‘Seks verhoogt kans op hartaanval niet’

Kwart jonge Nederlanders heeft seks op eerste date
Weldaden van bloot rondlopen en slapen

Hartpatiënten doen het vaak rustig aan tussen de lakens, maar volgens deskundigen is dit

Photo by Igor Starkov

nergens voor nodig.

Onderzoekers van de Ulm University in Duitsland hebben een uitgebreide studie uitgevoerd naar het seksleven van mensen met een zwak hart. Hieruit zou blijken dat een vrijpartij zelden de aanleiding is voor een hartaanval.

Traplopen

Veel hartpatiënten durven het niet aan om zich in de slaapkamer (of elders) zo nu en dan eens lekker te laten gaan, zo meldden Dietrich Rothenbacher en zijn collega’s in het onderzoeksartikel dat pas verscheen in het vaktijdschrift Journal of the American College of Cardiology. De patiënten zouden bang zijn om opnieuw een hartaanval te krijgen. Toch was er tot nu toe maar weinig bekend over een mogelijk verband.

De onderzoekers beweren nu dat seksuele activiteit geen extra risico vormt voor een nieuwe hartaanval. Daar moet wel bij worden vermeld dat zij hierbij uitgaan van een vrijpartij die vergelijkbaar is met een korte wandeling of het beklimmen van twee trappen.

Voorlichting

Om tot deze conclusie te komen, vroegen de onderzoekers ruim vijfhonderd hartpatiënten tussen de 30 en 70 jaar hun seksleven te omschrijven in de twaalf maanden voordat zij een hartaanval kregen. Slechts 0,7 procent van de deelnemers bleek een uur voor de hartaanval seks te hebben gehad, terwijl er bij het overgrote deel meer dan 24 uur tussen zat. Zo’n 15 procent had in die twaalf maanden helemaal geen avontuurtjes gehad.

Bovendien werden de deelnemers tien jaar lang gevolgd na hun hartaanval. In totaal meldden zij 100 hartproblemen. Seksuele activiteit bleek geen significante risicofactor voor deze hartfalen.

De waarde van het onderzoek wordt door Rothenbacher extra benadrukt. Hij zegt: “Nog niet eens de helft van de mannen en een derde van de vrouwen met hartproblemen krijgt goede voorlichting over seks na een hartaanval. Het is belangrijk om hen te laten weten dat het geen kwaad kan en dat ze er vooral mee door moeten gaan”.

Bronnen

https://www.inverse.com/article/6311-sex-does-not-increase-your-risk-of-having-a-heart-attack

http://www.dailymail.co.uk/health/article-72889/Why-sex-raise-risk-heart-attack.html

http://www.ibtimes.co.uk/sex-doesnt-increase-risk-heart-attack-1520581

Journal of the American College of Cardiology, American College of Cardiology via EurekAlert!

http://www.kijkmagazine.nl/nieuws/seks-verhoogt-kans-op-hartaanval-niet/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge