Seks bij ouderen vooral gezond voor vrouwen

Seks en handicap : seks een recht voor iedereen?
Een vagina ruikt naar vagina

stevepb / Pixabay

Met ouder worden, hebben vrouwen minder seks. Het goede nieuws is dat de kwaliteit er wel op vooruit gaat. Dat blijkt uit een onderzoek van 806 Amerikaanse vrouwen tussen 40 en 80 jaar. Gemiddelde leeftijd: 67.

De helft was seksueel actief in de maand voor de enquête. Hoe ouder de vrouwen, hoe minder seksuele activiteit werd gemeld. Waar 83 procent van de ‘jongste’ vrouwen seks hadden gehad, was dit slechts 13 procent voor de oudste vrouwen.

Het gebrek aan kwantiteit doet niets af aan de kwaliteit: de oudste vrouwen waren even tevreden met hun orgasme als de jongste.

Over het algemeen gesproken steeg de seksuele tevredenheid met de leeftijd: 47 procent van de oudere vrouwen was altijd of bijna altijd tevreden met hun seksuele activiteit tegenover 25 procent van de jongste vrouwen. De cijfers gelden zowel voor de vrouwen die in de maand voor het onderzoek seks hadden gehad, als degene die geen seks hadden gehad.


“Actieve seks is duidelijk niet altijd nodig voor seksuele tevredenheid. Oudere mensen hebben soms al genoeg aan een knuffel of gestreel. De emotionele band met de partner en de fysieke nabijheid kan belangrijker zijn dan het ervaren van een orgasme”, aldus onderzoekster Susan Trompeter.

Om de prostaat goed en gezond te houden ook op latere leeftijd, werd en wordt mannen geadviseerd om een paar keer per week te ejaculeren. Maar naar nu blijkt, pakt seks voor senioren bij de vrouwen beter uit dan bij de mannen.

In een onderzoek van de Michigan State University werden gegevens van 2.204 mensen verzameld die deel uit maakten van The National Social Life, Health and Aging Project. In het eerste deel van het onderzoek, dat vanaf 2005 van start ging, waren de deelnemers tussen de 57 en 85 jaar. Voor de studie werden zij gevraagd vragenlijsten over hun gezondheid en levensstijl in te vullen. Na een periode van vijf jaar moesten zij dit opnieuw doen.

Bij mannen op leeftijd die één of meerdere keren per week seks hadden, kwam het vaker voor dat zij last hadden van hart- en vaatziekten aan het eind van de onderzoeksperiode dan bij mannen die minder of geen seks hadden. Het verhoogde risico werd niet bij vrouwen geconstateerd.

Hoofdonderzoker Hui Liu zegt verbaasd te zijn. “Onze resultaten laten zien dat het risico op cardiovasculaire aandoeningen bij mannen die regelmatig seks hebben dubbel zo hoog ligt dan bij mannen die seksueel inactief zijn. Daarnaast neemt het risico toe bij mannen die in normale of bovengemiddelde mate genieten van seks dan bij mannen die er in mindere mate van genieten.”

Volgens Liu zou de reden hiervan kunnen zijn dat mannen op leeftijd meer stress en uitputting ervaren omdat zij meer prestatiedruk ondervinden dan jongere mannen. Oudere mannen hebben vaker moeite met het krijgen van een erectie en een orgasme, mogelijk door medische en/of psychische redenen. “Artsen zouden moeten praten met hun patiënten over de risico’s van seksuele activiteit op leeftijd en mannen die regelmatig seks hebben, moeten testen op risico’s op cardiovasculair gebied.”

Volgens Liu heeft een kwalitatief seksueel leven voor vrouwen een positief effect omdat het hormoon dat vrijkomt tijdens een orgame een positieve invloed heeft op de gezondheid. Ook is al langer bekend dat sterke en intieme relaties een goede invloed hebben op de gezondheid van vrouwen.

Dit is relevanter voor mannen dan voor vrouwen”, aldus Liu. “Voor mannen is het over het algemeen meer vanzelfsprekend om steun te krijgen van hun partner dan dat dit voor vrouwen het geval is. Alleen vrouwen in kwalitatieve relaties hebben daarom dergelijk gezondheidsvoordelen.”

Bronnen

http://www.nu.nl/gezondheid/4317481/seks-leeftijd-beter-vrouwen-dan-mannen.html

http://seks.blog.nl/lijf-leden/2016/09/06/seks-op-later-leeftijd-vooral-vrouwen-plukken-er-de-vruchten-van

http://www.goedgevoel.be/gg/nl/539/Weinig-seks/article/detail/1373386/2012/01/05/Seks-met-ouder-worden-minder-maar-beter.dhtml

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge