Ongehuwde vrouw heeft vaker postnatale depressie

Geen seks voor huwelijk geeft betere relatie (volgens sommige religies)
Wat vertelt je favoriete kleur over je seksleven?

RyanMcGuire / Pixabay

Een postnatale depressie of erger nog: een kraambed-psychose is natuurlijk het ergste dat een verse moeder kan overkomen. Je hebt een geweldige baby en je voelt je daarbij rotter dan ooit.

Een en ander heeft alles te maken met de ‘hormonenschok’ vlak na zoiets ingrijpends als een bevalling.

Maar ook de persoonlijke omstandigheden van de kraamvrouw werken mee. Of tegen. Zo blijkt het huwelijk een goede bescherming………

Zo blijkt uit Canadees onderzoek van de University of Toronto, onder 6000 vrouwen, dat werd gepubliceerd in het ‘American Journal of Public Health’.

10,6% van de getrouwde vrouwen heeft te maken met een postnatale depressie. Dat cijfer stijgt naar 20% voor vrouwen die samenwonen en naar 35% voor vrijgezellen. Bij vrouwen die in het jaar voor de geboorte scheidden, ging het zelfs om 67%.

Tevens bleek ook dat samenwonende vrouwen meer risico lopen op huishoudelijk geweld en/of een drugsverslaving. Hoe minder lang ze al samenleefden met hun partner, hoe hoger het risico. “Dat patroon zagen we niet bij getrouwde vrouwen, die minder last hebben van psychosociale problemen, ongeacht hoe lang ze al samenleven met hun man”, zegt onderzoeksleider dr. Marcelo Urquia

“Natuurlijk kunnen we mensen niet aanraden om te trouwen, dat is hun eigen keuze. Maar deze studie toont dat het huwelijk zorgt voor een aantal karakteristieken die je niet ziet bij anderen. En die spelen een beschermende rol in het psychosociale welzijn. Nochtans zijn er tegenwoordig steeds minder mensen die in het huwelijksbootje stappen.”

Het gegeven post partum depressie werd in Nederland onder de aandacht gebracht door Heleen van Royens boek en film ‘De Gelukkige Huisvrouw

De echte baby-blues komen pas na vier jaar, toont Australisch onderzoek. “Moeders van pas-geborenen voelen soms zo veel druk om hun verantwoordelijkheid op te nemen dat ze hun depressie uitstellen”, beaamt psychiater Ria Docx.

Hoewel één op de tien mama’s vlak na de geboorte in een postnatale depressie wegglijdt, komt het zwaartepunt voor veel moeders pas vier jaar later. Dat besluiten Australische onderzoekers na een bevraging bij 1.500 vrouwen, die op geregelde tijdstippen na de bevalling een vragenlijst invulden.

Opmerkelijk: van alle moeders met een vierjarige kleuter in huis voelt bijna 15 procent zich depressief. Een veel hoger percentage dan in de eerste levensjaren van het kind. Bovendien lopen moeders van een eersteling dubbel zoveel risico als mama’s met een uitgebreide kroost. Van die eerste groep belandde bijna een kwart (23 procent) na vier jaar in de postnatale put, bij vrouwen met meerdere kinderen was dat 11 procent.

Eigenwaarde
Van de mama’s die zich na vier jaar neerslachtig voelden, maakten vier op de tien nooit eerder een dip door. Anderen zagen het wel al duizelen, tijdens de zwangerschap of vlak na de geboorte. “Veel vrouwen zijn na dat eerste levensjaar niet van hun klachten verlost”, weet Ria Docx, psychiater van de Moeder-Kindeenheid in Zoersel. “Dat hun depressie lang aanhoudt, legt ook een enorme druk op hun relatie. Sommige relaties springen af, andere vrouwen zien hun steun wegvallen omdat hun partner er mee onderdoor gaat. Bij hen loert een terugval altijd om de hoek.”

Bron

http://relatie.blog.nl/partnerschap/2012/12/17/ongehuwde-vrouw-heeft-vaker-postnatale-depressie

https://www.demorgen.be/lifestyle/waarom-moeders-pas-4-jaar-na-geboorte-meeste-kans-op-depressie-lopen-bb5c5608/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge