Veilig vrijen na je 50e is nog vaak een taboe

Aids : na 35 jaar nog niet verslagen
Na hartaanval meer seksuele problemen

coombesy (CC0), Pixabay

Ouderen hebben gelukkig vaak ook nog een actief seksleven. Maar senioren zijn niet gewoon om openlijk over veilige seks te praten.Veel meer dan vroeger gaan ouderen opnieuw daten op latere leeftijd omdat ze weduwe/weduwnaar geworden zijn of omdat ze op latere leeftijd zijn gaan scheiden, iets wat vroeger amper voorkwam.

Praten over hoe veilig seks hebben, is meer onbekend terrein, omdat velen jaren getrouwd zijn geweest of langdurige relaties achter de rug hebben. De laatste keer dat ze te maken hadden met daten of het ontmoeten van een nieuwe partner waren ze vaak meer bezig met het voorkomen van zwangerschap dan met het voorkomen van een soa. Vooral vrouwen zijn weinig bezig met nadenken over seksueel overdraagbare aandoeningen alhoewel ze daar ook slachtoffer van kunnen worden.

De maatschappij ziet ouderen, en dan vooral de oudere vrouw als seksloos en dat is verkeerd. Veel van de vrouwen die nu 50 jaar of ouder zijn hebben de beste en meest ontspannen seksualiteit van hun leven. Ze zijn de Love Generation, ze hebben de vrije seks praktisch uitgevonden en stoppen daar niet mee bij de magische grens van 50 jaar. Toch rust er nog een taboe op het voorkomen van soa’s. In de VS worden bijeenkomsten georganiseerd en wordt informatie gegeven op open fora om vrouwen van 50 jaar en ouder op de gevaren van onveilige seks te wijzen.

Voor veel vrouwen lijkt het een grote drempel om een nieuwe partner om een bewijs te vragen dat er is getest op soa’s. In de VS blijkt dat 16 % van de nieuwe HIV/AIDS besmettingen mensen boven de 50 jaar betreft en 25 % van de bestaande patiënten is ook 50 jaar en ouder.

De richtlijn die wordt gegeven is vaak dat er wordt getest aan het begin van de relatie en dan veilig aan seks moet worden gedaan ( partners moeten dan natuurlijk ook monogaam zijn). Hierna moet opnieuw worden getest op soa’s en pas dan kan zonder condoom worden gevreeën. Mocht er geen volledig vertrouwen zijn in de monogamie van de partner, dan wordt aangeraden om met condoom te blijven vrijen.

De realiteit is dat veel ouderen die een nieuwe relatie starten het moeilijk vinden om over veilig vrijen te praten met hun nieuwe partner. Dat is vreemd, omdat oudere vrouwen in een periode van hun leven komen die gekenmerkt wordt door wijsheid. Dit moet ook van toepassing zijn op hun seksuele leven en in de praktijk ontbreekt het daar vaak aan als het om bescherming tegen soa’s gaat.

Het aantal soa’s bij 50-plusser is verdubbeld in de afgelopen tien jaar als gevolg van het grote aantal scheidingen. Dat schrijven Britse artsen en onderzoekers in de British Medical Journal.

Het aantal gevallen van herpes en chlamydia is verdubbeld de afgelopen tien jaar, en syfilis, dat tien jaar geleden bijna uitgeroeid was, is nu weer verviervoudigd. Onderzoekers stellen ook dat een op de vijf volwassenen die een behandeling voor HIV krijgt ouder is dan 50 jaar, dit is twee keer zoveel al tien jaar terug.

Volgens de artsen zijn vier op de vijf mensen tussen de 50 en 90 nog seksueel actief. De toename van soa’s in deze oudere groep komt door het grote aantal scheidingen en de toegenomen populariteit van internetdaten. Ouderen zien zich zelf niet als doelgroep voor de veilig-vrijen-campagnes en gebruiken dan ook geen condoom.

Een op de tien Britten boven de vijftig zou ook wel eens een affaire hebben gehad op vakantie. Daarnaast blijkt dat soa’s het meest voorkomen bij oudere heteroseksuele ‘swingers’ (mensen die bijvoorbeeld een parenclub bezoeken). Mannen die viagra gebruiken lopen beduidend vaker een soa op, vooral in het eerste jaar van gebruik. Lichamelijke veranderingen in de overgang zorgen er trouwens ook voor dat vrouwen vatbaarder zijn voor infecties.

Seks en soa zijn van alle tijden (Petr Scrabanek, auteur van het ontnuchterende boek over dwalingen en dwaasheden in de geneeskunde, noemde het leven zelf ‘een fatale seksueel overdraagbare aandoening’). En seks is van alle leeftijden. Maar om een soa op te lopen, moeten sommige dingen worden gedaan (zoals seks hebben met één of meer partners met een soa) en andere dingen gelaten (zoals condoomgebruik).

De observatie dat er toename is van soa bij ‘oudere’ bezoekers van de soa-poliklinieken betekent niet dat senioren nu ook ineens ‘kwetsbare ouderen’ zijn. De gegevens uit onderzoeken betreffen vaak een sterk geselecteerde populatie van ouderen. Op een totaal van 133.000 bezoekers van de Centra Seksuele Gezondheid (zoals de GGD soa-poliklinieken nu heten), betrof het in 2014 in Nederland 4700 personen ouder dan 55 jaar, waarvan de meerderheid Mannen die Seks hebben met Mannen (MSM).

Onderzoekers roepen (huis)artsen op om veilig vrijen vaker met ouderen patiënten te bespreken. Vooroordelen, normen en waarden van de arts rondom seksualiteitsbeleving bij ouderen kunnen een soa-anamnese in de weg staan, zoals bij het actief bespreekbaar maken van een hiv test voor (oudere) personen bijvoorbeeld bij urethritis-klachten: niet elke uro-cystitis bij de oudere man komt vanwege de vergrote prostaat. Door op open en niet-discriminerende wijze aandacht hieraan te besteden, laat de huisarts ook zien dat het thema seksualiteit bij ouderen in de breedte bespreekbaar is.

Bronnen

http://50plusje.blogspot.be/2013/01/veilig-vrijen-na-je-50e-is-nog-vaak-een.html

http://www.seksualiteit.nl/seksuele-problemen/ouder-worden/de-overgang

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=14286

https://www.soaaids.nl/nl/ouderen-een-nieuwe-risicogroep-voor-soa

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge