Ouderen vrijen meer onveilig

Vrijen tijdens en na menopauze is goed voor gezondheid
Tampons versus menstruatiecups

Wereldwijd neemt het aantal 50-plussers met een soa enorm toe. In Nederland en

oudere

Bron imgrum.net

Vlaanderen is sprake van een stijging in alle leeftijdsgroepen.

Uit onderzoek blijkt dat dit aantal in Groot-Brittannië de afgelopen tien jaar is verdubbeld, net als in de VS en Canada. In Nederland is geen sprake van een verdubbeling.

Grote zorgen zijn er over de groeiende groep ouderen met hiv.

Je bent nooit te oud voor seks, zo bewijzen 60-plussers. Zij blijken nog erg actief tussen de lakens, sterker nog: seks wordt belangrijker geacht dan men denkt. Elkaar grondig leren voordat je samen het bed deelt is bij 60-plussers niet meer aan de orde. Zo past twee derde voor een relatie wanneer de partner het eerste half jaar geen lichamelijke omgang wil. Seks hoort dus meteen al bij de relatie. Wellicht denken ze dat ze niet meer zoveel tijd hebben en dat je er beter nu al van geniet dan uitstellen.

Jongeren (18-24 jaar) hebben meer geduld: slecht 37% zou de relatie eindigen als men geen seks zou hebben in de datingperiode. Dat blijkt uit een ondervraging van onlinedatingwebsite TWOO bij haar leden.

Ouderen blijken nog erg actief tussen de lakens, sterker nog: seks wordt belangrijker geacht. Elkaar grondig leren voordat je samen het bed deelt is bij 60-plussers niet meer aan de orde.

Online daten zit ook in de lift bij babyboomers en is populair om een bedpartner te vinden. Iets meer dan de helft (58%) heeft al seks gehad met iemand die ze via het internet hebben leren kennen. Gemiddeld duurt het 3 tot 5 dates voor 60-plussers bereid zijn om seks te hebben met iemand. Verrassend: binnen de leeftijdscategorie 18 tot 24 jaar, heeft ‘slechts’ 49% seks gehad met iemand die ze online hebben ontmoet.

No safe sex
Voorlichtingscampagnes rond veilig vrijen richten zich voornamelijk op jongeren. Nochtans is er bij 60-plussers ook werk aan de winkel. Ouderen zijn onverbiddelijk voor anderen als het op soa’s aankomt, maar nemen het zelf niet zo nauw met voorbehoedsmiddelen.

Een overgrote meerderheid (80,5%) wil niemand daten met een soa-verleden, maar treft weinig maatregelen om de risico’s te beperken:

– Amper 17% van de 60 plussers gebruikt altijd bescherming
– Slechts 20% van de 60 plussers bespreekt altijd de risico’s op soa’s voor
ze seksueel contact hebben
– 37% van de 60 plussers laat zich enkel testen wanneer ze zich specifiek
zorgen maken (37%)
– 58% heeft nooit condooms bij
– De helft van de 60 plussers wil niet te veel details over bed verleden van hun partner

Taboe?
Ouderen zijn niet volledig blind voor de risico’s die onveilig vrijen met zich meebrengt. 67% is zelfs bereid om een soa-test te doen indien de partner dat wenst. 60-plussers zien het belang van voorlichting in, hoewel dit zich niet uit in bed. De helft neemt het voorkomen van soa’s niet serieus.

Voorlichtingscampagnes rond veilig vrijen richten zich voornamelijk op jongeren, maar die jongeren zouden hun (groot-)ouders feitelijk op hun beurt moeten voorlichten. .

Het is de generatie van voor de AIDS en zij zijn niet gewend aan condoomgebruik, dus laten zij condooms vaak links liggen. Gevolg: de geslachtsziektes nemen toe bij mensen die eigenlijk beter zouden moeten weten. 4 op de 5 mensen tussen de 50 en 90 zijn nog steeds seksueel actief. De toename van soa’s onder ouderen komt door het grote aantal scheidingen en de toegenomen populariteit van internetdaten. Ouderen zien zichzelf echter niet als doelgroep voor de veilig-vrijen-campagnes. Ook wel omdat er niet direct een angst is voor ongewenste zwangerschap en omdat ze niet gewoon zijn om condooms te gebruiken.

Bronnen

http://seks.blog.nl/lustig/2016/10/01/ouderen-hebben-qua-seks-minder-geduld-dan-jongeren-maar-vaak-de-rubbertjes-niet-in-huis

http://www.goedgevoel.be/gg/nl/10/Seks-en-Relaties/article/detail/2892254/2016/09/30/60-plussers-nemen-het-niet-zo-nauw-met-veilige-seks.dhtml

https://www.bndestem.nl/overig/50-plussers-vrijen-steeds-vaker-onveilig~ab172f41/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge