Vrijen tijdens en na menopauze is goed voor gezondheid

Meer mannen dan vrouwen voelen zich eenzaam
Ouderen vrijen meer onveilig

Bijna elke vrouw krijgt er vroeg of laat mee te maken: de overgang, ook wel de

beauty, charm, eroticism

Claudio_Scott (CC0), Pixabay

menopauze genoemd. Dit betekent dat de menstruatie stopt. Maar liefst 80% van alle vrouwen die in de overgang komen krijgt te maken met overgangsklachten! Wat betekent de overgang eigenlijk voor je seksleven?

Net als je denkt dat je eindelijk de menopauze onder controle hebt, krijg je de grootste hindernis voor je kiezen, namelijk het verlies van de zin in seks.Verlies van seksueel verlangen is een van de meest voorkomende symptomen van de menopauze. Tussen de 20% en 45% van de vrouwen in de overgang melden dat zij een daling van hun libido bemerken.

Seks maakt onderdeel uit van een gezonde relatie. Niet omdat het moet, maar omdat je het wilt. Het is niet alleen fijn, het is ook een manier om je partner te tonen dat je hem/haar graag ziet. Wanneer één van beide partners op een bepaald moment totaal geen behoefte meer heeft aan seks(ualiteit) kan dit bij de ander zorgen voor twijfels en zorgen. Dit probleem komt vaak voor bij vrouwen in de overgang: hun hoofd (en lichaam) staat er totaal niet naar en hun partner blijft verward achter.

In feite komt iedere vrouw een keer in de overgang, behalve vrouwen waarbij op vroege leeftijd de baarmoeder wordt verwijderd. Vaak wordt gedacht dat vrouwen na de overgang nog steeds regelmatig zin in seks hebben. Helaas geldt dit voor een groot deel van de vrouwen niet. Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de Europese vrouwen na de menopauze geen zin meer heeft in seks. Voor één derde van de vrouwen blijft de zin hetzelfde of neemt het zelfs toe.

Seksualiteit is gelukkig niet aan leeftijd gebonden, maar seksuele gevoelens zien er op verschillende leeftijden wel verschillend uit. Dat heeft te maken met iemands individuele ontwikkeling, met relaties en met lichamelijke veranderingen.

Bestaat er nog een seksleven na de menopauze? Het antwoord is ondubbelzinnig ja. Momenteel heeft 90 % van de vrouwen boven de vijftig jaar in de loop van het jaar seksuele betrekkingen. En dat gemiddeld vijf keer per jaar. In de jaren zeventig was dat niet het geval. Toen had amper één op de tien vrouwen van die leeftijd nog seks!

Seks tijdens en na de menopauze was altijd een onderwerp dat beladen was met taboe. Veel mensen vroegen zich af hoe “oudere” onvruchtbare vrouwen hun seksuele bevrediging durfden na te streven nadat zij geen functie meer hadden in de voortplanting. Vrouwen in de menopauze werden niet meer als vrouwen gezien, maar als seksloze wezens die zich niet meer moesten bezig houden met een seksleven. Tijden veranderen gelukkig en ook deze opvatting over seks tijdens de menopauze is de laatste jaren aan veranderen. Vrouwen blijven langer jeugdig dan hun moeders en grootmoeders en willen ook de onderwerpen seksualiteit en lust niet meer uit de weg gaan.

Vrouwen in de menopauze worden nu weer gezien als de vrouwen die ze ook voor de menopauze waren. De meeste vrouwen die in de menopauze komen zijn niet van plan om hun seksuele leven op te geven. Toch worden veel vrouwen in de overgang wel geconfronteerd met een aantal problemen op seksueel gebied. Doordat ze last kunnen krijgen van stemmingswisselingen, opvliegers, depressie en vaginale droogheid die geslachtsgemeenschap pijnlijk maakt is het geen wonder dat veel vrouwen in de overgang  hun interesse in seks verliezen. Het is echter belangrijk om te weten dat je niet alleen bent.

Tijdens de menopauze kan het libido dalen tot een zeer laag niveau en zelfs helemaal verdwijnen. Vrouwen die vroeger seksueel zeer actief waren, kunnen zelfs een afkeer van seks ontwikkelen. Zij zijn daar vaak helemaal door overrompeld, omdat hier niet veel over wordt gesproken. Sommige vrouwen ervaren dat de gedachte aan seks minder wordt en anderen willen wel seks, maar kunnen er gewoon niet meer zo van genieten als vroeger. De afname van libido is waarschijnlijk te wijten aan lagere niveaus van oestrogeen, progesteron en testosteron in je lichaam tijdens de menopauze.

Elk van deze hormonen speelt een specifieke rol in het ontstaan van seksueel verlangen.

Oestrogeen helpt om een verhoogde gevoeligheid te ervaren tijdens de geslachtsgemeenschap. Progesteron houdt je libido op peil. Testosteron, een mannelijk geslachtshormoon, verhoogt de seksuele lust en houdt je vagina vochtig. Zodra deze hormonen afnemen, neemt ook het algemene verlangen naar seks en geslachtsgemeenschap af.

Andere factoren die het libido kunnen verlagen
De andere symptomen die kunnen voorkomen in de menopauze maken het ook niet makkelijker om zin in seks te hebben. Hieronder worden slechts enkele van de symptomen genoemd die het libido kunnen doen afnemen of leiden tot het vermijden van seks:

Vaginale droogheid
Vaginale droogheid is een veel voorkomende klacht in de overgang en kan je vagina zo gevoelig maken dat penetratie pijnlijk wordt. Het dalende oestrogeengehalte gaat een goede bloedtoevoer naar je bekken tegen. Het resultaat is het dunner worden van de vaginale wand en een minder vochtige vagina tijdens de seks. Geslachtsgemeenschap kan variëren van ongemakkelijk tot extreem pijnlijk en kan zelfs leiden tot bloedingen. Veel vrouwen zullen hierdoor veel minder zin hebben in seks dan vroeger.

Vermoeidheid
Als je voortdurend te maken hebt met opvliegers, nachtelijk zweten en slapeloosheid kan je steeds meer last van vermoeidheid krijgen. Dit is natuurlijk niet een stimulans om zin in seks te hebben.

Stemmingswisselingen en depressie
Door de stemmingswisselingen is het moeilijker om seks te plannen of zin in seks te krijgen wanneer het gebeurt. Je kunt het ene moment veel zin hebben en een minuut later kan het weg zijn. Veel vrouwen in de overgang hebben ook last van lichte depressieve klachten of zelfs van een zware depressie. Gevoelens van schuld, verdriet en frustratie kunnen er echt toe leiden dat het libido daalt. Bepaalde antidepressiva kunnen ook leiden tot een verlaagd libido.

Zelfbeeld
Het zelfbeeld is vaak de belangrijkste factor in de sex-drive van vrouwen. Als je je niet goed voelt over je veranderende uiterlijk en lichaam tijdens de menopauze, dan is het ook moeilijker om je fysiek open te stellen voor een ander. Incontinentie, gewichtstoename en veranderingen in je huid en borsten kunnen allemaal van invloed zijn op hoe je je voelt over je seksualiteit.

Behandelingen
• Glijmiddelen: Het gebruik van glijmiddelen tijdens de seks kan gemeenschap minder pijnlijk en leuker maken. Hoewel glijmiddelen op de lange termijn geen oplossing bieden voor een laag libido kunnen ze wel tijdelijk verlichting bieden.

• Hormonale crèmes: hormooncrèmes die oestrogeen bevatten kunnen worden toegepast op de vagina om de bloedtoevoer te verhogen. Dit zou kunnen helpen om de gevoeligheid te doen toenemen en makkelijker een orgasme te krijgen.

• Hormonale Substitutietherapie (HST): HST wordt nog steeds gezien als de meest succesvolle menopauze behandeling. Hoewel de HST niet op een chemisch manier je libido kan verhogen, kan het helpen om de andere symptomen te verlichten die je seksleven compliceren.

• Testosteron: nieuw onderzoek lijkt te bevestigen dat testosteron een belangrijke rol speelt bij de vrouwelijke sex-drive. Het is aangetoond dat de testosteronpleister het libido bij vrouwen tot 75 % kan verbeteren. Dit moet echter onder de deskundige begeleiding van een arts plaatsvinden, omdat er bijwerkingen kunnen optreden zoals haargroei en een zwaardere stem.

 

Koppels van vijftigplussers die regelmatig vrijen zijn gelukkiger dan andere. Dat alleen al zou ons moeten motiveren om het bed in te duiken!

Libidoverlies op zich heeft dus weinig met de menopauze te maken. Seks draait niet alleen om de hormonen. Als het seksleven achteruitgaat, heeft dit meer te maken met geremdheid of met de relatie: na dertig of veertig jaar kan daar al eens het schoentje wringen.

Als men tijdens de overgang een nieuwe relatie aangaat, is de kans zelfs zeer groot dat het seksleven nieuwe kracht krijgt en het vuur weer aangewakkerd wordt.

Bronnen

http://www.e-gezondheid.be/vrouwen-waarom-is-vrijen-na-de-menopauze-gezond/3/actueel/1697 Bijgewerkt door Dr Catherine Solano, seksuologe op 02/11/2016

https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/seksualiteit-en-relatie/is-seks-na-de-overgang-voorbij/

http://siris.be/2016/01/29/de-waarheid-over-seks-en-de-overgang/

http://www.gynandco.be/nl/de-menopauze-en-het-libido-wat-met-uw-seksleven/

https://overgang.info/19-sekstips-voor-vrouwen-tijdens-de-overgang/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge