Vaginale droogheid door te weinig seks?

Nieuw seksonderzoek onder vrouwen én mannen maakt orgasme-ongelijkheid pijnlijk duidelijk
Vlamingen scoren hun seksleven matig

www.instragram.com

Er kunnen mogelijk gevolgen zijn voor vrouwen als ze zich teveel van seks onthouden, volgens een sekstherapeut.

Louis Mazanti vertelde The Sun dat vrouwen die niet genoeg seks hebben een pijnlijke aandoening kunnen ervaren die bekend staat als vaginale atrofie.

Vooral de gevolgen zijn erg vervelend: een brandend gevoel, pijn tijdens het vrijen en bij het plassen, … Om van de psychologische klachten – je raakt immers plots niet meer opgewonden, ligt dat nu aan jou of aan je partner? – nog maar te zwijgen. Al kan je er ook iets aan doen, volgens expert Louise Mazanti.

De aandoening staat ook bekend als ‘vaginale droogheid’, die veel minder extreem klinkt. Na de overgang wordt de huid van de vulva dunner. Dit wordt atrofie van de vulva genoemd. Hierdoor kunnen ook gemakkelijker ontstekingen van de huid optreden. Dit wordt atrofische vaginitis genoemd. Atrofie van de vulva is een natuurlijk proces dat zich bij vrouwen na de overgang (menopauze) voordoet. Het wordt veroorzaakt doordat na de menopauze de productie van het vrouwelijk hormoon oestrogeen sterk afneemt. Het slijmvlies van de vagina is daardoor niet langer vochtig en soepel, maar wordt droog en stug. Door de afname van de oestrogenen worden ook de schaamlippen kleiner en slapper. De mate waarin atrofie optreedt, verschilt van persoon tot persoon.

Symptomen, zoals vermeld door NHS Engeland, omvatten:

-vaginale irritatie, ongemak, jeuk of een branderig gevoel
-ongemak tijdens seks
-een verminderde zin in seks
-moeite om wakker te worden en een orgasme te bereiken
-het oppervlak van de vagina ziet er bleek en dun uit
-vernauwing of verkorting van de vagina
-vaker moeten plassen dan normaal
-herhaalde urineweginfecties (UTI’s)

Het is een aandoening die de meeste vrouwen op enig moment tijdens hun leven beïnvloedt, vooral nadat ze in de menopauze zijn gekomen.

Mazanti adviseert vrouwen hun vaginaal weefsel soepel en vochtig  te houden door middel van regelmatige orgasmen, waarvan ze zegt dat het dan minder waarschijnlijk zal worden dat de vagina ontstoken of droog wordt. Volgens seksuologe Louise Mazanti is het vooral belangrijk om je vagina in topconditie te houden. Dat zorgt er immers voor dat je minder snel last krijgt van kleinere schaamlippen, infecties of droogheid. En hoe doe je dat nu? Wel, door seks.

Seks, of dat nu op je eentje is of met je partner, zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar je vagina verhoogt. Seks zelf immers ook de bloedstroom rond de vagina verbeteren en zuurstof naar die intieme gebieden brengen.

Mentale gezondheid

Er zijn ook vele voordelen voor de geestelijke gezondheid. Het is erg belangrijk dat we een gezond seksleven hebben met een partner of met onszelf.

Mensen zeggen vaak: ‘Ik heb geen seksleven omdat ik geen partner heb’. Maar men vergeet dat je ook een seksuele relatie met jezelf kan hebben door masturbatie.

Het gaat over het gebruik van massage en het aanraken van de vagina zodat er een goede bloeddoorstroming is en het  weefsel elastisch wordt.

Een orgasme per dag…

… houdt niet alleen vaginale kwaaltjes weg, maar is ook goed voor je mentale gezondheid, voegt Mazanti er nog aan toe. “Het vermindert het risico op depressie en zorgt ervoor dat je je aantrekkelijker voelt. Dat bleek ook uit een onderzoek van de universiteit van California. Vrouwen die één keer per week tussen de lakens duiken, vertonen minder verouderingstekenen- en kwaaltjes.”

Het gaat echt om het trainen van het weefsel. Meer info  NHS England

Bronnen

https://www.indy100.com/article/no-sex-body-stop-vaginal-atrophy-health-fitness-wellness-7896701

https://encyclopedie.medicinfo.nl/atrofie-van-de-vulva

https://www.hln.be/nina/seks-relaties/-een-goed-seksleven-houdt-je-vagina-in-topconditie~a573375f/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge