Postmenopauzale patiënten willen praten over seks en veroudering

Luchtvervuiling en erectieproblemen
Seks bij 45 plus

congerdesign / Pixabay

“Picasso had seks tot hij 95 was, maar raad eens? Na de overgang, vrouwen niet.”

Oudere vrouwelijke patiënten met een laag libido zijn op zoek naar meer informatie over wat normaal is met betrekking tot seksualiteit en veroudering, en ze willen erover praten met hun providers, aldus onderzoeker Thomas.

Deze vrouwen zijn nieuwsgierig om te weten wat normaal is met betrekking tot verlangen en veroudering, en maken zich zorgen over het effect dat een laag libido kan hebben op romantische relaties en hun eigen zelfbeeld, meldde Holly Thomas, MD, van het University of Pittsburgh Medical Center in Pittsburgh.

“Vrouwen willen meer hoogwaardige, accurate informatie over wat normaal is en meer mogelijkheden om met deze zorgverleners en hun leeftijdsgenoten over deze kwesties te praten”, zei ze tijdens een presentatie op de jaarlijkse bijeenkomst van de North American Menopause Society. “Seks is belangrijk voor deze vrouwen … en ze uitten de wens om terug te dringen tegen een samenleving die hen vertelt hun seksualiteit te onderdrukken, dat ze niet seksueel mogen zijn als een vrouw ouder dan 60 jaar.”

Thomas zei dat eerder kwantitatief onderzoek heeft gesuggereerd dat tot 75% van de oudere vrouwen een laag libido rapporteert, maar slechts een fractie van deze vrouwen zal behandeling zoeken, omdat ze veranderingen in het libido beschouwen als onderdeel van normaal ouder worden of “gewoon niet significant genoeg om te zoeken naar zorg.”

Thomas deelde de resultaten van haar kwalitatieve onderzoek, dat 15 één-op-één interviews en drie kleine focusgroepen van oudere vrouwen omvatte, die het afgelopen jaar nog seksueel actief waren met een partner en die positief scoorden op “hinderlijk laag libido. ”

Deze vrouwen waren gemiddeld 63 tot 65 jaar oud, de meerderheid was getrouwd of samenwonend met een partner en een grote meerderheid was blank. Slechts één vrouw meldde iets anders dan heteroseksuele seks.

Gedurende de presentatie deelde Thomas citaten van deelnemers aan haar onderzoek die het best hun gevoelens over seksualiteit en veroudering illustreerden, waaronder een vrouw die zei: “er is geen boek over seksuele functie en veroudering en daar is waarschijnlijk niet genoeg discussie over, punt.”

Een andere vrouw zei: “Picasso had seks tot hij 95 was, maar raad eens? Na de overgang doen vrouwen dat niet. Dus sla jezelf niet in elkaar, accepteer dit gewoon.”

Thomas voegde eraan toe dat vrouwen het gevoel hadden dat weten wat normaal was, hen zou helpen om te beslissen of ze hun lage libido zouden accepteren of bestrijden – dat wil zeggen, behandeling zoeken. Een minderheid van vrouwen was ofwel niet verontrust door hun lage libido of zag het zelfs als een positief om niet zoveel “mentale energie” aan seks te hoeven wijden als ze ouder werden. Maar de meesten maakten zich zorgen over het effect dat hun lage libido zou kunnen hebben op hun romantische partners, hun eigen zelfbeeld en zelfs hun gezondheid.

“Vrouwen waren bang dat als ze stopten met seks, ze zich minder aantrekkelijk, minder vrouwelijk of … ouder of minder gezond zouden voelen,” zei ze, en voegde eraan toe dat sommige vrouwen dachten dat als ze stopten met seks, ze minder gezond zouden worden en sneller zouden verouderen .

Thomas benadrukte de belangrijke rol die aanbieders kunnen spelen bij het helpen van deze patiënten, die meer informatie willen over seks en veroudering, maar ze zei dat het belangrijk is om te beseffen dat variatie de norm is voor deze patiënten.

“Velen van ons hebben gewerkt om de oorzaak van vrouwelijke seksualiteit op oudere leeftijd te verhogen, maar we willen ervoor zorgen dat we niet de boodschap sturen dat seks blijven een voorwaarde is voor gezond ouder worden,” zei ze.

Bronnen

https://www.medpagetoday.com/meetingcoverage/nams/82465

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge