vermogen haalden de mannen en vrouwen met het meest actieve seksleven de beste resultaten. Op de andere onderdelen merkten de onderzoekers geen verschil, aldus hoofdauteur dr. Hayley Wright van Coventry.

Uit onderzoek van de Duitse Rostock University blijkt dat zeventigers met een gezond seksleven minder vaak kampen met geheugenverlies en verwarring.

De onderzoekers interviewden 170 mensen tussen de 63 en 75 jaar. Ze vroegen hoe actief ze waren in het dagelijks leven en of ze een bevredigend liefdesleven hadden.

Daarnaast ondergingen de deelnemers neuropsychologische test waarin gekeken werd naar hun geheugen, oplettendheid en executieve functies. Executieve functies hebben te maken met het controleren en aansturen van gedrag.

“Het resultaat laat duidelijk zien dat tot op hoge leeftijd actief blijven – en daar hoort ook seks bij – helpt om je cognitieve vaardigheden actief te houden”, zegt Peter Kropp.

Gepasseerd station

Uit het onderzoek bleek ook dat maar 57 procent van de 63-jarigen tevreden is met zijn seksleven. Bij 75- jarigen stijgt dit percentage naar 70. Kropp zegt dat de gemiddelde 20-jarige denkt dat seks al een gepasseerd station is op je 50e. Vijftigers denken dat ze nog tot hun 80e vrijen.

Kropp hoopt dat deze studie laat zien dat seks op hoge leeftijd niet alleen mogelijk is, maar je ook mentaal fit houdt. Als stellen fysiek niet meer in staat zijn tot vrijen, blijft intimiteit van belang. “Elkaars hand vasthouden of een liefdevolle blik is net zo belangrijk”, aldus Kropp

Bronnen

http://www.seniorennet.be/redactie/artikel/69/genieten-van-seks-na-je-50ste

https://www.libelle.nl/lekker-in-je-vel/seks-op-hogere-leeftijd-is-goed-brein

https://www.nu.nl/wetenschap/2736679/seks-houdt-geheugen-jong.html?redirect=1

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge