Waarom seks minder bevredigend wordt naarmate vrouwen ouder worden

Vrouwen vinden succesvolle atleten aantrekkelijk
Alleen de seksuele persoonlijkheid van vrouwen voorspelt de frequentie van geslachtsgemeenschap binnen koppels

kalhh / Pixabay

Een recente studie heeft aan verschillende seksuologen/psychosociale hulpverleners de vraag gesteld waarom vrouwen minder seks hebben naarmate ze ouder worden.

Eerder onderzoek heeft zich grotendeels gericht op biologische oorzaken, zoals opvliegers, slaapverstoring, vaginale droogheid en pijnlijke geslachtsgemeenschap.

De nieuwe studie onderzocht de effecten van psychosociale veranderingen die veel voorkomen na de menopauze, waaronder bezorgdheid over het lichaamsbeeld, zelfvertrouwen en waargenomen wenselijkheid, stress, stemmingswisselingen en relatieproblemen.

De studie van bijna 4500 postmenopauzale vrouwen die betrokken waren bij de UK Collaborative Trial of Ovarian Cancer Screening (UKCTOCS) ontdekte dat vóór het begin van de jaarlijkse screening, ongeveer de helft van de vrouwen seksueel actief was.

Onderzoekers melden dat er in de loop van de tijd een afname in alle aspecten van seksuele activiteit is waargenomen: seksuele activiteit was minder frequent, niet zo plezierig en meer ongemakkelijk.

De belangrijkste reden voor de afwezigheid van seksuele activiteit was het ontbreken van een partner, voornamelijk vanwege weduwschap.

Andere vaak aangehaalde redenen voor verminderde activiteit waren de medische toestand van een partner, de seksuele disfunctie van een partner, de eigen lichamelijke gezondheidsproblemen van de vrouw, symptomen gerelateerd aan de menopauze en voorgeschreven medicatie.

De meest voorkomende bijdragen aan een laag libido waren relatieproblemen, logistiek en percepties van veroudering.

De studie ontdekte dat slechts 3 procent van de deelnemers positieve seksuele ervaringen beschreef, terwijl slechts 6 procent medische hulp zocht voor seksuele problemen.

“Seksuele gezondheidsproblemen komen vaak voor bij vrouwen naarmate zij ouder worden, en partnerfactoren spelen een prominente rol bij de seksuele activiteit en tevredenheid van vrouwen, waaronder het ontbreken van een partner, seksuele disfunctie van een partner, slechte lichamelijke gezondheid van een partner en relatieproblemen. ” aldus  Dr. Stephanie Faubion, medisch directeur van NAMS.

“Bovendien zijn problemen gerelateerd aan de menopauze, zoals vaginale droogheid en pijn bij seks, geïdentificeerd als problemen die de seksuele functie beïnvloeden, maar toch zoeken maar weinig vrouwen behandeling voor deze problemen, ondanks de beschikbaarheid van effectieve therapieën.”

Binnen het cohort had 65,3% van de vrouwen een intieme partner (29,2% was een weduwe) en 22,5% meldde dat ze seksueel actief waren. De onderzoekers merkten op dat ongeveer een derde van de vrouwen met een intieme partner zei dat ze de afgelopen maand seksueel actief waren geweest.

De belangrijkste reden voor afwezigheid van seksuele activiteit was het ontbreken van een partner, voornamelijk als gevolg van weduwschap, aldus onderzoekers. Seksueel inactieve vrouwen noemden ook medische aandoeningen of een slechte gezondheid van partners, waaronder 13,5% die melding maakten van seksuele disfunctie van hun intieme partner, evenals hun eigen gezondheidsproblemen die seksuele activiteit schaden (17,7%).

Vele postmenopauzale vrouwen melden dat ze niet seksueel actief zijn, met seksueel functioneren dat sterk gerelateerd is aan een slechte lichamelijke gezondheid van de intieme partner of de vrouwen zelf.

“Sommige problemen werden geassocieerd met de menopauze (12,5%), waaronder vaginale droogheid, pijnlijke geslachtsgemeenschap, verminderd libido en opwinding en moeite om een ​​orgasme te bereiken”, schreven de onderzoekers.

Slechts 6% van de vrouwen meldde dat ze hulp en behandeling voor seksuele problemen zochten, voornamelijk door seksueel actieve vrouwen, aldus onderzoekers.

De onderzoekers merkten een aantal psychische welzijn-gerelateerde thema’s op, waaronder vermeldingen van depressie, angst, verslaving of stress (5,8%), of fysieke en mentale vermoeidheid (3,5%). Ongeveer 16% van de vrouwen en 7% van de partners had geen interesse in seks, schreven de onderzoekers.

De onderzoekers merkten op dat bestaande schalen die ontworpen zijn om de seksuele functie te meten waarschijnlijk geen genuanceerd beeld geven van seksuele ervaringen bij oudere vrouwen en dat er nieuwe maatregelen nodig zijn om de meerdere aspecten van seksualiteit bij oudere volwassenen te beoordelen.

“Een van de eerste stappen die we kunnen nemen is om meer openlijk over seksuele zaken te praten,” zei Harder. “Gezondheidszorgverleners zouden meer proactief moeten zijn in de seksuele behoeften van oudere vrouwen en hun partners, en deze discussie moeten beginnen, idealiter met duidelijke taal en open vragen. Dit zou de deur voor vrouwen kunnen openen en zou hen kunnen uitnodigen om bereidwilliger te praten over mogelijke veranderingen of zorgen in verband met ouder worden en / of menopauze. “-

De studie werd gepubliceerd in Menopause, het tijdschrift van The North American Menopause Society.

Bronnen

The North American Menopause Society

https://psychcentral.com/news/2019/07/13/why-sex-becomes-less-satisfying-as-women-age/148615.html

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge