Zal voortplanting in de ruimte mogelijk zijn?

Pubermeisjes zijn zich bewust van hun kwetsbaarheid door sexy selfies maar doen het toch.
YouTubers zijn de nieuwe idolen van jongeren

Hoewel er nog niet heel veel onderzoek naar is gedaan, wordt het in de toekomst heel

universe, sky, star

geralt (CC0), Pixabay

belangrijk om te weten hoe voortplanting in de ruimte werkt. Stel dat er straks mensen op Mars gaan wonen en oud gaan worden in de ruimte, dan moeten zij natuurlijk wel kinderen kunnen krijgen om het leven daar voort te zetten.

Geruchten doen al meer dan tien jaar de ronde dat astronauten seksexperimenten uitvoerden in opdracht van de Russische en/of Amerikaanse overheid. Het bestaan van deze zogenaamde ‘220-mile-high club’ wordt tot op vandaag echter hardnekkig ontkend. Bovendien brengt recent onderzoek slecht nieuws voor kinky ruimtereizigers, want seks zonder zwaartekracht zou wel eens levensbedreigend kunnen zijn.

Experimenten op planten hebben aangetoond hoe verandering in zwaartekracht cellen beschadigt en zo gevaarlijke ziektes kan uitlokken. ‘Zero gravity’ zou een grote impact hebben op de lichaamsprocessen die betrokken zijn bij voortplanting, hersenaandoeningen en zelfs kanker.

Dodelijk en onzichtbaarEen groot probleem is onder andere de  straling. Op Aarde zijn we beschermd tegen de meeste harde dingen door een combinatie van onze atmosfeer en het magnetische veld van onze planeet. Maar een keer daarbuiten zou een onbeschermde mens al snel te maken krijgen met atmosferische stoffen die zeer kankerverwekkend zijn.

Straling is bijgevolg een groot probleem als we het idee overwegen om ons in de ruimte voort te planten. Het voortplantingsstelsel van een gemiddelde mens is extreem gevoelig voor buitenfactoren, dus een dosis harde kosmische straling is erg ongunstig voor het seksueel functioneren inzake voortplanting. Ook kan de straling fataal zijn voor een zich ontwikkelende foetus.

Ontbinden van botten

Na straling is er botverlies. Huidige astronauten verliezen ongeveer 1 tot 2% van hun botdichtheid voor elke maand die ze in vrije val doorbrengen. Dat klinkt misschien niet zo veel. Maar de wiskunde dat onze dichtstbijzijnde ster Alpha Alphaur 4,71 lichtjaren van de Aarde is, betekent dat, bij de snelheid van het licht, astronauten zouden aankomen als  klompen gelatine, niet meer in staat om nog recht te staan, laat staan ​​om nog kinderen te verwekken.

Onderzoek aan de gang

Gelukkig werken wetenschappers en ingenieurs aan oplossingen, hoewel er nog een hele lange weg te gaan is vooraleer we ons in de ruimte kunnen voortplanten.

Voor straling is er onderzoek gedaan naar het creëren van lichtgewichte, absorberende materialen en zelfs het creëren van een miniatuurmagneetbubble rond het schip zelf.

Met betrekking tot botverlies is een populaire oplossing het opwekken van kunstmatige zwaartekracht via een centrifugesysteem. Wie de film van  Stanley Kubrick’s 2001: A Space Odyssey gezien heeft, weet hoe het ook technisch in het echt kan? Hoewel het daar om pure fictie ging zijn de scènes van de Discovery een perfecte demonstratie van het gebruik van een roterende sectie van een schip om de eigen zwaartekracht van de Aarde te simuleren.

Seks in de ruimte

En nu  seks. Zelfs als we de straling en de zwaartekrachtuitdagingen oplossen, zijn er nog steeds allerlei onvoorziene factoren die onze ruimteverkenners kunnen verhinderen om zich te reproduceren.

Onderzoekers hebben bevroren sperma van muizen  in de ruimte gestuurd, het terug  opgehaald en met succes geïmpregneerd in andere muizen, waarna gezonde nakomelingen ter wereld kwamen.  Dit betekent dat het in een kolonieschip mogelijk zou zijn om een ​​groot pakhuis van bevroren menselijk sperma, onbevruchte eieren, en volledige levensvatbare embryo’s op te slaan.

Wat de zwangerschapstijd betreft, is er al geëxperimenteerd met robots als surrogaatmoeders. Voorlopig nog toekomstmuziek, maar het zou de oplossing kunnen zijn om voortplanting in de ruimte mogelijk te maken.

Een betere oplossing is wellicht de menselijke soort genetisch te gaan manipuleren zodat ze aangepast geraken om te leven op een sterrenschip, met botten die hun kracht behouden en genetische weerstand tegen straling bieden.

Deze nieuwe mensen zouden ook, gezien het ontbreken van een beter woord, ruimtegenitale immuun kunnen zijn tegen kosmische straling.

Voor zover bekend zijn er geen astronauten die seks met elkaar hebben gehad in de ruimte. Dat is ook niet eenvoudig, want in gewichtloze toestand zouden ze elkaar al snel wegduwen.

Daarnaast is het voor mannen mogelijk lastig een erectie te krijgen in de ruimte.

Als het lichaam gewichtloos is, daalt de bloeddruk en heeft het bloed de neiging zich in het bovenlichaam te verzamelen. Daardoor gaat er minder naar de penis.

Bovendien zouden de lichaamssappen waarschijnlijk rondzweven, wat niet direct een aangename ervaring is tijdens de seks.

In deze video van FiveThirtyEight worden de feiten die tot nu toe bekend zijn op een rijtje gezet: zo zijn er verschillende dieren die wel seks hebben gehad in de ruimte, maar bestaat het sterke vermoeden dat mensen dit nog niet hebben gedaan. Ook benadrukt men dat de omstandigheden in de ruimte hoogstwaarschijnlijk niet erg bevorderlijk zijn voor de voortplanting.

 

Bronnen

http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/1596152/2013/03/14/Astronauten-kunnen-op-hun-kin-kloppen-seks-in-de-ruimte-is-gevaarlijk.dhtml

https://futureofsex.net/sex-tech/outer-limits-update-space-sex-procreation/

http://wibnet.nl/heelal/ruimtevaart/hebben-mensen-seks-gehad-in-de-ruimte

http://freshgadgets.nl/kunnen-we-onszelf-eigenlijk-wel-voortplanten-in-de-ruimte

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge