Misverstand : seks doet niet meer verkopen.

Seks op festivals
Mannen ook als seksobject gezien in porno

Bron https://www.instagram.com/p/Bbkm5XcFP8B/?taken-by=loversfriendsla

In de reclamewereld gaat men er van uit dat seks verkoopt. Een foto van een schaars geklede dame bij een fles bronwater schijnt al te werken. En een stoeipoes boven op de motorkap van een glimmende onbetaalbare auto schijnt voor mannen ook een argument te zijn om nog eens te overwegen zo´n beest van een auto aan te schaffen. Bij het aan de man of vrouw brengen van kleding is het ook noodzakelijk geworden om te laten zien hoe sexy het staat.

U kent het oude cliché “seks verkoopt”? Dat blijkt niet echt te kloppen.  In een analyse van 53 studies over 50 jaar advertenties ivm seks ontdekten Robert Lull en Brad Bushman van de Ohio State Universitydat mensen liever niet-sexy advertenties verkiezen boven de sexy advertenties. Als ze advertenties te zien kregen met seksuele beelden, zagen ze vaak de beelden, maar konden ze zich het product waarvoor reclame werd gemaakt eigenlijk niet meer herinneren. Dit was natuurlijk niet de bedoeling van de reclamemaker.  Seksuele prikkels in advertenties doen dus de aandacht afleiden van het product zelf zodat het minder effectief is.

Hete binken die doen verlangen naar een blikje frisdrank of schaars geklede vrouwen die over auto’s rollen. Het zijn maar twee voorbeelden van de populaire marketingleuze ‘sex sells’. Uit dit onderzoek blijkt echter dat die bewering niet klopt. Reclameboodschappen waarin seksuele of gewelddadige beelden getoond worden, of die verschijnen in een soortgelijke context, zijn volgens de studie minder doeltreffend dan advertentie met neutrale thema’s.

“Gewelddadige of seksuele programma’s op televisie belemmeren het geheugen van de kijker omdat ze de aandacht afleiden van de publiciteit. Hetzelfde geldt voor de reclameboodschappen zelf. Seks en geweld helpen een reclamecampagne niet. Ofwel schaadt het, ofwel heeft het geen enkel effect”, aldus Bushman.

De studie trekt als besluit dat merken die in een gewelddadige context adverteren minder herinnerd worden, minder gunstig beoordeeld worden en minder vaak gekocht worden dan merken die reclame maken in een geweldloze omgeving. Seksuele advertentieomgevingen zijn niet zo schadelijk als geweld, maar blijken ook geen succesvolle strategie volgens het onderzoek.

Seks en geweld in de advertenties zelf doen niet af aan het herinneren van een merk en trekken zelfs aandacht, maar gaan mensen niet aanzetten om te kopen. Hoe meer seksuele inhoud in een advertentie, hoe minder iemand geneigd zou zijn om dat product te kopen.

Adverteerders blijven echter geloven dat seks en geweld verkopen en blijven dus reclametijd kopen tijdens seksuele of gewelddadige televisieprogramma’s. Dit leidt er op zijn beurt weer toe dat producenten seksuele en gewelddadige programma’s blijven ontwikkelen. Volgens Bushman kunnen we echter maar een beperkt aantal signalen tegelijk opvangen. Bij een product met een sexy etiket, heeft de consument daarom enkel belangstelling voor het etiket en trekt het de aandacht juist weg van het product zelf.

Tijdens de studie zijn diverse artikelen over de wijze waarop consumenten reageren op seks en geweld geanalyseerd. Hieruit blijkt dat seks en geweld niet werken en vaak zelfs een negatief effect hebben op de verkoop van een product. Mensen kunnen zich het product niet herinneren of zijn door de associatie met seks of geweld minder snel geneigd om het product aan te schaffen.

De onderzoekers zagen ook een verschil in reactie op basis van geslacht of leeftijd. Vrouwen onthouden producten met provocerende advertenties sneller, terwijl mannen sneller zijn afgeleid door seks of geweld. Oudere mensen hebben sneller een afkeer van producten die geassocieerd worden met seks of geweld en jongeren reageren er juist eerder op.

Het onderzoek vond ook dat de negatieve houding tegenover dit soort advertenties de laatste jaren afgenomen is, maar trekt geen conclusies over de reden. “Een verklaring kan zijn dat mensen gewoon geraakt zijn aan seks en geweld in reclame. Tegenwoordig trekken die thema’s minder de aandacht dan enkele decennia geleden”, oppert Bushman.

Bronnen

http://nymag.com/scienceofus/2015/10/why-sex-doesnt-sell.html#

http://nl.metrotime.be/2015/08/20/must-read/seks-verkoopt-dan-toch-niet/

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge