Seks op latere leeftijd houd je gezond

Natuurlijke bevalling na keizersnede is af te raden
Kleine stappen indicatie van erectieproblemen?

sabinevanerp / Pixabay

Seksuele activiteit is een essentieel onderdeel van intieme relaties, hoewel deze de neiging heeft af te nemen naarmate mensen ouder worden. Maar hoewel onderzoek aantoont dat de frequentie van seksuele activiteit met de leeftijd kan afnemen, blijft seks voor veel ouderen nog steeds een belangrijk onderdeel van hun leven.

Er is een veel voorkomende misvatting dat mensen naarmate ze ouder worden, hun interesse in seks en hun vermogen tot seksueel gedrag verliezen. Maar zoals uit een VK-onderzoek blijkt, is dit niet het geval.

Uit het onderzoek bleek inderdaad dat 85% van de mannen van 60-69 jaar aangeeft seksueel actief te zijn – net als 60% van de personen in de leeftijd van 70-79 en 32% van de personen in de leeftijd van 80 en ouder. Vrouwen bleken minder seksueel actief te zijn naarmate ze ouder werden, maar studies tonen aan dat, net als mannen, veel vrouwen ook seks willen blijven hebben naarmate ze ouder worden. Studies in de VS melden vergelijkbare niveaus van seksuele activiteit in deze leeftijdsgroepen.

En het feit dat zoveel mensen nog steeds seks hebben naarmate ze ouder worden, is goed nieuws, omdat, zoals onderzoek lijkt aan te geven, hoe minder seks ouderen hebben, hoe groter de kans is dat ze geestelijke en lichamelijke gezondheidsproblemen ervaren.

Smith,L;, Mc Dermott D. & Jackson, S. deden onderzoek aar het seksleven van 2.577 mannen en 3.195 vrouwen van 50 jaar en ouder.

Ze vroegen of ze het afgelopen jaar een daling hadden ervaren in hun niveau van seksueel verlangen, frequentie van seksuele activiteit of het vermogen om een ​​erectie te krijgen (mannen) of seksueel opgewonden te raken (vrouwen).

Ze ontdekten dat mannen die een afname van seksueel verlangen meldden, vaker kanker of andere chronische ziekten ontwikkelden die hun dagelijkse activiteiten beperkten. Mannen en vrouwen die een afname van de frequentie van seksuele activiteiten meldden, hadden ook meer kans om een ​​verslechtering te ervaren in hoe zij hun gezondheidsniveau beoordeelden. En mannen met erectiestoornissen hadden ook vaker de diagnose kanker of hart- en vaatziekten. Het is echter belangrijk op te merken dat veranderingen in seksueel verlangen of functie het gevolg kunnen zijn van een niet-gediagnosticeerde ziekte in een vroeg stadium.

Uit dit onderzoek is ook gebleken dat oudere volwassenen meer van het leven genieten als ze seksueel actief zijn. En degenen die een afname van seksuele activiteit ervaren, rapporteren een slechter welzijn dan degenen die hun niveau van seksueel verlangen, activiteit en functie in het latere leven handhaven. Ze hebben ook vastgesteld dat mannen die op latere leeftijd seksueel actief zijn, betere cognitieve prestaties blijven leveren dan mannen die dat niet doen.

Het is geen geheim dat seks kan helpen om die ‘feel good’-factor te produceren. Dit komt grotendeels omdat tijdens seks er een afgifte van endorfines is, die een gelukkig of opgetogen gevoel genereren. Dit heeft echter niet alleen invloed op onze geestelijke gezondheid, omdat hogere niveaus van endorfine ook worden geassocieerd met een grotere activering van het immuunsysteem – wat het risico op kanker en hartaandoeningen kan verminderen.

Onderzoek suggereert dat mensen die seksueel contact hebben met hun partner, waarschijnlijk ook een nauwere relatie delen. En nabijheid tot de partner is gekoppeld aan een betere geestelijke gezondheid.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat seks een vorm van fysieke activiteit is – vaak uitgevoerd met een matige intensiteit – die bijna vier calorieën per minuut verbrandt. Elke oefening heeft voordelen voor de gezondheid – en seks is niet anders. Het is dus absoluut mogelijk dat u geestelijke en lichamelijke gezondheidsvoordelen kunt behalen door regelmatige seksuele activiteit.

Seks is natuurlijk niet de enige factor die kan helpen om de gezondheid en het welzijn op oudere leeftijd te verbeteren. Maar zoals dit onderzoek aantoont, zijn oudere volwassenen niet vrij van seksueel verlangen en een actief seksleven is iets dat moet worden aangemoedigd. Het is inderdaad mogelijk dat een regelmatig en probleemloos seksleven kan leiden tot een betere mentale (en mogelijk fysieke) gezondheid.

Maar informatie over en aanmoediging om nieuwe seksuele posities te proberen en verschillende soorten seksuele activiteit te verkennen, wordt niet regelmatig aan oudere mensen gegeven. En in veel gevallen, als het gaat om ouderen en seks, steken artsen vaak hun hoofd in het zand en willen er niet echt over praten.

Maar het kan best zijn dat dergelijke discussies kunnen helpen om normen en verwachtingen over seksuele activiteit aan te vechten. En zoals  onderzoek aantoont, kan het ook mensen helpen een meer bevredigend en gezonder leven te leiden – tot ver in de oudere leeftijd.

Bronnen

https://theconversation.com/having-sex-in-older-age-could-make-you-happier-and-healthier-new-research-122290

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge